Steeds meer mensen slachtoffer van oplichtingstrucs sinds coronavirus 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Steeds meer mensen slachtoffer van oplichtingstrucs sinds coronavirus

Oplichtingstrucs overspoelen onze smartphones sinds we thuiszitten vanwege het coronavirus. De afgelopen maanden ontvingen veel mensen valse aanmaningen per sms van de Belastingdienst. Ook op WhatsApp is het vaak raak, waar fraudeurs zich steeds vaker voordoen als familie of vrienden in geldnood.

Valse aanmaningen van Belastingdienst

Het is nog nooit eerder gebeurd dat er uit naam van de Belastingdienst zoveel is geprobeerd te frauderen. In een maand tijd zijn er zo’n 40.000 meldingen gedaan van valse aanmaningen. Deze mensen hebben een melding ontvangen van een zogenaamde betalingsachterstand van honderden euro’s, die zij dan volgens de melding direct online moeten voldoen. Ook zijn er meldingen van het achterhalen van DigiD inloggegevens, waarmee oplichters op een later moment fraude kunnen plegen. Dit gebeurt doordat ontvangers naar een neppe website van de Belastingdienst worden gestuurd, waarbij je in moet loggen met je DigiD gegevens. Op deze manier krijgen de oplichters op een simpele en snelle manier deze inloggegevens in handen.

Steeds meer mensen slachtoffer van oplichtingstrucs sinds coronavirus 14

WhatsApp fraude

Ook op WhatsApp komen oplichtingstrucs steeds vaker voor. Wat de afgelopen tijd vooral veel is voorgekomen, is een vals berichtje van een familielid of vriend die om hulp vraagt omdat hij/zij in geldnood zou zitten. Ongeveer 700 mensen per week doen aangifte voor zo’n soort melding. Bij deze oplichtingstruc ontvangt iemand een berichtje waarin de afzender zich voordoet als een familielid of vriend. De persoon laat weten problemen te hebben en in geldnood te zitten. Hierna vragen zij de ontvanger om geld over te maken, met de belofte het snel weer terug te betalen. Maar van dat laatste is natuurlijk niets waar.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Om het te laten lijken alsof de afzender een echte bekende van je is, zoeken fraudeurs informatie over jou op, via bijvoorbeeld social media. Op deze manier hopen ze zoveel mogelijk over je te weten te komen, om dit te gebruiken. Zo hopen zij betrouwbaar over te komen, om zo uiteindelijk mensen op te lichten. En dat lukt, want er zijn al veel mensen slachtoffer geworden van deze oplichtingstruc.

Dat oplichtingstrucs steeds vaker voorbijkomen in deze periode, blijkt uit cijfers van de belastingdienst, politie en banken. Zij zijn de afgelopen periode overspoeld met berichten over oplichting. Banken geven aan in de maanden maart, april en mei drie keer zoveel meldingen te hebben gehad dan in de laatste drie maanden van 2019. Hoewel iedereen slachtoffer kan worden van oplichtingstrucs, komt dit het meest voor bij ouderen.

Belangrijk is dus om altijd alert te zijn. Krijg je een berichtje en vertrouw je dit niet helemaal? Ga hier dan nooit direct op in. Je kunt altijd even op internet zoeken naar soortgelijke berichten, zodat je snel kunt zien of het gaat om oplichting of niet. Op deze manier kun je voorkomen dat je hele bankrekening binnen no-time leeg wordt geplunderd. Wanneer je hier alert op bent, kan het je een hoop geld besparen.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Bekijk ook:

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.