Torenhoge schulden opbouwen als student tegenwoordig normaal? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Torenhoge schulden opbouwen als student tegenwoordig normaal?

Sinds de basisbeurs in 2015 afgeschaft werd, zijn veel jongeren genoodzaakt flink bij te lenen. Studenten die nu afstuderen hebben 35 jaar om het terug te betalen. Momenteel staat de rente op 0%, wat betekent dat er geen rente betaald hoeft te worden, en je dus ‘gratis leent'. Dit percentage wordt alleen wel elke 5 jaar wel opnieuw vastgesteld en kan dus in de toekomst nog omhoog gaan.

Leenangst neemt af

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de veelbesproken ‘leenangst’ onder studenten snel afneemt. In 2015 waren er nog twijfels over of studenten in calvinistisch Nederland het stelsel überhaupt wel zouden gebruiken, inmiddels blijkt dat elke nieuwe lichting meer leent. In 2019 hadden in totaal 1,4 miljoen mensen een studieschuld, 388 duizend meer dan begin 2015. Hoe jonger de generatie studenten, hoe groter de gemiddelde studieschuld is. Bijlenen van DUO is de normaalste zaak geworden.

Maximaal lenen, maximaal leven?

Veel studenten gaan op kamers voor hun studie, en in combinatie met het collegegeld dat zij moeten betalen zijn ze genoodzaakt bij te lenen. Maar niet alleen wordt het geld gebruikt voor de studie. Het wordt gezien als gratis geld. Maximaal lenen, maximaal lenen. Het is nu wel erg makkelijk om bij DUO geld te lenen, vinden studenten. “Zoals we bij de vereniging zeggen: stufi op negenhonderd en op naar de wintersport.” Veel studenten hebben geen idee hoeveel ze later moeten terugbetalen.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Gemiddelde studieschuld

De gemiddelde studieschuld van studenten schommelde begin januari 2019 nog rond de 13.000 euro. Volgens het Centraal Planbureau neemt dat bedrag door de invoering van het leenstelsel toe tot gemiddeld 21000 euro.

Deel dit bericht
Read later
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.