Vitamine B12? Waarom is dat zo belangrijk? 15
Vitamine B12 zit vooral in vlees, ei en melk
Saved Read later
Deel dit bericht

Vitamine B12? Waarom is dat zo belangrijk?

Waarom is vitamine B12 belangrijk? Het is klaarblijkelijk een van de belangrijkere vitamines die we als mens nodig hebben. Ondanks het feit dat vitamine B12 vrijwel nergens plantaardig in naar voren komt, hebben we het wel nodig om gezond te zijn en te blijven. Maar wat is vitamine B12 nou eigenlijk precies en waar is het goed voor? Wij gingen voor jou op onderzoek uit en beantwoorden in dit artikel deze en andere vragen omtrent deze vitamine.

Vitamine B12 zijn eigenlijk bacteriën

Ja het is echt waar. Vitamine B12 zou niet bestaan zonder bacteriën. Voordat je nu helemaal in de stress schiet, in heel veel producten die we dagelijks consumeren zitten tal van bacteriën. En al deze bacteriën hebben een doel en zijn niet per se slecht voor ons als mens. Sterker nog. Vitamine B12 wordt zelfs door ons mensen aangemaakt in onze darmen. Maar helaas voor ons zitten deze bacteriën in een deel van de darmen waar ze niet meer door ons lichaam opgenomen kunnen worden. Balen.

Waar zit Vitamine B12 in?

Zoals je inmiddels dus weet bevinden er zich bacteriën in onze darmen die Vitamine B12 aanmaken. Maar doordat op deze plaats niets meer opgenomen kan worden door het lichaam hebben we er vrij weinig aan. Maar het zijn niet alleen onze eigen darmen waarin deze vitamine wordt geproduceerd.

De betere bronnen voor vitamine B12 zijn de dierlijke voedingsmiddelen. Onder andere melk, vlees en eieren zijn rijk aan B12. Daarnaast heeft ook meer dan de helft van alle algen en wieren een grote dosis vitamine B12 in zich. Echter verschilt het per voedingsmiddel hoe goed ons lichaam er mee omgaat. Zo wordt de vitamine B12 uit een ei veel slechter opgenomen door ons lichaam dan de vitaminen die in een stuk rundvlees zitten.

Bekijk ook:
4 redenen waarom je niet meteen je smartphone moet checken na het ontwaken

Vitamine B12 supplementen

Naast de grote hoeveelheid vitamine B12 die van natuurlijke bron afkomstig is, zijn er ook nog supplementen. Onder andere vegetariërs en veganisten wordt aangeraden om deze belangrijke vitamine op deze manier bij te slikken. Doordat B12 voornamelijk in dierlijke producten als vlees zit bestaat er een kans dat deze groep mensen te weinig van deze vitamine binnenkrijgt. Voor veganisten geldt ook dat zij geen plantaardige producten eten, waardoor ze vitamine B12 helemaal niet binnen zullen krijgen op de natuurlijke manier.

Vitamine B12? Waarom is dat zo belangrijk? 16

Is een tekort aan vitamine B12 schadelijk?

Een tekort aan vitamine B12 kan op de langere termijn zeker zorgen voor minder goed functioneren van het menselijk lichaam. De vitamine is namelijk erg belangrijk voor onze spieren en bloedsomloop. Wanneer je te weinig vitamine B12 binnenkrijgt of moeite hebt met het opslaan van de vitamine kunnen er best vervelende dingen gebeuren. Zo kun je onder andere problemen krijgen met je evenwicht, kunnen bewegingen minder precies worden uitgevoerd en kun je tintelingen krijgen in handen en voeten. Deze tintelingen kunnen uiteindelijk zelfs leiden tot gevoelloosheid.

Een overschot aan vitamine B12, hoe zit het daar mee?

Een tijdje geleden kwam het Universitair Medisch Centrum Groningen met een belangrijk bericht naar buiten. Een overschot aan Vitamine B12 zou er volgens dit onderzoek toe kunnen leiden dat je eerder zou sterven dan gemiddeld. Maar bij dit onderzoek zou niet voldoende onderzocht zijn of de twee zaken daadwerkelijk iets met elkaar te maken hebben. Daarvoor is op dit moment nog extra onderzoek nodig. Feit blijft wel dat teveel nooit een oplossing is. Maar in hoeverre het daadwerkelijk schadelijk is voor je lichaam en je leven om een overschot aan vitamine B12 te hebben is op dit moment nog niet duidelijk. Via een persbericht trok het universitaire ziekenhuis van Groningen haar conclusies dan ook weer terug.

Hoe kan het dat mijn lichaam te weinig vitamine B12 opneemt?

Dit is een vraag waar wij als redactie eigenlijk geen antwoord op kunnen geven. Het opnemen van vitaminen door je lichaam is iets waar heel veel zaken bij komen kijken. Echter zijn er wel een aantal zaken te bedenken waarom je lichaam te weinig van de vitamine opneemt. Heb je problemen met de opname van B12 in je lichaam of heb je een vermoeden dat dit zo is? Neem dan contact op met de huisarts. Deze kan door middel van een bloedtest vaststellen of dit inderdaad zo is. Vervolgens kan er onderzoek worden gedaan waarom dit in jouw situatie zo is en waar dit precies vandaan komt.

Bekijk ook:
Hoe kom ik ’s ochtends beter mijn bed uit?

Vitamine B12? Waarom is dat zo belangrijk? 17

Hoe krijg je meer vitamine B12 binnen?

Natuurlijk is het eten van dierlijke producten een van de zaken waardoor je vitamine B12 normaliter op orde blijft. Ook hebben we het al even gehad over supplementen. Deze supplementen zijn over het algemeen gewoon te verkrijgen bij de drogist. Maar zijn er ook nog andere oplossingen om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen? Zeker zijn die er. Naast supplementen en eten is er een belangrijke derde mogelijkheid. Het injecteren van vitamine B12. In Nederland zijn deze injecties alleen verkrijgbaar via huisartsen en doktoren in ziekenhuizen. Deze injecties worden eigenlijk alleen afgegeven aan mensen die maag- en darmproblemen hebben. Hierdoor zijn ze minder goed in staat om vitamine B12 op te nemen in het bloed via de darmen, waardoor ook een pil niet zal helpen.

Hoeveel mensen hebben een vitamine B12 tekort?

Een vitamine B12 tekort is nooit leuk. Zeker niet als je hier dagelijks last van hebt. Aanvankelijk werd gedacht dat een tekort aan vitamine B12 alleen voor komt bij vegetariërs, veganisten en mensen die de vitamine niet goed op kunnen nemen. Echter is door de tijd heen wel gebleken dat dit niet het geval is. Uit onderzoek blijkt dat tussen de vijf en tien procent van de Nederlanders een vitamine B12 tekort heeft. Wanneer we dit op gaan delen in leeftijdscategorieën blijkt dat zo'n 25% van de Nederlanders ouder dan 65 jaar een tekort heeft aan de vitamine.

Heb ik een vitamine B12 tekort?

Die kans is aanwezig. Heb je last van de eerder genoemde symptomen en beïnvloedt het je dagelijks leven? Neem dan altijd voor de zekerheid contact op met je huisarts. Hij of zij kan samen met je kijken naar mogelijke oorzaken en oplossingen voor het probleem. Inmiddels is er al heel veel onderzoek gedaan naar deze bijzondere vitamine en zal er waarschijnlijk ook voor jouw situatie wel een oplossing zijn.

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.