Kies wijzer, proef beter: De impact van het juiste wijnglas op jouw wijnervaring 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Kies wijzer, proef beter: De impact van het juiste wijnglas op jouw wijnervaring

Drink jij je wijn uit een plastic beker of een longdrinkglas? Lekker makkelijk natuurlijk, maar dit raden we je voortaan af. Je hoeft geen kenner te zijn om te weten dat het wijnglas een bepalende factor is. Wist je dat het onjuiste wijnglas effect heeft op de smaaksensatie van de wijn?

Het juiste wijnglas zorgt ervoor dat de aroma’s van de wijn vrij komen, waardoor je meer ruikt. Daarnaast houdt een goed wijnglas prettig vast, wat ook bijdraagt aan de gehele ervaring. Hebben we je interesse gewekt en wil je voortaan optimaal genieten? Lees vooral verder, want we gaan hier dieper op in.

Welke wijnglazen zijn er?

Glazen kopen vraagt om een stukje kennis. Er zijn verschillende wijnglazen die men kan kiezen:

  • Rode wijn
  • Witte wijn
  • Rosé
  • Champagne
  • Prosecco
  • Dessertwijn
  • Sherry

Kies wijzer, proef beter: De impact van het juiste wijnglas op jouw wijnervaring 13

Wat zijn de voordelen van het juiste wijnglas?

Voor wie denkt dat wijnglazen geen invloed hebben op de wijn zelf, heeft verkeerd gedacht. Want er zitten wel degelijk voordelen aan het juiste wijnglas. We trappen dit artikel af door je meer te vertellen hierover.

Temperatuur

Allereerst hebben wijnglazen invloed op de temperatuur van de wijn. De steel van het wijnglas is niet alleen voor de chique uitstraling aangebracht. Deze voorkomt namelijk dat de wijn opwarmt door de warmte van je hand. Zodra de wijn te warm wordt, blijft er van de smaak niets over en proef je slechts alcohol. De steel voorkomt dat je de wijn ‘aanraakt’.

Beter smaak

Doordat een wijnglas bestaat uit een kelk, steel en een voet komt ook de geur van de wijn beter tot zijn recht. De Tokyo Medical and Dental University heeft dit aan de hand van wetenschappelijk onderzoek zelfs vastgesteld.

Stijl

Over chique gesproken: wijn schenken in een longdrinkglas geeft natuurlijk een ander beeld dan in een wijnglas. Wijn schenken in het juiste wijnglas ziet er wel degelijk stijlvol uit. Bovendien voorkomt dit vingerafdrukken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wijnglas?

Zowel de aanschaf als het onderhoud van het wijnglas vraagt om aandacht. Om ervoor te zorgen dat de smaak van de wijn tot zijn recht komt, delen we enkele tips met je.

  • Kies nooit een glas zonder steel: In de huidige trend zien we glazen zonder steel vaker voorbij komen. Ze houden prettig vast en kunnen er stijlvol uitzien. Is dit een goed idee? Nee, zeker niet. Zoals je eerder kon lezen, warmt wijn snel op door de temperatuur van je hand, waardoor de unieke smaak van de wijn verloren gaat.
  • Grootte van het glas: Afhankelijk van de wijn is de grootte van het glas eveneens een bepalende factor. Grote glazen zorgen ervoor dat de wijn kan ademen, terwijl kleinere wijnglazen de juiste temperatuur vasthouden.
  • Maak wijnglazen schoon met de hand: Wijnglazen in de vaatwasser plaatsen is een gemakkelijke oplossing, maar als het gaat om geur en smaak is dit niet bevorderlijk. Bovendien ontstaan er krassen in het glas.

Wat zijn de trends?

De huidige trends laten verschillende aspecten naar voren komen. Allereerst de glazen zonder steel, waar je eerder over kon lezen. Hoe stijlvol deze er ook uitzien, we raden je dit idee af.

Ook de gekleurde, retro wijnglazen zijn trendsetters en zijn massaal in opkomst. De glazen zijn echter smaak gebonden en daardoor is het moeilijk om te oordelen of deze trend de moeite waard is. Veel mensen zoeken stad en land af naar deze trendsetters.

Nu is het wel zo dat de smaaksensatie van de wijn óók samenhangt met de kleur van het glas. Als de kleur troebel of donker is, wordt de wijn minder uitnodigend om te drinken.

492

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.