Hoe werkt het Pfizer corona vaccin? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe werkt het Pfizer corona vaccin?

In het Verenigd Koninkrijk heeft de eerste persoon het Pfizer corona vaccin ontvangen. Het is de bedoeling dat Nederland volgende maand ook begint met vaccineren als het meezit. Pfizer produceert een RNA-vaccin, maar wat betekent dat precies? En hoe werkt het Pfizer corona vaccin?

Hoe werkt het Pfizer corona vaccin?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe een griepprik werkt. De werking van de griepprik kan vergeleken worden met een RNA-coronavaccin, maar is niet hetzelfde. Bij een griepprik worden er ieder jaar meerdere varianten van het griepvirus toegevoegd aan de prik. Je kunt niet ziek worden van deze virussen. Door kleine, bewerkte deeltjes van deze virussen in ons lichaam te spuiten, leert ons lichaam die varianten van het griepvirus te kennen waardoor je antistoffen gaat maken tegen deze varianten. Dankzij deze antistoffen zorgen ervoor dat we niet, of minder ziek worden van het virus.

Bij een RNA-coronavaccin worden er ook antistoffen gemaakt in het lichaam, maar het werkt net iets anders dan bij een griepprik. In het Pfizer corona vaccin zit een stukje genetische informatie, dit noemen we RNA. De genetische informatie die hierin verwerkt is, is het recept voor de aanmaak van de antigenen tegen corona. De vaccinatie zorgt ervoor dat deze antigenen in ons lichaam komen waardoor ons lichaam antistoffen tegen het virus maakt. Zo beschermt het corona vaccin ons tegen het coronavirus.

Bekijk ook:
Zoveel geld heeft Hamas jaarlijks beschikbaar voor de strijd tegen Israël

Poll: Ga jij gebruik maken van het coronavaccin?

Bijwerking van het Pfizer corona vaccin

De meeste medicijnen en vaccinaties kunnen voor bijwerkingen zorgen. Het Pfizer corona vaccin is hier geen uitzondering op. Je kunt normale, kortstondige bijwerkingen verwachten zoals een pijnlijke arm, verhoging of vermoeidheid. De meeste mensen zullen hier geen last van krijgen, maar het moet wel vermeld worden. Het is nog niet bekend of de bijwerkingen bij RNA-coronavaccins vaker voorkomen dan het vaccin van een ander bedrijf die een andere techniek gebruikt.

Zeldzame bijwerkingen

Er zijn al tienduizenden proefpersonen gevaccineerd met de corona vaccins van Moderna, Pfizer en CureVac. Veelvoorkomende en iets minder voorkomende bijwerkingen zullen hierdoor bekend zijn voordat het vaccinatieprogramma in Nederland begint. Maar er zijn ook bijwerkingen die 1 op de 100.000 keer kunnen voorkomen. Deze bijwerkingen kunnen nog niet uitgesloten worden vóór de toelating van het vaccin, maar er zijn geen aanwijzingen dat het Pfizer RNA-vaccin tot ernstige zeldzame bijwerkingen zal leiden. Deze vaccintechniek wordt al heel lang onderzocht voor andere ziekten en er zijn nooit ernstige bijwerking naar voren gekomen tijdens deze onderzoeken. Ook worden er geen risico's op lange termijn verwacht omdat het belangrijkste bestanddeel van RNA-vaccins heel snel wordt afgebroken en zich niet vermenigvuldigt. Het RNA vaccin, die genetische informatie gebruikt, zou sneller uit het lichaam zijn dan vaccins die op een virus gebaseerd zijn.

Bekijk ook:
7 sneeuw feitjes die jij nog niet wist

Poll: Moet het coronavaccin worden verplicht?

 

Heb je nog vragen over het Pfizer vaccin op basis van dit artikel? Plaats een reactie onder dit bericht en wij zullen jou zo snel mogelijk beantwoorden!

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

One Comment

  1. Liz van S Reply

    Toch wel fijn dat er een beetje uitgelegd wordt hoe het werkt, dat maakt het al gelijk een stuk minder eng.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.