Ranking: De Harry Potter films 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Ranking: De Harry Potter films

Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat de eerste Harry Potter film uitkwam in de bioscopen. Het was het begin van een fenomeen dat de hele wereld zou veroveren. Na het eerste deel; de Steen der Wijzen volgden de Geheime Kamer, de Gevangene van Azkaban, de Vuurbeker, de Orde van de Feniks, de Halfbloed Prins en tot slot de Relieken van de Dood. Tijd om de balans op te maken, wat waren de beste Harry Potter films en welke waren wat minder goed. 

8. Harry Potter en de Geheime Kamer

Harry Potter en de Geheime Kamer wordt door velen gezien als het minste deel van de reeks. Op IMDb krijgt de Geheime Kamer een 7.4. De film van regisseur Chris Columbus is daarmee het slechts beoordeelde deel van de Harry Potter reeks, al mag gezegd worden dat een 7.4 op IMDb helemaal geen slecht cijfer is. De filmcritici waren ook minder enthousiast over dit deel, zo was dit een van de weinige Harry Potters die geen Oscarnominatie in de wacht sleepte. Het tweede deel was tevens een van de minst succesvolle Harry Potter films. Al zal de studio weinig geklaagd hebben. De film bracht namelijk zo'n 880 miljoen dollar in totaal op.

Bekijk ook:
Eerste beelden nieuwe Harry Potter game Hogwarts Legacy

7. Harry Potter en de Orde van de Feniks

Harry Potter en de Orde van de Feniks krijgt een 7.5 van IMDb en staat daarmee op de zevende plek in deze ranking. Het vijfde deel van Harry Potter wist net zoals de Geheime Kamer geen Oscarnominatie te krijgen, iets wat alle andere Harry Potter films wel lukte. Qua opbrengst staat de film in de middenmoot van de Harry Potter reeks, met een wereldwijde opbrengst van ruim 943 miljoen dollar. Waarom deze film minder goed beoordeeld dan de andere films? Misschien had het iets te maken met de introductie van het karakter: Dorothea Omber. Omber is een van de meest “gehate” karakters.

Bekijk ook:
Eerste druk Harry Potter boek levert ruim 36.000 euro op

6. Harry Potter en de Halfbloed Prins

Harry Potter en de Halfbloed Prins krijgt een 7.6 op IMDb en staat daarmee op de zesde plek in deze ranking. Ook deze Harry Potter film staat qua opbrengsten in de middenmoot, met een wereldwijde box office van maar liefst 935 miljoen dollar. Harry Potter en de Halfbloed Prins werd wel genomineerd voor één Oscar; voor beste filmwerk.

Bekijk ook:
Gerucht: Komt er een nieuwe Harry Potter serie?

5. Harry Potter en de Steen der Wijzen

Het eerste deel van Harry Potter was goed genoeg om de hele wereld te veroveren, maar pakt slechts de vijfde plek in deze ranking. Harry Potter en de Steen der Wijzen krijgt ook een 7.6 van IMDb. Qua opbrengsten deed de film het wel uitstekend, vergeleken met de andere films van de reeks. Harry Potter en de Steen der Wijzen bracht maar liefst 973 miljoen dollar op. Er is maar één Potter-film die beter presteerde. De film werd tevens genomineerd voor maar liefst drie Oscars.

Fun fact: de film heeft twee Engelse namen. In Engeland wordt het Harry Potter and the Philospher's Stone genoemd, terwijl het in Amerika Harry Potter and the Sorcerer's Stone heet. Het Amerikaanse marketingteam was namelijk bang dat de Engelse titel niet aantrekkelijk genoeg was voor het publiek. Schrijfster J.K. Rowling gaf later aan spijt te hebben van deze naamsverandering.

Bekijk ook:
Harry Potter boeken en films

4. Harry Potter en de Vuurbeker

Harry Potter en de Vuurbeker krijgt een 7.7 op IMDb en staat daarmee op de vierde plek van deze ranking. Erg toepasselijk voor het vierde Harry Potter deel. Het deel waarin heer Voldemort terugkeerde bracht wereldwijd 897 miljoen dollar op en werd genomineerd voor één Oscar.

Bekijk ook:
Dit zijn de meest gelezen boeken ter wereld

3. Harry Potter en de Relieken van de Dood – Deel I

Harry Potter en de Relieken van de Dood krijgt een 7.7 op IMDb en staat daarmee op de derde plek van deze ranking. Dit is niet de enige derde plek die de Relieken van de Dood pakte, de film was namelijk ook de op twee na succesvolste Harry Potter productie. Met een opbrengst van maar liefst 960 miljoen dollar.

2. Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban krijgt een 7.9 op IMDb en staat daarmee op de tweede plek van deze ranking. De Gevangene van Azkaban staat dus in de top 2 , maar in de box office presteerde de film veel minder goed. Met een opbrengst van “slechts” 794 miljoen dollar is het de minst presterende Harry Potter film.

3. Harry Potter en de Relieken van de Dood – Deel II

Harry Potter en de Relieken van de Dood – Deel 2 krijgt een 8.1 op IMDb en is daarmee de best beoordeelde Harry Potter film. De Relieken van de Dood – Deel 2 pakt daarmee de eerste plek van deze ranking. Het laatste deel van de Harry Potter films wordt dus het best beoordeeld en dat drukte zich destijds ook uit in centen. Harry Potter en de Relieken van de Dood – Deel 2 is namelijk het succesvolste Harry Potter deel van de reeks, met een opbrengst van ruim 1.34 miljard dollar. De film valt daarmee net buiten de top 10 van meest succesvolle films aller tijden, maar doet het met een twaalfde plek nog steeds heel netjes.

Wat was jouw favoriete Harry Potter deel? Laat het ons weten in de comments!

Bekijk ook:

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.