Dit zijn de 10 leukste bordspellen aller tijden 14
Oleksiy Markov© / 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de 10 leukste bordspellen aller tijden

Hoewel je veel spellen al via je computer, smartphone, of tablet kunt spelen, is er niets leuker dan een ouderwets avondje gezelligheid met bordspellen. Maar welke bordspellen kunnen er tijdens een spelavond niet ontbreken? Wij zetten de 10 leukste bordspellen voor je op een rijtje.

1. Monopoly

De absolute nummer 1 is uiteraard het bordspel Monopoly. Het is al jarenlang één van de meest verkochte bordspellen ter wereld en er zijn dan ook veel bijzondere Monopoly varianten op de markt. Er zijn dan ook meerdere varianten en speciale edities van Monopoly uitgebracht, die het spel een unieke twist kunnen geven. Het spel heeft verder waarschijnlijk weinig uitleg nodig, want je hebt vast wel eens eerder monopoly gespeeld. Het doel van het spel is om een monopolie op te bouwen door zoveel mogelijk straten, bedrijven, hotels en stations te kopen. Wanneer tegenstanders op jouw straat belanden, zijn ze huur aan jou verschuldigd. Hoe meer huizen of hotel je op jouw straat hebt, hoe hoger de huur wordt. Het doel is om je tegenstanders failliet te laten gaan, zodat jij als winnaar uit de bus komt.

Dit zijn de 10 leukste bordspellen aller tijden 15

Van vastgoedmagnaat tot bankroet: Monopoly, waar elke worp een nieuwe kans of crisis kan zijn!

2. Kolonisten van Catan

Ook Kolonisten van Catan is al jaren een enorm populair bordspel. En dat is niet voor niets, want het spel is laagdrempelig, heeft simpele regels en is ideaal om te spelen met vrienden of familie. Bij Kolonisten van Catan is het de bedoeling om de meest welvarende kolonist te worden. Dit kun je worden door straten, dorpen en steden te bouwen. Daarnaast is het nodig om te onderhandelen met jouw medespelers, om zo snel mogelijk 10 overwinningspunten te kunnen behalen. Naast het originele basisspel van Kolonisten van Catan, zijn er ook een aantal uitbreidingen uitgebracht die het spel nóg interessanter maken.

Kolonisten van Katan

Grondstoffen, handel en strategie: Kolonisten van Catan, waar elke tegel je lot kan bepalen!

3. 30 Seconds

Misschien wel het allerbekendste partyspel ooit: 30 Seconds. Bij dit spel is een goede samenwerking hard nodig, want je speelt in teams. Iemand van jullie team probeert binnen 30 seconden 5 begrippen te omschrijven die op het kaartje staan. Aan de anderen in je team de taak om in deze 30 seconden zoveel mogelijk begrippen te raden. Hoe meer begrippen er geraden worden, hoe meer vakjes je vooruit mag op het bordspel. Echter is daar nog de dobbelsteen, die nog van invloed is op hoeveel vakjes je uiteindelijk vooruit mag. Het spel is leuk om te spelen met familie of vrienden. Het fanatisme bij dit spel is dan ook geweldig, en ook een reden waarom het spel zo populair is geworden. Dit bordspel is dan ook zeker een aanrader.

Dit zijn de 10 leukste bordspellen aller tijden 16

Racen tegen de klok: 30 Seconds, waar elke seconde telt en elk woord een overwinning kan zijn!

4. Qwixx

Dit verslavende dobbelspel kan zeker niet in dit rijtje ontbreken. Bij Qwixx is het de bedoeling om zoveel mogelijk getallen per rij aan te kruisen op een scoreblad. Hoe meer getallen je kunt aankruisen, des te meer punten je krijgt. Het is ontzettend simpel, maar toch heel leuk voor een avondje plezier. Daarnaast is het een groot voordeel dat je niet steeds hoeft te wachten, want een worp heeft invloed op alle spelers. Voor je het weet ben je een hele avond zoet met dit heerlijke bordspel.

5. Risk

Een echte favoriet onder de bordspellen is Risk. Bij dit strategische spel is het de bedoeling om de gebieden van de tegenstanders te veroveren door een leger op te bouwen en de strijd aan te gaan. Hoewel het een enorm leuk spel is om te spelen, ben je er vaak wel een lange tijd mee bezig.

Risk

Wereldoverheersing op een speelbord: Risk, waar elke zet je dichter bij glorie of ondergang kan brengen!

6. Rummikub

Het is al jarenlang populair, en blijft een ontzettend leuk spel: Rummikub. Voor jong en oud biedt dit bordspel gegarandeerd een avond vol plezier. Leg jij de beste combinaties neer en ben jij de eerste persoon die alle cijfers op tafel heeft liggen?

Dit zijn de 10 leukste bordspellen aller tijden 17

Getallen en tactiek in perfecte harmonie: Rummikub, waar elke steen kan leiden tot de ultieme combo!

 7. Mens erger je niet

Super simpel, maar toch altijd leuk om te spelen. Bij dit spel bepaalt de dobbelsteen hoe snel jij jouw vier pionnen veilig hebt gesteld. Vaak heb je echter wel een beetje geluk nodig bij dit spel. Echter kun je door tactisch te spelen wel jouw tegenstanders goed in de weg zitten.

Dit zijn de 10 leukste bordspellen aller tijden 18

De ultieme test van geduld en strategie: Mens Erger Je Niet, waar elke worp je vriend of vijand kan worden!

8. Scrabble

Ben jij een tovenaar met woorden? Dan is Srabble echt iets voor jou. Bij dit bordspel moet iedere speler zoveel mogelijk punten zien te halen door woorden te maken met de letters die hij/zij hebben gekregen. Echter zal je bij dit spel wel goed moeten nadenken en tactisch moeten spelen, want iedere letter heeft zijn eigen waarde. Ook zijn er letter- en woordverdubbelaars, waarmee je extra veel punten kunt scoren. De speler met de meeste punten wint het spel.

Scrabble

Letters worden legendarisch: Scrabble, waar elk woord punten waard is, maar de juiste woorden je naar de overwinning leiden!

9. Schaken

Het schaakspel is al jaren oud, maar blijft immens populair. Het wordt tegenwoordig nog steeds veel gedaan. En dat is niet gek, want het is natuurlijk ook een leuke bezigheid. Ben jij strategisch genoeg om jouw tegenstander mat te zetten?

Dit zijn de 10 leukste bordspellen aller tijden 19

Koninklijke strijd van geest en strategie: Schaken, waar elke zet een meesterlijke zet kan zijn!

10. Stratego

Dit klassieke strategische bordspel is leuk voor jong en oud. Bij dit spel gaat het erom dat je de vlag van de tegenpartij probeert te veroveren door je troepen op een slimme manier in te zetten. Stratego is een spel dat spannend is tot de laatste minuut.

We hopen dat deze lijst je op weg helpt om het perfecte bordspel te vinden voor jouw volgende spelavond. Van tijdloze klassiekers tot moderne must-haves, er is echt voor ieder wat wils. Ben je het eens met onze top 10, of heb je nog een verborgen parel die absoluut niet mag ontbreken? Laat het ons weten in de comments. Tot de volgende spelavond en moge de beste strateeg winnen!

2.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.