Top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland

Wil je weten wat de gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland zijn? Lees dan snel onze top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland! Had jij dit verwacht?

In 2020 zijn er volgens de politie maar liefst 795.907 misdrijven gepleegd in Nederland. Het gaat hier bijvoorbeeld over woninginbraken, overvallen, straatroven en plofkraken. De grote vraag is natuurlijk waar deze misdrijven het meeste plaatsvinden en wat dan precies de gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland zijn.

Bekijk ook:
Top 10 gevaarlijkste landen ter wereld

Wat zijn de gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland in 2020?

In 2020 werden er dus heel wat misdrijven gepleegd, maar waar schuilt dan het meeste gevaar? Het zal je waarschijnlijk niet verrassen dat de meeste misdrijven gepleegd worden in de grote steden. Negen van de tien gemeenten die in deze top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland staan, behoren namelijk tot de tien grootste steden van ons land. Waar veel mensen zijn, worden dus ook veel misdaden gepleegd. Het is dus goed om op te merken dat een groot deel van deze top 10 je daarom hoogstwaarschijnlijk simpelweg kan verklaren door het grote aantal mensen dat in de gemeente of wijk woont.

De gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland vind je vooral terug in de Randstad en in de provincies Noord-Brabant en Gelderland. Negen van de tien gemeenten van deze top 10 liggen namelijk in deze gebieden.

Opvallend genoeg zijn de rijkste gemeenten van Nederland redelijk veilig te noemen, want deze staan niet in deze top 10. De armste gemeente van Nederland kan je echter wel een van de gevaarlijkste gemeenten van ons land noemen. Die gemeente vind je namelijk terug op de tweede plek in deze top 10.

Top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland 15

Top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland

Op basis van de misdaadcijfers van de politie zijn dit de top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland in 2020:

10. Breda

De eerste gemeente van deze top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland is Breda, een gemeente uit de provincie Noord-Brabant. De politie noteerde in 2020 maar liefst 10.958 misdrijven in deze gemeente. Breda staat daarmee op de tiende plek in deze top 10, maar desondanks is het slechts de op twee na gevaarlijkste gemeente van Noord-Brabant.

De gevaarlijkste wijken van Breda zijn Breda West en Breda Centrum. In Breda West werden in 2020 maar liefst 2.198 misdrijven gepleegd en in Breda Centrum noteerde de politie 2.197 misdrijven. Ulvenhout is het veiligste dorp van de gemeente, met slechts 182 misdrijven in 2020.

9. Nijmegen

Nijmegen is de eerste gemeente uit de provincie Gelderland in deze top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland. In Nijmegen werden er in 2020 net iets meer misdrijven gepleegd dan in Breda, want de politie stelde hier 10.966 misdrijven vast. Nijmegen pakt hiermee de negende plek in deze top 10. Tevens kan Nijmegen zich hiermee de op één na gevaarlijkste gemeente van Gelderland noemen.

Nijmegen-Centrum is de gevaarlijkste wijk van Nijmegen. In deze wijk werden er in 2020 namelijk maar liefst 2.724 misdrijven gepleegd. Nijmegen-Noord is de veiligste wijk van de gemeente, al werden daar vorig jaar toch 603 misdrijven vastgesteld.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 gevaarlijkste gedetineerden ter wereld

8. Arnhem

Op de achtste plek in deze top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland staat Arnhem. In 2020 werden er in deze gemeente maar liefst 11.161 misdrijven gepleegd. Met deze cijfers mag Arnhem zich tevens de gevaarlijkste gemeente van de provincie Gelderland noemen.

Het centrum van Arnhem kan je de gevaarlijkste wijk van de gemeente noemen. Vorig jaar werden hier 2.029 misdrijven genoteerd door de politie. Klingelbeek is de veiligste wijk van Arnhem, met slechts 71 misdrijven over het hele afgelopen jaar.

7. Groningen

Er staat slechts één gemeente in deze top 10 die niet bij de Randstad, Noord-Brabant of Gelderland hoort en dat is Groningen. In Groningen stelde de politie in 2020 maar liefst 12.375 misdrijven vast en hierdoor pakt Groningen de zevende plek in deze top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van ons land.

Net zoals in Arnhem is ook het centrum van Groningen de gevaarlijkste wijk van de gemeente. In 2020 werden hier namelijk 3.245 misdrijven gepleegd. Dat is flink meer dan in Ten Post; de veiligste regio van Groningen. In dit dorp van de gemeente Groningen werden slechts 21 misdrijven waargenomen.

