spaarpotje
Saved Read later
Deel dit bericht

Zoveel zit er gemiddeld in het spaarpotje van Nederlanders

Nu het nieuwe jaar is aangebroken hebben veel Nederlanders tal van goede voornemens, waaronder bezuinigen en sparen. Met de huidige inflatie, en de nog niet officieel bevestigde recessie, kunnen mensen wel een buffer gebruiken. Maar hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander op de bank staan? Wij zochten een aantal cijfers op, en kwamen tot een verrassende conclusie.

Gemiddeld spaargeld per huishouden

Tijdens de coronacrisis zijn mensen meer gaan sparen. Dat was makkelijker omdat er minder geld werd uitgegeven aan etentjes en andere uitjes. Tegenwoordig sparen mensen omdat ze onzeker zijn over hun financiële toekomst. De oorlog in Oekraïne speelt hierin een grote rol, en de effecten dat het heeft op onze economie. Een spaarpotje geeft rust in onzekere tijden, dus wordt er meer geld weggelegd.

Volgens recente cijfers van het CBS staat er gemiddeld 46.300 euro op de spaarrekening van de Nederlander. Dit geeft uiteraard een vertekend beeld omdat er grote verschillen zitten in de inkomens en vermogens van inwoners van dit land. Als we kijken naar het midden van deze cijfers, de mediaan, dan ligt dat bedrag een stuk lager, namelijk 18.200 euro. In de praktijk hebben mensen juist veel minder of meer op hun spaarrekening staan.

Bekijk ook:
Het verrassende leven van kerstpakketten leveranciers na december

spaarpotje

Verschillen in het spaarpotje per leeftijd

De grote verschillen in het spaarpotje hebben met twee zaken te maken; leeftijd en beroepsgroep. Het zijn vooral de pensionado’s en de zelfstandig ondernemers die het meeste geld op hun spaarrekening hebben staan. Mensen met een uitkering en studenten hebben weinig tot geen spaartegoed. Vooral oudere mensen hebben een aardig gevulde spaarpot, maar liefst 17% van de 65 plussers heeft meer dan 100.000 euro weggelegd.

Dit komt vooral omdat deze groep langer spaart, en meer geld weg kan leggen als de kinderen uit huis zijn. Van de mensen in loondienst zijn heeft slechts 9% een spaarrekening waar meer dan een ton op staat. Volgens het CBS hadden de huishoudens in Nederland aan het begin van 2021 bij elkaar maar liefst 362 miljard euro aan spaargeld. Dit bedrag stijgt jaarlijks. Dat zegt een hoop over de maatschappelijke angst voor een krimpende economie.

spaargeld nederlanders

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.