Dit zijn de meest gelezen boeken ter wereld
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de meest gelezen boeken ter wereld

Misschien droom je er zelf ook wel eens van om een boek te schrijven dat een internationale bestseller wordt. Maar waarover moet je dan schrijven? Misschien vind je wel inspiratie in het lijstje hieronder.

10. Het dagboek van Anne Frank: 27 miljoen

Niet alleen in Nederland is dit een bestseller geworden. Het trieste verhaal van Anne Frank die moest onderduiken in de Tweede Wereldoorlog wordt als een van de belangrijkste boeken gezien van de 20e eeuw. Haar gedachten en ook wensen in een tijd die zo compleet anders was dan de huidige zorgen voor veel ontroering in met name de westerse wereld. Het trieste einde van Anne Frank zal daar zeker in belangrijke mate aan bij hebben gedragen.

Anne Frank

9. Think and grow rich Napoleon Hill: 30 miljoen

Wellicht heb je nog nooit eerder van dit boek gehoord. Het is ook meer iets voor de Amerikaanse markt. De auteur beschrijft hoe je aan persoonlijke ontwikkeling en zelfverbetering kan doen. Uiteraard is het de bedoeling om daarna rijk te worden zoals de titel al aangeeft. In het voorwoord maakt de schrijver duidelijk dat dat de Amerikaanse miljardair Andrew Carnegie hem de suggestie aan de hand deed om een dergelijk boek te schrijven. Misschien heb jij ook een miljardair in je kennissenkring?

8. Gone with the wind, Margaret Mitchell: 33 miljoen

Inderdaad het boek waarop de film is gebaseerd die een Oscar won. In het verhaal wordt het leven gevolgd van Scarlett O’ Hara. Zij is de dochter van een plantage-eigenaar van Ierse afkomst die zich in Georgia heeft gevestigd. De tijd omvat de Amerikaanse burgeroorlog en dat houdt in dat er behalve veel romantiek ook veel geschiedenis in is verwerkt. Margaret Mitchell kreeg voor dit boek de prestigieuze Pulitzer prijs, zeer bijzonder voor een bestseller.

Gone with the wind

7. Twilight Saga, Stephenie Meyer: 43 miljoen

Dit bijzondere sprookje is vooral bij jongvolwassenen populair geworden en uiteraard is er een tv-serie van gemaakt. Het verhaal gaat over Bella Swan, een oudere tiener die na haar verhuizing verliefd wordt op een bijzondere man: een vampier. De serie zit vol met actie en uiteraard een heleboel romantiek. De doelgroep is ook van de leeftijd van Bella en wereldwijd smullen tieners van de verhalen op tv op via de boeken. Bella weet dat de vampier ook verlangt naar haar bloed, maar ze is onvoorwaardelijk en onherroepelijk verliefd om hem. Waar vind je dat nog in de realiteit?

6. De Da Vinci Code, Dan Brown: 57 miljoen

Het is een fictief boek, maar Dan Brown heeft het zo overtuigend geschreven dat veel lezers het als non-fictie zien. Het begint allemaal met een bizarre moord in het Louvre, maar dat is nog maar het begin in de intrige. Het mysterie wordt steeds groter en het onderzoek lijkt steeds duidelijker te worden tegen gewerkt. Wie is er zo machtig dat zelfs tot in de hoogste regeringskringen bevelen worden opgevolgd? En welk geheim moet beschermd worden met betrekking tot het ontstaan van het christendom? Tot op de laatste bladzijde blijft het spannend.

Dit zijn de meest gelezen boeken ter wereld 13

5. De Alchemist, Paolo Coelho: 65 miljoen

Paolo Coelho is een Braziliaanse schrijver die tot de belangrijkste maar ook meest gelezen auteurs van deze tijd wordt gerekend. Het boek werd een bestseller in Brazilië en werd daarna in vrijwel alle talen ter wereld uitgebracht. De jonge schaapherder Santiago wil de wereld bereizen en alle uithoeken daarvan zien. De zoektocht naar een verborgen schat zet hem daartoe aan. In Egypte ontmoet hij de alchemist. De Egyptenaar heeft spirituele wijsheid en geeft Santiago raad over zijn zoektocht die ook voor ieder mens die zoekende is van toepassing kan zijn.

