in ,

OMGOMG AngryAngry

Coronavaccin gevaarlijker dan gedacht?

Er zijn inmiddels steeds meer bijwerkingen bekend

Het coronavaccin blijkt toch gevaarlijker dan in eerste instantie verwacht werd. Carla Peeters, schrijfster bij HP/de Tijd en immunoloog, geeft dit aan in een artikel op de website van HP/ de Tijd. Er zouden op dit moment zelfs berichten vanuit Amerika komen waaruit blijkt dat mensen allergische reacties krijgen op het vaccin. Hieronder ook de anafylactische shock, een shock die dodelijk kan zijn. 

Het Sanna-effect

Nadat het eerste vaccin werd gegeven aan verpleegkundige Sanna ontstond er woensdag een gigantische wachtrij bij de GGD. De telefoon stond roodgloeiend met mensen die graag een afspraak wilden maken. Maar tegelijkertijd komen er ook nog altijd meldingen binnen uit andere landen, waar al langer gevaccineerd wordt. Maar je hoeft niet per se zelf een afspraak te maken om een coronavaccin te krijgen. De GGD’s sturen mensen ook brieven om een afspraak te maken voor de vaccinatie. Want ook bij een vaccinatie moet de 1,5 meter gegarandeerd kunnen worden.

Goedgekeurd onder verordening van noodsituatie

Zowel het Moderna- als het Pfizer-vaccin zijn goedgekeurd onder de lopende noodverordening binnen de Europese Unie. Hierdoor is het op papier eigenlijk nog steeds een experimenteel vaccin, aangezien er nog geen echte officiële licentie verstrekt is voor de vaccins. Maar hoe zit het nou eigenlijk met dat vaccin? Moeten we bang zijn dat dingen niet gaan zoals ze zouden moeten gaan? Wellicht kun je je nog een griepprik herinneren uit 2009. De griepprik, Pandemrix, werd versnel toegelaten op de markt. Helaas overleden er kinderen na toediening van dit vaccin en kregen duizenden mensen last van narcolepsy, wat blijvende schade heeft toegebracht aan deze mensen.

Bekijk ook:
Hoe werkt het Pfizer corona vaccin?

Eerste grote mRNA vaccinatie ooit

Tegelijkertijd is deze vaccinatie iets heel anders dan de griepprik. Waar bij een griepprik gebruik wordt gemaakt van een RNA vaccin, gaat het in dit geval om mRNA. Het scheelt maar een letter, maar de werkzaamheid is toch heel anders. Het mRNA vaccin bevat namelijk een soort handleiding voor de eiwitten in je lichaam, waarmee de eiwitten kunnen gaan oefenen. Zo trainen ze zichzelf in het veranderen van vorm, waardoor het virus niet binnen kan dringen. Normale RNA vaccinaties werken met een stukje dood of verzwakt virus, waar het lichaam vervolgens op reageert om dit buiten de deur te houden.

Jarenlang onderzoek

Wel is er al jarenlang onderzoek gedaan in de farmaceutische industrie om mRNA te gebruiken. Onder andere bij de behandeling van kankerpatiënten. Daarnaast blijkt uit deze onderzoeken dat, door het lichaam aan te leren met een code, dit uiterst effectief werkt. En verandert de code van het virus? Dan nog zal deze nooit zoveel veranderen dat het virus ineens onbruikbaar is.

Welke bijwerkingen zijn er op dit moment bekend?

Er zijn natuurlijk altijd bijwerkingen bij een vaccinatie. En dat is vaak ook juist een goed teken. Doordat er bijwerkingen zijn, zoals hoofdpijn of misselijkheid en zelfs koorts, weet je dat je lichaam daadwerkelijk bezig is met het vaccin en de deeltjes. Je eiwitten proberen dit zo snel mogelijk de deur uit te werken, maar ze werken toch echt een stukje beter als het iets warmer is in je lichaam. Qua ernstige bijwerkingen wordt er op dit moment onderzoek gedaan naar allergische reacties en ernstige ontstekingen. Zo zijn er onder andere mensen waarbij een anafylactische shock is opgetreden. Een shock die fataal kan zijn. Daarom wordt iedereen ook aangeraden ten minste 15 minuten te wachten na vaccinatie.

Bekijk ook:
Moderna vaccin goedgekeurd voor gebruik in EU

Wordt mijn DNA aangetast door een mRNA vaccinatie?

Goede vraag met een heel duidelijk antwoord. Nee. Het is niet mogelijk dat je DNA wordt aangetast door vaccinatie met het mRNA. Dit komt onder andere door het feit dat je DNA diep in je cellen ligt opgeslagen. Dusdanig diep dat de mRNA, die in je lichaam werd gespoten, daar niet bij kan komen. Simpelweg omdat hij de sleutel niet heeft waarmee die kluis kan worden geopend. Daarnaast valt de mRNA volledig uit elkaar nadat hij de handleiding heeft overgedragen aan jouw eiwitten. Hij blijft dus niet langer dan nodig.

Maar hoe zit het met de bijwerkingen? Hoe groot is de kans dat ik last krijg?

Op dit moment, op basis van de onderzoeken die nu bekend zijn, is de kans op ernstigere bijwerkingen zo’n 1 op 40.000. De kans dat je daadwerkelijk echt last krijgt van het vaccin is dus erg klein. Sterker nog, de kans dat je in Nederland in een ernstig auto-ongeluk belandt is 1:800. Ook het vinden van een parel in een oester ligt hoger, dat is 1:35.000. Dus die ernstige bijwerkingen, daar hoef je je echt niet meteen zorgen over te maken.

Wel of niet laten vaccineren?

Het is een vraag die veel Nederlanders bezighoudt. Laat ik me wel of niet vaccineren tegen het coronavirus. Een ding scheelt, de meeste van onze lezers zijn voorlopig nog niet aan de beurt en kunnen dan ook de situatie voorlopig nog even aankijken. Op basis van de informatie van het Rijksvaccinatieprogramma zijn 60-plussers die thuis wonen pas in maart aan de beurt. Alle overige Nederlanders staan op de planning voor een vaccin ten vroegste eind april. Nog zeker drie maanden om de zaken even aan te kijken dus!

Interessant? Lees dan ook: 

Foutje gezien? Laat het ons weten! Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter.

Geschreven door Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Steeds meer UFO’s gespot in Nederland


Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/post.php on line 1023

Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/plugins/media-ace.php on line 128

Top 10 hardste militaire trainingen