Eerste planeet buiten de Melkweg ontdekt
Saved Read later
Deel dit bericht

Eerste planeet buiten de Melkweg ontdekt

NASA heeft de mogelijke ontdekking gemeld van een planeet buiten onze Melkweg. De planeet werd gevonden in de ander sterrenstelsel op een afstand van 26 miljoen lichtjaren. Helemaal zeker is de vondst van de nieuw exoplaneet nog niet. De bevestiging volgt pas over 70 jaar omdat de planeet zo lang doet voor een rondje om de plaatselijke zon, astronomie  is ook een kwestie van geduld. Deze planeet lijkt in ieder geval niet aardachtig. De ontdekking kwam via de nieuwe ruimtetelescoop Chandra.

Wat zijn exoplaneten?

In de astronomie spreekt men over exoplaneten indien deze niet om onze zon draaien. Het heeft erg lang geduurd voordat de eerste exoplaneet werd ontdekt. Gedurende vele jaren hebben astronomen met enige arrogantie gedacht dat ons zonnestelsel zeer uniek was. De veronderstelling was dat het ontstaan van planetenstelsel zoals het onze wellicht een van de wonderen  van het heelal vormde. Daarbij werd uiteraard de aarde, de enige planeet met leven zoals wij kennen als het toppunt van dit mirakel gezien. Toen de eerste exoplaneet in de Melkweg was ontdekt, volgden er al snel duizenden waaronder aardachtige planeten. Aardachtige planeten bestaan uit rots, bevinden zich op de juiste afstand van een zon en hebben waarschijnlijk water. Dat is volgens de huidige wetenschap noodzakelijk voor leven.

Bekijk ook:
Is het heelal ontworpen voor leven?

Hoe zijn exoplaneten ontdekt?

Achteraf is het een simpel trucje, maar iemand moest het eerst nog maar verzinnen. De planeten die rond een andere zon draaien zijn te klein om te zien, zelfs met de meest moderne ruimtetelescoop. Tenslotte geven planeten ook geen licht af zoals de zon. Maar op het moment dat een planeet de zon passeert, verandert er iets in het licht dat deze zon afgeeft. Vanaf de ruimte geldt dat uiteraard ook voor onze zon. Met metingen met licht of röntgenstralen kan daardoor worden bepaald of er planeten zijn en ook veel informatie over die planeten zoals samenstelling, grootte en de omloopsnelheid. Zodra het trucje eenmaal bekend was, zijn er al duizenden exoplaneten in onze Melkweg gevonden.

Bekijk ook:
Wat is zwarte materie? Een raadsel uit het heelal...

Hoeveel aardse planeten zijn er in de Melkweg?

Er is geen exact getal te noemen omdat er nog maar een fractie van de zonnen in de Melkweg is onderzocht. Daarbij komt dat naarmate een ster verder van de aarde staat het vaak moeilijker is om kleine planeten te ontdekken. Onze aarde is verhoudingsgewijs ook klein in het zonnestelsel waarin wij leven. Op basis van de planeten die er toch nu toe zijn ontdekt is in de loop van de jaren de schatting omhoog bijgesteld. Eerst werd geschat dat van alle planeten in de Melkweg ongeveer 2 op de 100 op de aarde zouden lijken. Die schatting is naar boven bijgesteld naar 18 op de honderd. Blijkbaar is onze aarde veel minder bijzonder dan de wetenschap tot dusverre had verwacht of misschien wel gehoopt. Op basis van de nieuwe schatting denken astronomen dat er alleen al in de Melkweg 6 miljard aardse planeten zijn.

Wat betekent de ontdekking van deze planeet?

Tot dusverre gaat de wetenschap ervan uit dat er een aardse planeet nodig is om leven te laten ontstaan. Dat is gebaseerd op de aanname dat het enige leven dat wij kennen is ontstaan op onze eigen planeet. Ander leven is wellicht ook mogelijk al zouden we dat wellicht niet eens als zodanig herkennen. Maar als er 6 miljard aardse planeten zijn in onze Melkweg en er zijn miljarden andere sterrenstelsel met wellicht vergelijkbare aantallen aardse planeten, hoe groot is dan de kans dat alleen op aarde leven bestaat? De kans wordt steeds groter dan het heelal net zo vol leven zit als onze planeet. In hoeverre de afstanden ooit overbrugd kunnen worden is een compleet andere kwestie.

Bekijk ook:
De maan heeft een staart en is aan het roesten

Avatar foto
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.