Het coronavirus sloeg ook in 1890 toe

0 Shares

De hele wereld is in de greep van het coronavirus. Niet alleen economisch, maar ook maatschappelijk krijgen we zware klappen te verduren van deze onzichtbare vijand. Maar dit is niet de eerste keer dat we te maken krijgen met dit virus.130 jaar geleden waaide een onbekende longziekte over de wereld, die angstwekkende vergelijkingen vertoont met COVID-19. Heel waarschijnlijk sloeg het coronavirus ook in 1890 toe.

Een griepje in Polen

Het begon allemaal in Polen. In Krakow en Gdansk schreven de kranten uit die tijd dat een, door de lucht overdraagbare ziekte, iedereen die men tegenkomt besmet. Het halve land lag in de lappenmand en veel ouderen met een slechte weerstand lieten het leven. Toch verzekerde de Heer Janssen, inspecteur van de Brusselse gezondheidsdienst, dat er geen reden tot zorg was. ‘Het is slechts een griepje, in landen waar beter op hygiëne wordt gelet worden de ziektekiemen minder snel overgebracht.’ aldus Janssen.

Een epidemie in Europa

Ondanks de berustende woorden van de Brusselse gezondheidsdienst greep het virus binnen korte tijd razendsnel om zich heen in de rest van Europa. In December 1889 breidde de epidemie zich uit naar Berlijn Wenen, Parijs, Antwerpen en Brussel. Er werden soldaten getroffen en ook postbeambten werden geveld door het virus. Een groot deel van de economie in verschillende landen kwam stil te liggen. In Italië waren uitbraken die zorgden voor storingen in de telegrafiecentrales en toen het virus in Duitsland zich manifesteerde kreeg het onderwijs een zware klap te verduren. De epidemie in Europa was een feit.

Het virus in Nederland

Op 16 December 1889 waaide het virus voor het eerst over Nederlandse bodem. Zestig matrozen van het oorlogsschip Prins van Oranje werden opgenomen in het Marinehospitaal in Hellevoetsluis. De Nederlandse kranten noemden het virus de ‘Russische griep’ wat gekenmerkt werd door hoesten, hevige hoofdpijnen, koorts en longproblemen. veel mensen stierven door complicaties, zoals een longontsteking. Er werden noodbarakken ingericht om zieken op te vangen en er stierven dagelijks honderden mensen, die s’nachts werden begraven om paniek te voorkomen.

Marc van Ranst

Marc van Ranst, hoogleraar virologie in Leuven stelde in 2005 vast dat het virus uit 1890 verassend veel vergelijkingen heeft met het huidige coronavirus. Hij kwam de ‘vergeten pandemie’ op het spoor toen hij de herkomst bestudeerde van een virus genaamd OC43. Een virus dat in 1967 werd geisoleerd door Britse verkoudheidsonderzoekers. Beide virussen blijken nauw verwant te zijn aan het virus dat 130 jaar geleden over Europa trok.

Bekijk ook:

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

190
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.