kosten tbs-behandeling per jaar
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Vorige week woensdag maakte de politie bekend dat er een tbs’er is ontsnapt tijdens begeleid verlof van zijn tbs-behandeling. Uit een rapport van De Forensische Zorgspecialisten blijkt dat er op dit moment 1.536 tbs-patiënten in Nederland worden behandeld. Maar wat kost dat eigenlijk? De cijfers liegen er niet om. Wij hebben namelijk opgezocht wat een tbs-behandeling per jaar kost.

Wat is tbs eigenlijk?

Tbs staat voor ‘terbeschikkingstelling’. Personen die ernstige delicten plegen – zoals moord of verkrachting – wordt eerst onderzocht naar zijn of haar geestesvermogens. Dit gebeurt veelal in het Pieter Baan Centrum. Als een stoornis kan worden vastgesteld, dan zal de rechter dat meenemen in het vonnis. Er wordt dan vaak een celstraf in combinatie met een tbs-behandeling gegeven.

Als de persoon in kwestie een gedeelte van de gevangenisstraf heeft uitgezeten, dan wordt diegene overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Dit is een gesloten inrichting waar wordt gewerkt aan een psychiatrische behandeling en wordt de patiënt voorbereid op een eventuele terugkeer in de maatschappij. Dit gebeurt in stappen, waar begeleid verlof een van is. Een tbs-behandeling kan overigens oneindig worden verlengd. In sommige gevallen komen patiënten niet meer vrij en slijten hun dagen in de ‘longstay’ afdeling van de kliniek.

tbs-behandeling

Risico op herhaling

Een tbs-behandeling heeft dus het doel om mensen na een behandeling terug te laten keren in de maatschappij. De psychische stoornis die dus aan het begin van de behandeling is vastgesteld moet zijn verdwenen. Als de behandelaars van mening zijn dat de persoon in kwestie geen gevaar voor de samenleving meer vormt, dan zal het advies aan de rechtbank worden gegeven om een resocialisatie-traject te starten. De patiënt gaat eerst op begeleid verlof, daarna zonder begeleiding en vervolgens alleen. De laatste stap is wonen buiten de kliniek.

Het gebeurt weleens dat er een inschattingsfout door de behandelaars wordt gemaakt. Er zijn in het verleden vaker gevallen geweest waarbij een tbs’er ontsnapt tijdens een verlof en slachtoffers maakt. Het is dus belangrijk dat er veel tijd (en geld) wordt gestoken in het behandelen van een tbs’er, en dat wordt door de belastingbetaler betaald. Wij hebben uitgezocht wat een dergelijke behandeling jaarlijks kost.

Bekijk ook:
Dit is het salaris van een begeleider in een TBS-kliniek

kosten tbs

Dit kost een tbs-behandeling per jaar

Onderzoekers M.H Nachtegaal en psychiater K. Goethals hebben in het Tijdschrift voor Psychiatrie de kosten voor de behandeling van een tbs’er per jaar gepubliceerd. Ze stellen in het rapport dat er zonder een adequate behandeling een hoog recidivegevaar is en dat een traject soms tientallen jaren kan duren. Ze benoemen hierbij wel de effectiviteit van een tbs-behandeling.

Een tbs-behandeling kost de samenleving jaarlijks 1,5 miljoen euro (per patiënt). De gemiddelde behandelduur in een tbs-kliniek is ongeveer negen jaar. Dit houdt dus in dat elke tbs-behandeling zo’n 13,5 miljoen euro kost. Daar komen ook nog kosten bovenop die na de behandeling worden gemaakt. Denk hierbij aan resocialisatie en begeleiding buiten de kliniek. De tbs’er die onlangs is ontsnapt is op het moment van schrijven niet terecht. Hij verbleef in de Van Mesdagkliniek in Groningen. Nederland heeft in totaal 11 tbs-klinieken.

Poll Zijn de kosten voor tbs-behandelingen gerechtvaardigd?

Ja, veiligheid boven alles20.5%
Nee, te duur35.9%
Alleen bij bewezen effectiviteit30.8%
Geen mening12.8%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

305

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.