kosten baby eerste jaar
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit bedrag kost een baby tijdens het eerste levensjaar

Als je een sterke kinderwens hebt, dan ben je op termijn bereid om meer geld uit te geven aan het vervullen van deze wens dan aan een pakje condooms. Als je toch besluit om een nieuw leven op de wereld te zetten, dan kun je maar beter beginnen met sparen, want een baby kost geld, veel geld. Zullen we even uitrekenen wat je gemiddeld kwijt bent tijdens het eerste levensjaar van je spruit? Hou je liefdevolle hart vast, want de bedragen zijn om te janken.

Luiers en babyuitzet

Als we kijken naar de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dan zien we dat ouderen gemiddeld 19% van hun besteedbare inkomen uitgeven aan hun eerste kind. Bij een tweede kind wordt dat bedrag verdubbeld. Weet je waar de term ‘een rib uit mijn lijf’ vandaan komt? Volgens de bijbel gaf Adam zijn rib om Eva te creëren, jij geeft er 10 uit voor het kopen van luiers en babyuitzet.

Je zal eerst al die feestjes en etentjes vaarwel moeten zeggen, want het wordt sparen geblazen. Het Nibud rekende uit dat je, voordat de kleine spruit het levenslicht ziet, al minimaal € 670 euro lichter bent. We hebben het dan over het inrichten van de babykamer, kleding voor de eerste maanden en de eerste artikelen waarmee je de baby kunt verzorgen, zoals wassen, verschonen en alles daaromheen. We hebben het hier over een gemiddelde, sommige ouders geven meer uit, anderen minder.

Bekijk ook:
Dit salaris verdient Geert Wilders per dag

kosten baby

Overige spullen voor de baby

Als de kleine is geboren dan mag je pas echt je portemonnee trekken. Je hebt een kinderwagen nodig, een autostoeltje en andere belangrijke benodigdheden, zoals speelgoed, een box, flesjes, speentjes, een traphekje en ga zo maar door. Dat kost bij elkaar gemiddeld een bedrag van zo’n € 1.800. Dat was de tweede golf aan financiële kosten, maar we zijn er nog niet. Een baby groeit heel snel. In één jaar tijd groeit een gezonde baby ongeveer vijf maten.

De eerste set kinderkleding die je voor de geboorte hebt gekocht past al snel niet meer, je zal dus continu bezig zijn met het kopen van kleding. Dat komt neer op een gemiddelde van ongeveer 50 euro per maand. Volgens hetzelfde onderzoek van Nibud ben je in het eerste jaar ongeveer € 2,50 per dag kwijt aan voeding voor de baby. Die voeding komt ook weer uit de baby, dus ben je zeker € 40 per maand kwijt aan luiers.

kosten baby na geboorte

Zoveel kost een baby in het eerste jaar

Je bent ook doorlopend geld kwijt aan verzorgingsartikelen, want een baby heeft de nodige zalfjes, doekjes en andere spulletjes. Deze kleine artikelen kosten bij elkaar ook zo’n 30 euro per maand. Zullen we de extra kosten voor energie, water, verzekering, kinderopvang en een verhoogde zorgverzekering maar even achterwege laten? Laten we de schade even bij elkaar optellen. Dit bedrag ben je gemiddeld in het eerste jaar kwijt:

  • Voorbereiding op de komst van de baby: € 670
  • Overige spullen: € 1.800
  • Kleding per maand: € 50 x 12 maanden = € 600
  • Voeding: € 2,50 per dag x 365 dagen = € 912,50
  • Luiers: € 40 per maand x 12 maanden = € 480
  • Verzorgingsartikelen: 30 euro per maand x 12 maanden = € 360
Bekijk ook:
Dit kostte een toegangskaartje voor de Efteling in 1952

Totaal: € 4.822,50

We hebben deze cijfers gebaseerd op de gemiddelde cijfers die het Nibud en het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben berekend. Je kunt het uiteraard zo duur maken als je zelf wilt, en je kunt de kosten drukken door tweedehands kleding, meubels en kinderwagens te kopen. Als je na het lezen van dit artikel nog steeds overtuigd bent van het ouderschap dan wensen we jullie uiteraard veel sterkte en succes. Je krijgt voor de financiële investering uiteraard iets onbetaalbaars terug.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

885

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.