Wat is de betekenis van een droom?
Saved Read later
Deel dit bericht

De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Kun je niet wachten om je ogen te sluiten en in een andere wereld te duiken, of lig je juist wakker van de raadselachtige beelden die je ‘s nachts bezighouden? Dromen fascineren ons al sinds mensenheugenis, en in dit digitale tijdperk vol stress en prikkels lijken ze relevanter dan ooit. Terwijl sommigen zich een droomleven herinneren dat even kleurrijk is als een Instagram-feed, moeten anderen het doen met vage schimmen. Maar of je nu een levendige dromer bent of iemand die amper een paar flarden kan navertellen, één ding is zeker: dromen zijn een universeel mysterie dat ons allemaal intrigeert.

Wat is de onderliggende betekenis van onze dromen?

Terwijl wetenschappers hun hoofden nog breken over dit mysterieuze fenomeen, zijn er al talloze theorieën en stromingen die dromen proberen te verklaren. We duiken in de drie meest spraakmakende perspectieven op dromen. Zet je schrap, want we staan op het punt een wereld te betreden waarin logica plaatsmaakt voor het onbekende.

Dit denkt men over dromen

1. Dromen zijn betekenisloos

Het zijn beelden die we zien op het moment dat er extra hersenactiviteit is tijdens de slaap, maar die beelden hebben verder geen betekenis.

2. Dromen zijn een ontlading van niet verwerkte emoties

Tijdens onze vaak stressvolle dagen worden we geconfronteerd met allerlei emoties. Vaak is er geen tijd om deze goed te verwerken. Dat gebeurt later in onze slaap via een automatisch proces in onze hersenen via dromen.

3. Dromen hebben betekenis

Er zijn zaken in ons leven die we in ons onderbewustzijn wel beseffen, maar die niet doordringen tot ons bewustzijn. Via onze dromen kunnen we meer te weten komen over ons eigen wakkere leven.

Bekijk ook:
Hoe kan ik lucide dromen leren

De betekenis van dromen

Al sinds de tijd van orakels en voorspellers zijn we gefascineerd door dromen. Ze werden ooit gezien als vensters naar de toekomst, cryptische boodschappen die ons lot zouden kunnen onthullen. Maar toen stapte Freud op het toneel, en plotseling werden dromen een sleutel tot de verborgen kamers van onze ziel.

Vandaag de dag zijn we nog steeds verstrikt in dit web van mysterie en betekenis. Of het nu gaat om bizarre gebeurtenissen of scènes die de grenzen van de realiteit tarten, dromen blijven een raadsel dat we maar al te graag willen ontcijferen. Benieuwd of jouw dromen ook in een van de bekende duidingscategorieën vallen? Lees verder en ontdek welke geheime boodschappen jouw onderbewustzijn mogelijk voor je heeft.

Dromen betekenis

1. Naaktheid

Wat is de betekenis van dromen over naaktheid? Het is vaak een teken dat jij je letterlijk en figuurlijk niet durft bloot te geven en het in je droom wel gebeurt. Je voelt je daardoor onzeker. Symbolisch staat het voor het feit dat je nog niet weet wat er van je verwacht mag worden. Je zou nog een kind willen zijn, vrij en onbevangen zonder verplichtingen. Het kan ook de angst zijn dat je niet goed weet wat er achter uiterlijkheden schuilgaat. Misschien is er iemand in je omgeving met wie je een relatie zou willen aangaan?

2. Achtervolging

Dit zijn vaak onprettige dromen die richting nachtmerrie kunnen gaan. In je droom word je achtervolgd. Vaak levert de achtervolger meer duidelijkheid over de bedoeling van de droom. Word jij belaagd door iemand met gezag, bijvoorbeeld een agent of je baas dan kan het zijn dat je onbewust een conflict hebt. Je zou iets willen doen waarvan je weet dat het eigenlijk niet mag of kan. Als een dier de achtervolger is, bestaat de kans dat je een emotie uit het verleden nog niet hebt verwerkt. Deze moet je weer onder ogen zien om de droom kwijt te raken. Het meest bedreigend is de droom als iemand daarin in voorkomt waardoor jij je ook in de realiteit soms bedreigd voelt.

3. Vallen

Dit is een zeer veel voorkomende droom. Meestal is de val het gevolg van klimmen of vliegen. Het is zeer duidelijke symboliek voor het feit dat je te veel van jezelf hebt gevraagd en daar de consequenties nu van onder ogen moet zijn. Het kan ook een waarschuwing zijn voor de toekomst omdat je beseft dat je ambities wellicht niet overeenkomen met je capaciteiten. Als je tijdens je droom bang wordt om te vallen kan dat inhouden dat je bang bent om iets los te laten in je echte leven omdat je dat angstig maakt. Als jij in staat bent om je droom te sturen, kan je beter wel vallen. Daardoor wordt misschien duidelijk waarvoor je bang bent.