Bekijk ook:
Top 10 gevaarlijkste insecten ter wereld

6. Tilburg

Ook het Noord-Brabantse Tilburg staat in deze top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland. Vorig jaar werd er melding gemaakt van 12.996 misdrijven in de stad en daarmee staat Tilburg op de zesde plek in deze top 10. Tilburg is hiermee tevens de op één na gevaarlijkste gemeente van de provincie.

Je kan maar beter op je hoeden zijn als je in de binnenstad van Tilburg bent, want dit is met 1.256 misdrijven de gevaarlijkste wijk van de gemeente. In het buitengebied Tilburg Zuid-Oost hoef je je echter weer weinig zorgen te maken, want hier werd in 2020 geen enkele misdaad gepleegd!

5. Eindhoven

Op de vijfde plek in de top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland staat Eindhoven. Deze Brabantse stad kende in 2020 maar liefst 16.963 misdrijven en kan daarmee tevens de claim leggen op de titel; gevaarlijkste stad van Noord-Brabant.

Wederom kan je het centrum het gevaarlijkste deel van de gemeente noemen, want met 3.898 genoteerde misdrijven is dit veruit de gevaarlijkste wijk van Eindhoven. De Gestelse Ontginning is de veiligste wijk van de stad, maar ook hier werden er alsnog 410 misdrijven gepleegd in het afgelopen jaar.

Bekijk ook:
Top 10 gevaarlijkste gevangenissen ter wereld

4. Utrecht

Utrecht mag je ook een gevaarlijke gemeente noemen, want de stad staat op de vierde plek in deze top 10. Vorig jaar werden er 24.409 misdrijven gepleegd in Utrecht en daarmee neemt de stad flink afstand van de nummer drie van deze top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland. Utrecht is hiermee tevens de gevaarlijkste gemeente van de provincie.

De binnenstad van Utrecht is de gevaarlijkste wijk van de gemeente. Hier werden in 2020 4.462 misdrijven vastgesteld door de politie. De Leidsche Rein is de veiligste wijk van Utrecht, maar met 1.901 misdrijven in 2020 kan je het niet heel veilig noemen. Dus misschien is minst gevaarlijke wijk van Utrecht een betere titel?

3. Den Haag

Op de derde plek in deze top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland staat Den Haag. Die plek heeft de stad te pakken met flinke aantallen, want in het afgelopen jaar werden er namelijk 36.854 misdrijven genoteerd door de politie. En nee, daarmee bedoelen we niet de Haagse politiek! Den Haag kan zich hiermee wel de op één na gevaarlijkste gemeente van de provincie Zuid-Holland noemen.

De gevaarlijkste wijken van Den Haag vind je in het centrum van de stad, bij Laakkwartier en Spoorwijk en de Schildersbuurt. Hier werden 4.193, 3.106 en 2.386 misdrijven gemeld in 2020. Oostduinen is met 30 genoteerde misdrijven de veiligste wijk van Den Haag, maar ja dit ook een onbewoonde wijk…

Bekijk ook:
Top 10 gevaarlijkste waterglijbanen

2. Rotterdam

De op één na gevaarlijkste gemeente van Nederland is Rotterdam. Dat is redelijk opvallend, want Rotterdam is tevens de armste gemeente van ons land. Met een vastgesteld aantal van 50.282 misdrijven in de stad is er geen twijfel mogelijk over de tweede plek van Rotterdam in deze top 10. De stad is hiermee tevens de gevaarlijkste gemeente van de provincie Zuid-Holland.

De gevaarlijkste wijken van Rotterdam zijn Rotterdam Centrum (7.172 misdrijven), Charlois (6.272 misdrijven), Feijenoord (5.853 misdrijven) en Delfshaven (5.496 misdrijven). Bij het bedrijventerrein Schieveen valt misschien weinig te halen voor boeven, want daar werden 0 misdrijven gemeld.

1. Amsterdam

Amsterdam was in 2020 de gevaarlijkste gemeente van Nederland. In de hoofdstad werden er in 2020 maar liefst 70.142 misdrijven vastgesteld door de politie en daarmee pakt Amsterdam met gemak de eerste plek in deze top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland.

Burgwallen-Nieuwe Zijde is de gevaarlijkste wijk van Amsterdam, met 3.344 gemelde misdrijven in het afgelopen jaar. IJburg Oost is met 27 misdrijven de minst gevaarlijke gemeente van de hoofdstad.

Bekijk ook:
Top 10 gevaarlijkste landen ter wereld

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.