De 5 meest voorkomende fraudemethodes op Marktplaats 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De 5 meest voorkomende fraudemethodes op Marktplaats

Je oude spullen verkopen via marktplaats, wie doet het tegenwoordig niet? Hartstikke handig en makkelijk, maar het is ook een jachtterein voor oplichters. Met alle mogelijkheden die het internet ons biedt, weten fraudeplegers dagelijks op te lichten via marktplaats. Om te voorkomen dat jou dit gebeurt, geven we de volgende tips om de nieuwste vormen van fraude te herkennen:

Whatsapp

De verkoper/gebruiker verzoekt om alle communicatie buiten marktplaats om te verlopen, en vraagt om jouw telefoonnummer. Wanneer al het contact via Whatsapp plaatsvindt, kan marktplaats op het moment van fraude niets meer terugvinden als bewijs. Ook wordt een account hierdoor minder snel geblokkeerd. Om dit te voorkomen kun je dus in alle gevallen de communicatie beter via marktplaats houden.

Tikkie

Betaalverzoekjes worden tegenwoordig veel gebruikt door middel van tikkie, een gemakkelijke manier om via een website een betalingsoverdracht te doen. Op marktplaats wordt de tikkie veel gebruikt om te frauderen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Het kan zijn dat de oplichter eerst wil weten of jij wel betrouwbaar bent, en als test vraagt om een aantal cent over te maken. Je krijgt dan een link binnen, die ontzettend veel op de originele tikkie site lijkt, maar trap hier niet in! De bankgegevens die er worden gevraagd om in te vullen worden doorgestuurd naar de oplichter. Soms is het zo dat deze site ook vraagt om jouw pincode, wees hier alert op. Jouw pincode hoef je nóóit door te geven bij een betalingsoverdracht.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Iban verifiëren

Om aan te sluiten bij de nepsite van tikkie, wordt er ook vaak gevraagd om jouw iban te verifiëren. De oplichter vertelt jou dat hij slechte ervaringen heeft met marktplaats en daarom graag wil dat jij je iban verifieërt via een bepaalde link. Ook dit verwijst jou naar een nepsite, met als gevolg dat de fraudepleger jouw bankgegevens wint.

De printscreen

Een middel wat ook vaak wordt gebruikt, is een printscreen van een betalingsoverdracht. Op deze manier stuurt de koper jou een ‘bewijs’ dat hij/zij het bedrag heeft overgemaakt met de vraag of het product alvast opgestuurd kan worden. Er zijn tegenwoordig talloze manieren om te photoshoppen, dus dit kan ook erg gemakkelijk bij een betalingsbewijs. Wees hier scherp op en wacht tot jij daadwerkelijk het bedrag binnen hebt gekregen!

Vals geld

Wees je er ten slotte van bewust dat je ook buiten het internet, nog opgelicht kan worden. Je spreekt af met iemand die jouw product wil kopen. Het bedrag ontvang je aan je eigen deur, contant. Veiliger kan niet toch? Je hoeft niet te wachten op geld dat nog overgemaakt moet worden, en ook hoef je er niet aan te twijfelen of het product wel aankomt. Maar toch worden we regelmatig gewaarschuwd voor vals geld. Vooral bij dure producten is het belangrijk hier scherp op te zijn. Neem altijd de tijd om te checken of het geld niet vervalst is!

Bekijk ook:
Sociale media en kinderen - bescherm je kind online

De 5 meest voorkomende fraudemethodes op Marktplaats 14

Al voordat je op een bod, of verkoper in gaat is het verstandig om informatie te winnen. Inspecteer het gebruikersaccount. Hoe lang is deze persoon al lid van marktplaats, en hoe beoordelen andere gebruikers hem/haar?  Wat voor producten biedt deze persoon aan? Vaak bieden oplichters via hun account veel razendpopulaire producten aan. Kijk of je de persoon op sociale media kan vinden, bijvoorbeeld via Facebook. Mocht je toch zijn opgelicht, doe dan meteen aangifte bij de politie.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.