Basisbeurs studenten
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Basisbeurs studenten weer ingevoerd: zoveel geld krijg jij

De basisbeurs voor 466.000 studenten is weer ingevoerd, zij krijgen vandaag een bedrag op hun rekening gestort. Het is voor het eerst sinds de afschaffing van de basisbeurs in 2015 dat er weer geld door de overheid beschikbaar wordt gesteld. De reden voor de herinvoering is volgens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het feit dat het hebben van schulden het mentale welzijn en de ontwikkeling van studenten negatief beïnvloed. Maar hoeveel wordt er uitgekeerd? We hebben de cijfers erbij gepakt.

De basisbeurs en het leenstelsel

Toen het leenstelsel in 2015 werd ingevoerd waren de effecten vrijwel direct zichtbaar. Studenten moesten vanaf dat moment geld lenen om te kunnen studeren, wat resulteerde in jonge mensen met torenhoge schulden. Daarnaast werd er ook ongelijkheid tussen generaties gecreëerd omdat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk kwam te staan. Het kabinet heeft er bijna 10 jaar voor nodig gehad om de ogen te openen, maar nu is het er eindelijk van gekomen; de basisbeurs voor studenten is terug.

Bekijk ook:
Tips om te besparen: Met deze tips is besparen eenvoudiger dan je denkt!

De basisbeurs wordt door het kabinet ook wel een ‘prestatiebeurs’ genoemd. Het moet studenten motiveren om extra hard hun best te doen om binnen 10 jaar hun diploma te halen. Als dit lukt dan wordt de basisbeurs omgezet in een gift, een cadeautje dus. Als een student na die 10 jaar nog geen diploma heeft gehaald, dan moet het totale bedrag inclusief rente worden terugbetaald. De basisbeurs is dus niet zomaar een extraatje op je rekening.

basisbeurs studenten

Dit bedrag krijgt een student per maand

Er zitten uiteraard een aantal voorwaarden aan deze beurs vast. Ten eerste moet je in het studiejaar 2023/2014 een opleiding aan de hbo of de universiteit doen én je hebt op 1 september 2023 nog recht op studiefinanciering in de vorm van een prestatiebeurs, zo staat te lezen op de website van DUO. Studenten kunnen op de website zien hoeveel resterende maanden er nog over zijn. Op basis van deze informatie heb je wel of geen recht op een basisbeurs.

Bekijk ook:
Tips om te besparen: Met deze tips is besparen eenvoudiger dan je denkt!

De basisbeurs gaat per direct in. Thuiswonende studenten krijgen vanaf vandaag €110,30 per maand op hun rekening bijgeschreven, in het geval van uitwonende studenten wordt dan € 493,20 per maand bijgeschreven. In het laatste geval is dat een basisbeurs van € 274,90 + € 164,30 tijdelijke verhoging door de koopkrachtmaatregel. Studenten kunnen dus weer rustig ademhalen, en zich op hun studie richten zonder dat ze tot ver in hun volwassen leven in de schulden zitten. Aan studenten die naast het net vissen is ook gedacht, zij hebben recht op een tegemoetkoming.

Poll Hoe sta jij tegenover de herinvoering van de basisbeurs?

Positief, dit vermindert de financiële druk op studenten25%
Neutraal, het maakt mij niet veel uit50%
Negatief, ik zie liever andere vormen van studiefinanciering25%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.