Elektrische voertuigen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het zijn niet alleen auto’s en fietsen die op elektra worden aangedreven, maar ook de klassieke step gaat met zijn tijd mee. Elektrische steps worden overal ter wereld gebruikt, maar in Nederland zijn veel modellen verboden. Toch is de e-step in Nederland weer bezig aan een opmars, maar hoe zit dat met de Nederlandse wet- en regelgeving? Wij hebben dit voor jullie uitgezocht.
De opmars van de e-step
Elektrische voertuigen worden steeds populairder. De elektrische step heeft lang in sluimerstand gestaan, want het eerste exemplaar ontstond in 1915, maar deze leek niet eens op de steps die wij nu kennen. Deze step was zwaar en moeilijk te besturen. Elektrische steps werden in de afgelopen decennia vooral op grote werkplaatsen gebruikt, zoals fabrieken, zo kon personeel zich snel van de ene naar de andere kant verplaatsen. De elektrische step zoals wij die kennen, steeg pas in het jaar 2000 in populariteit.
Als we aan een elektrisch voertuig denken, dan denken we al snel aan een elektrische auto of fiets. Toen deze voertuigen steeds vaker werden gekocht, werden ook de steps populairder. In de afgelopen twintig jaar kochten mensen steeds vaker een elektrische step als vervanging voor de fiets of de auto. Ze waren tot voor kort niet te missen op de straten van ons land, maar door de vele ongelukken stak de politie daar op een gegeven moment een stokje voor.
Nieuwe wetten voor het gebruik van een elektrische step
Vanaf 1 juli 2022 zijn nieuwe wetten en regels in werking getreden omtrent het gebruik van de elektrische step. Door deze nieuwe wetten voldoen de meeste e-steps die nu op de markt zijn niet meer aan de eisen, waardoor ze niet meer op de weg mogen, zo staat te lezen in een verklaring op de website van de politie. Je mag alleen met een e-step de weg op als het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (RDW) de step als bijzondere bromfiets heeft aangemerkt, en dat is in de meeste gevallen niet zo. De boetes kunnen oplopen tot € 380.
Er zijn dus uitzonderingen waarmee je wel de weg op mag. Deze steps zijn goedgekeurd voor de openbare weg. Nederland is wat de scherpe regelgeving betreft uniek als het gaat om de legalisering van e-steps. Van de 27 EU-lidstaten is naast Nederland alleen in Ierland de elektrische step verboden op straat. Op dit moment mogen alleen de onderstaande modellen in ons land de weg op:
- Yedoo Mezeq
- kickbike Luxury
- kickbike Fat Max
- Kickbike type Cruise
- Segway
Elektrische step legaal in 2024
Het was lang onduidelijk wat het uiteindelijke lot van de elektrische step in Nederland zou worden, maar er gloort hoop aan het einde van de fietstunnel. Het is namelijk heel goed mogelijk dat de e-step weer legaal straat op mag. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft namelijk het nieuwe Kader Licht Elektrische Voertuigen opgesteld, en dat is goed nieuws voor liefhebbers van de e-step. Deze nieuwe regels voor de elektrische step gaan waarschijnlijk dit najaar in.
De nieuwe regels voor het gebruik van een elektrische step in Nederland zijn niet mals. De strenge regels die zijn opgesteld passen in het rijtje met de regels die van toepassing zijn op bromfietsen, zo moeten er remlichten en knipperlichten op de step worden gemonteerd. De RDW moet tevens voor elke afzonderlijke elektrische step goedkeuring geven. We hebben de nieuwe regels hieronder op een rijtje gezet:
- Minimumleeftijd 16 jaar
- Maximumsnelheid 25 kilometer per uur
- Verplicht kenteken
- maximaal gewicht van de step is 55 kg
- Gebruik maken van het fietspad
- Geen helmplicht
- Step valt onder Wet aansprakelijkheidsverzekeringen (WAM)
Het is dus zeer waarschijnlijk dat de e-step op korte termijn weer op de openbare weg mag. Op dit moment zijn de elektrische steps nog steeds te koop voor een lage prijs, zoals bij webshop Bol.com. Verwacht wordt dat deze prijzen gaan stijgen zodra de e-steps weer legaal de weg op mogen. Als je een elektrische step aan wil schaffen, dan kun je hem dus beter nu aanschaffen voordat de prijzen gaan stijgen.
Plaats een reactie