4. De zee

De zee kan staan voor het bestaan, maar ook voor je moeder. Als je bang bent om te verdrinken kan dat duiden op een dominante moeder, maar eveneens voor verdrongen emoties. Als jij je prettig voelt op zee tijdens je droom, staat deze omgeving voor de behoefte om zaken te ontdekken. Hierbij moet je denken aan zelfontplooiing maar ook de behoefte om erachter te komen wie jij nu werkelijk bent. Een aangename droom over de zee zorgt vaak voor positieve gevoelens. Dromen met betekenis, die ook voor prettig ontwaken zorgen dus.

Dromen betekenis

5. Onvoorbereid op een examen

Ook een droom die zeer regelmatig voorkomt. De dromer moet een examen afleggen en beseft op dat moment dat hij of zij volledig onvoorbereid is. De droom kan erg lang duren en de hopeloosheid van de situatie neemt daarbij toe. De simpele verklaring is dat je last hebt van faalangst. Dit kan zeer incidenteel zijn, bijvoorbeeld voorafgaand aan een werkelijk examen of een bepaalde opdracht die tot onzekerheid leidt. Komt deze droom met enige regelmaat terug dan is het verstandig om te analyseren waar die angst vandaan komt.

6. Uitvallende tanden

Het is een droom die vaak blijft hangen als je wakker bent geworden. Even ben je bang dat wat jij in je droom hebt mee gemaakt echt is: er zijn tanden uitgevallen. Met het huidige niveau van tandverzorging is die kans niet echt erg groot. Maar de symboliek is dat je bang bent niet aantrekkelijk te worden gevonden. Het is in dat geval een goed idee om na te gaan of jij je inderdaad buitengesloten voelt in een groep waar je toe zou willen behoren. Aantrekkelijkheid is relatief en onzekerheid over het uiterlijk kent vrijwel iedereen. Neem eens wat meer risico en je zal vast merken dat jij beslist niet voor gek staat.

7. De dood

Het is een van de meest deprimerende dromen die je kan hebben, indien je tijdens een droom ziek wordt en weet dat je stervende bent. Deze droom is heel gecompliceerd. Het is mogelijk dat je onderbewustzijn zaken heeft opgepikt die zouden kunnen duiden op een ziekte, al dan niet ernstig. Het kan ook een reactie zijn op een feitelijke sterfgeval in je omgeving, in een boek dat je hebt gelezen of een recente film die je hebt bekeken. Tevens kan het zijn dat je emotioneel gewond bent geraakt de afgelopen tijd, bijvoorbeeld door een heftige ruzie

8. De boot (vliegtuig, trein, taxi) missen

In een droom mis je het vervoermiddel meestal op het laatste nippertje. Misschien is het een vliegtuig of misschien blijf je op de kade staan, terwijl jouw cruiseschip net wegvaart. Het kan ook een afspraak zijn die je net mist of een bezoek aan een winkel welke zojuist is gesloten. Er is niet alleen letterlijk een kans om de boot te missen, maar ook figuurlijk. Moet jij regelmatig beslissingen nemen die voor jou en eventueel anderen erg belangrijk zijn? De kans is groot dat je de nacht vooraf deze droom krijgt. Het geeft aan dat jij de beslissing van groot belang vindt en bang bent de verkeerde keuze te maken. Misschien kan je beter al voor het slapen gaan beslissen.

Betekenis van dromen

9. Gevangen zitten

Zit je gevangen in een gebouw en is iedereen je vergeten, kan je de uitgang niet meer vinden of ben je verdwaald in een bos of andere omgeving. Het zijn geen prettige dromen omdat het een angst is die we als sociaal dier allemaal wel eens kennen. Het duidt erop dat je ook in het echte leven het gevoel hebt dat je vastzit of verdwaald bent. Als je zelf weet wat de sleur is waarin jouw echte leven zich bevindt, is dat wellicht een eerste stap richting oplossing. Simpel is het zelden.

10. Beschadigde apparatuur

In deze moderne tijd dromen iedere dag duizenden mensen dat hun smartphone stuk is. Het geeft ook duidelijk aan hoe belangrijk dit stuk techniek is geworden in ons leven. Contact houden we met de mobiel en als die beschadigd is, valt die mogelijkheid weg. Als je deze droom krijgt kan dat betekenen dat je bang bent dat de relatie met iemand in je omgeving verbroken zal worden. Een goed idee om in je werkelijke leven eens te kijken wie dat zou kunnen zijn. Het kan echter ook inhouden dat je in de nabije toekomst moeilijke gesprekken verwacht en die liever zou ontlopen. Afwerken en ervoor zorgen dat het achter de rug is, zou dan een goede optie zijn.

Dromen met betekenis

Geloof jij in dromen met betekenis?

Laat hieronder een reactie achter en deel jouw ideeën met ons.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.