minimale leeftijd bezorging
Saved Read later
Deel dit bericht

Minimale leeftijd maaltijdbezorgers vanaf woensdag 16 jaar

Wie nog geen 16 is zal even moeten wachten om bezorger te worden. De minimale leeftijd voor een maaltijdbezorger gaat vanaf 1 juli naar 16 jaar. Eerder mochten 15-jarigen ook bezorgen, maar vanaf 1 juli valt dit onder het soort kinderarbeid wat verboden is in Nederland.

Minimale leeftijd bezorger

De wet gaat puur over het bezorgen van maaltijden, kranten bezorgen mag dus nog wel. De wet geeft aan dat 15-jarigen alleen “lichte arbeid” mogen verrichten. Dit betekent dat zij geen werkzaamheden mogen verrichten die gevaar opleveren of schadelijk zijn voor de geestelijke of lichamelijke gezondheid.

Het deelnemen aan het verkeer met hoge snelheden op een elektrische fiets valt in dit geval onder gevaar. Ook het risico op beroving maakt het werk gevaarlijk. In eerste instantie werd er geaarzeld over het verbod. De staatssecretaris van Sociale Zaken wou 15-jarigen niet de mogelijkheid ontnemen om een extra zakcentje te verdienen.

Boete

Bedrijven die alsnog 15-jarigen inzetten om hun maaltijden te bezorgen kunnen een bestuurlijke boete verwachten. Het bezorgen van kranten mag nog wel gewoon. Hierbij wordt ook wel het een en ander afgereisd, maar dit is meestal op eigen vervoer en kleine stukken. Het grootste gedeelte van kranten bezorgen wordt lopend gedaan.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Bijbaantjes 15-jarige

Welke bijbaantjes blijven er dan nog over voor een 15-jarige? Als je het toch nog een bijbaantje in de horeca wilt zoeken dan is dat natuurlijk geen probleem. Je kunt als 15-jarige vaak helpen in de keuken of bediening binnen bepaalde tijden. Het is wel zo dat je niet mag werken op plekken waar alcohol geschonken wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan solliciteren bij een snackbar, foodtruck, kantines of restaurants zonder alcoholvergunning.

Verder mag je ook beginnen met werk in een supermarkt. Denk hierbij aan vakken vullen of helpen bij het inpakken. Groenten en fruit plukken is ook altijd welkom. Ook mag je lichte werkzaamheden op een manage, camping of in een speeltuin doen. Hier zijn wel bepaalde regels aan verbonden zoals een verbod op dingen tillen die zwaarder zijn dan 10 kilo.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.