Top 10 grootste steden van Nederland 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 grootste steden van Nederland

Eind 2020 telde Nederland maar liefst 17.464.692 inwoners volgens het CBS. Dat zijn miljoenen mensen, maar waar wonen zij precies? Lees snel verder, want in deze top 10 grootste steden van Nederland ontdek je waar de meeste landgenoten leven. 

  • De grootste steden van Nederland vind je vooral in de Randstad en de provincie Noord-Brabant.
  • Nederland heeft geen enkele stad die echt in de buurt komt bij de grens van 1 miljoen inwoners. We hebben dus geen miljoenensteden.

Top 10 grootste steden van Nederland

Deze top 10 grootste steden van Nederland is samengesteld op basis van de Statline data van het CBS.

10. Nijmegen – 177.659 inwoners

De mogelijk oudste stad van Nederland hoort natuurlijk in deze top 10 grootste steden van Nederland te staan. Met iets minder dan 178.000 inwoners staat Nijmegen op de tiende plek in deze lijst. Nijmegen is daarmee qua inwonertal tevens de grootste stad van de provincie Gelderland.

De geschiedenis van Nijmegen gaat ruim 200 duizend jaar terug, toen Ulpia Noviomagus Batavorum tijdens de Romeinse tijd marktrechten kreeg. In de dertiende eeuw werd Nijmegen vervolgens een vrijstad.

Top 10 grootste steden Nederland: Nijmegen

9. Breda – 184.069 inwoners

Breda staat op de negende plek in de top 10 grootste steden van Nederland. De Brabantse stad telt sinds 2020 maar iets meer dan 184.000 inwoners. Breda is daarmee tevens de op twee na grootste stad van de provincie Noord-Brabant.

Breda bestaat waarschijnlijk al meer dan 900 jaar, en in de dertiende eeuw kocht de stad privileges. Iets wat vaak vergeleken wordt met het verkrijgen van stadsrechten.

Bekijk ook:
De 10 mooiste plekken van Nederland

8. Almere – 211.893 inwoners

Een grote stad kan ook uit het niets ontstaan, dat bewijst Almere maar weer. Een eeuw geleden bestond Almere nog niet, en lag het gebied onder water. Nu wonen er maar liefst 211.893 inwoners, en daarmee staat Almere op de achtste plek in de top 10 grootste steden van Nederland.

Dat Almere in trek is bij onze landgenoten kan je goed zien aan de groeicijfers. Rond 2000 lag het inwonertal nog rond de 150.000, en dat is in 20 jaar met ruim 60.000 man gestegen. Momenteel groeit de stad ongeveer met een paar duizend inwoners per jaar. Houdt Almere dus in de gaten, want de stad gaat in de komende jaren zeker stijgen in de top 10 grootste steden van ons land.

Top 10 grootste steden Nederland: Almere

7. Tilburg – 219.789 inwoners

De tweede Brabantse stad in deze top 10 grootste steden van Nederland is Tilburg. De stad telt sinds 2020 maar liefst 219.789 inwoners, en daarmee is Tilburg tevens de op één na grootste stad van de provincie Noord-Brabant.

Bekijk ook:
10 Mooie maar rustige stranden in Nederland

6. Groningen 232.874 inwoners

De grootste stad van het Noorden kan natuurlijk ook niet ontbreken in deze top 10 grootste steden van Nederland. Groningen telt maar liefst 232.874 inwoners en staat daarmee op de zesde plek. Die plek heeft het vooral te danken aan de groei van de laatste eeuwen. Want, aan het eind van de 18de eeuw telde Groningen slechts 23.000 inwoners. Dat is nogal een verschil!

Top 10 grootste steden Nederland: Groningen

5. Eindhoven – 234.394 inwoners

Op de vijfde plek in de top 10 grootste steden van Nederland staat Eindhoven. De stad telt sinds 2020 maar liefst 234.394 inwoners, en daarmee is Eindhoven tevens de grootste stad van de provincie Noord-Brabant.

De vijfde plek van Eindhoven in deze top 10 is vooral te danken aan de veranderingen die plaatsvonden in de vorige eeuw. Eindhoven had aan het begin van de 20ste eeuw namelijk nog geen tienduizend inwoners. Door een gebiedsuitbreiding en het ontstaan van het bedrijf Philips kon Eindhoven echter snel uitgroeien tot een van de meest dichtbevolkte gebieden van ons land.

Bekijk ook:
De gevaarlijkste dieren in Nederland

4. Utrecht – 357.597 inwoners

Utrecht staat op de vierde plek in deze top 10 grootste steden van Nederland. De hoofdstad van de gelijknamige provincie telt maar liefst 357.697 inwoners. Een deel van deze inwoners zijn te vinden in de voormalige dorpen De Meern, Vleuten en Haarzuilens. Utrecht was tevens een van de eerste steden in het huidige Nederland met stadsrechten, die kreeg de stad namelijk aan het begin van de twaalfde eeuw.

Top 10 grootste steden Nederland: Utrecht

3. Den Haag – 545.838 inwoners

We zijn aangekomen bij de top drie grootste steden van Nederland. In de drie grootste steden van Nederland wonen ruim 2 miljoen mensen. Ongeveer 25 procent daarvan woont in Den Haag, het centrum van de politieke macht van Nederland. Den Haag telt namelijk maar liefst 545.838 inwoners, en is daarmee de op twee na grootste stad van Nederland.

Bekijk ook:
Top 5 Nederlandse politieke partijen met de meeste leden

2. Rotterdam – 651.157 inwoners

Het zal weinig mensen verrassen dat Rotterdam ook in deze top 10 grootste steden van Nederland staat. De havenstad is net niet de grootste stad van ons land, maar weet met maar liefst 651.157 inwoners wel de tweede plek in deze top 10 te bemachtigen.

Rotterdam bestaat al ruim 1000 jaar en ligt aan de rivier Rotte, waaraan de stad ook haar naam ontleent. De rivier bleek uiteindelijk ideaal te zijn voor visserij en havens, waardoor Rotterdam door de eeuwen heen kon uitgroeien tot de op één na grootste stad van Nederland.

Top 10 grootste steden van Nederland: Rotterdam

1. Amsterdam – 872.757

Dit wist je waarschijnlijk al wel, maar we bevestigen het toch nog even voor je: Amsterdam is echt de grootste stad van ons land. De hoofdstad telt maar liefst 872.757 inwoners en pakt daarmee met gemak de eerste plek in de top 10 grootste steden van Nederland. Dat heeft grotendeels te maken met de perfecte ligging van de stad, waardoor Amsterdam een van de grootste havens- en handelssteden ter wereld kon worden.

Met 872.757 inwoners is Amsterdam dus de grootste stad van Nederland, maar voor Europese begrippen is dat echter niet zoveel. Zo wonen er in Londen, de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk, ruim 8 miljoen mensen. Ook vergeleken met andere Europese hoofdsteden is Amsterdam maar het kleine broertje. Madrid telt 3.3 miljoen inwoners, Berlijn heeft 3.5 miljoen inwoners, in Parijs wonen 2.2 miljoen mensen en in Rome leven er bijna 2.8 miljoen Italianen. Dat is net wat meer dan we in Nederland gewend zijn.

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.