Bekijk ook:
Voordelen van lezen: daarom moeten we meer boeken lezen

4. Lord of the Rings, J.R.R Tolkien: 103 miljoen

In deze trilogie schetst Tolkien een hele nieuwe wereld of is het onze wereld bekeken vanuit een ander perspectief? Het is het vervolg op het kinderboek ‘de Hobbit’ maar is veel complexer en ook meer duister. Tolkien wordt als de grondlegger gezien van een nieuw genre in de literatuur: fantasy. De fantasy heeft overeenkomsten met sprookjes maar is veel verder uitgewerkt. De Lord of the Rings beschrijft de strijd tussen goed en kwaad zoals die altijd zal doorgaan. Omdat de boeken geschreven zijn tijdens de opkomst van het communisme denken critici dat Tolkien hier naar verwijst als hij spreekt over Mordor: het rijk van het kwaad. President Reagan nam later die omschrijving over als hij sprak over de Sovjet Unie.

3. Harry Potter, J. K. Rowling: 400 miljoen

Dat de schrijfster van Harry Potter ook het werk van Tolkien heeft gelezen is wel duidelijk in de boeken te onderkennen. Het zal altijd een raadsel blijven waarom enkele uitgeverijen het manuscript van het eerste boek niet de moeite waard vonden om uit te geven. Misschien dachten ze dat de verhalen te volwassen voor kinderen en niet aantrekkelijk genoeg waren voor volwassenen. Uit praktijk bleek dat juist beide groepen geen genoeg konden krijgen van de jonge tovenaar. Ook hier draait het allemaal om de worsteling om het kwaad te bestrijden.

Dit zijn de meest gelezen boeken ter wereld 14

2. Quotes uit de werken van Mao Tse-tung: 820 miljoen

Dit is het beruchte ‘kleine rode boekje’. Mao Tse-tung heeft diverse grote veranderingen in China willen aanbrengen en vaak ging dit gepaard met veel geweld. De culturele revolutie was bedoeld om het communisme aan iedere Chinees te verklaren in de woorden van Mao zelf. Iedereen werd ook geacht het boekje te kopen en de inhoud hiervan te kunnen weergeven. Wie het niet eens was met de ideologie van de Chinese Communistische Partij riskeerde een heropvoedingskamp en zelfs mogelijk de dood.

1. Bijbel: 3,9 miljard

Zonder enige bedreiging is de bijbel nog steeds het meest gelezen boek ter wereld. Er is ook geen ander boek dat in zoveel verschillende talen en drukken is uitgebracht. De huidige vorm met 66 hoofdstukken is ongeveer 1.600 jaar geleden ontstaan. De oorspronkelijke verhalen die de basis vormen van het christelijk geloof zijn al eerder opgetekend zoals op de Dode Zee rollen van kort na het begin van onze jaartelling.

Dit zijn de meest gelezen boeken ter wereld 15

Dat de Koran ook eigenlijk in dit rijtje zou moeten worden opgenomen is duidelijk. Van iedere moslim wordt verwacht dat hij de Koran elk jaar opnieuw leest. Het zou daarmee het meest gelezen boek kunnen zijn. Er zijn echter geen lezerscijfers vermeld.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

One Comment

  1. Cora de Wit Reply

    Wat een mooie lijst om te zien, dat laat maar zien dat ook nieuwere boeken nog gelezen worden! Het lijkt mij leuk om hier een jaarlijks verslag van te zien, vooral voor mensen zoals mij die nogal kieskeurig zijn met hun boeken en alleen de echt boeiende boeken willen kopen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.