Het leenstelsel verdwijnt, maar hoe en wat dan
Saved Read later
Deel dit bericht

Het leenstelsel verdwijnt, maar hoe en wat dan?

In 2015 werd het leenstelsel voor studenten ingevoerd. Op zich was de achterliggende gedachte zeker niet slecht. Waarom het leenstelsel? Studeren moest voor iedereen mogelijk blijven, maar de kosten moesten meer in de hand gehouden worden. Bij het leenstelsel kunnen studenten een lening sluiten voor het bekostigen van hun studie.

Wat zijn de problemen bij het leenstelsel voor studenten?

Het leenstelsel betreft een lening die studenten af kunnen sluiten om te gaan studeren. Daarbij zullen studenten met ‘rijke’ ouders wellicht minder studieschuld opbouwen dan studenten waarbij de ouders geen mogelijkheid hebben om financieel te ondersteunen. Dat verschil is ook vrijwel niet op te lossen en het is de vraag of dat überhaupt dient te gebeuren. Maar inmiddels is wel gebleken dat het leenstelsel niet werkt zoals het bedoeld was. Het vormt wel degelijk een belemmering om te gaan studeren.

Wie wel kiest voor een volledig gefinancierde studie begint daarna vaak aan zijn carrière met een torenhoge schuld van € 60.000 of meer. Een goede opleiding is uiteraard ook goud waard, maar niet iedere afgestudeerde heeft een financieel onbezorgde toekomst voor de boeg. Het leenstelsel zorgt er ook voor dat studies die zeker maatschappelijk van belang zijn minder worden gekozen als er op termijn niet goed mee kan worden verdiend. Inmiddels is er in de politiek een brede steun voor afschaffing van het leenstelsel. Alleen de VVD houdt nog vast aan het mislukte project maar zal het beslist als wisselgeld gebruiken als er ooit nog een kabinet komt met die partij erin.

Bekijk ook:
Studenten in de problemen door coronacrisis

Wat is het alternatief voor het leenstelsel?

Het is aan een nieuw kabinet om het leenstelsel te vervangen door iets anders en daarbij wordt alweer gesproken over een soort basisbeurs die als gift kan worden beschouwd. Dat zou behoorlijk verschil maken met het huidige leenstelsel. Ongeveer 2/3 deel van de studenten die in 2015 of later is begonnen, heeft een studieschuld opgebouwd. Het zou niet bijster fair zijn als deze groep opgezadeld wordt met de inmiddels opgebouwde schuld en eerdere en latere studenten niet. Dus nu wordt er al gesproken over compensatie, lees: kwijtschelding.

Compensatie, hoe gaan we dat regelen?

Dat is minder eenvoudig dan het wellicht klinkt, even afgezien van de extra last die belastingbetalers daardoor op hun bordje zouden krijgen. Er is dan ook ongelijkheid. Een deel van de studenten zonder studielening heeft het geld voor de studie van de ouders gekregen. Maar ook een deel heeft keihard gewerkt om de centjes bij elkaar te kunnen harken. Worden zij straks gestraft voor die goede bedoelingen? Daarnaast is het ook bekend dat een onbekend percentage van de studenten beduidend meer heeft geleend dan noodzakelijk. Het overtollig deel hebben ze in crypto-valuta of andere beleggingen gestopt. Krijgen deze toekomstige miljonairs ook nog een extra douceurtje van de overheid?Leenstelsel studenten

De basisbeurs weer ingevoerd

Indien de basisbeurs weer op een vergelijkbare wijze wordt ingevoerd zoals voor 2015 zal ook daarbij weer een leenstelsel horen. Dat moet eigenlijk wel, om de roep om compensatie niet nog groter te doen worden. Als de ‘leenstelsel’ studenten de gehele schuld wordt kwijtgescholden, omdat het vrijwel onmogelijk is dit op individuele basis te bekijken, zullen ook de studenten daarvoor en daarna gelijke behandeling verwachten. Dan kan het nieuwe kabinet net zo goed een streep halen door iedere studieschuld en studeren 100% gratis maken. Althans, totdat het geld van de belastingbetalers ook op is. Kortom: de nieuwe goede bedoelingen van de partijen die begerig kijken naar al die kiezers in studentenkringen zouden wel eens een aardig staartje kunnen krijgen.

Heb jij een studieschuld (gehad)?

Hoe zit het overigens met jou? Heb je een studieschuld en vier je nu een feestje? Of heb je net het laatste deel van jouw studieschuld afbetaald en smaken de drankjes op jouw party nu wat bitterder dan verwacht? Laat dat en alles wat je kwijt wil over dit onderwerp ons hieronder weten.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.