Top 10 meest ongezonde snacks
Saved Read later
Deel dit bericht

De top 10 meest ongezonde snacks

Belerend toespreken is hier beslist niet de bedoeling. Het is vrijwel zeker dat een of meerdere van jouw favoriete snacks in het lijstje hieronder staan. Genieten hoort bij het leven en lekkere snacks zijn vaak een eenvoudige manier om je even weer fijn te voelen. Het onderstaande is uitsluitend bedoeld om je informatie te verschaffen. Maar denk er wel aan dat af en toe een guilty pleasure geen probleem hoeft te zijn.

Dit zijn de meest ongezonde snacks

Als je iedere dag meerdere van de onderstaande snacks scoort, is dat niet echt goed voor je gezondheid en je lijn.

10. Portie taart of cake – 100 tot 300 calorieën en 12 gram vet

Lekker zo’n traktatie die er ook nog eens vrolijk uitziet. Het probleem is wel dat er een massa suiker in zit. Ook het vet is vooral verzadigd vet en dat is de ongezonde soort. Misschien dat je een andere lekkere snack kan bedenken die ook best zoet mag zijn, maar minder suiker bevat.

Taart of cake

9. Nachos met kaasdip, 100 gram – 306 calorieën en 16 gram vet

Inderdaad is 100 gram niet veel als je kijkt naar de energie en het vet dat dit toch al oplevert. Kaas is toch best gezond, kan je denken. Het probleem is echter dat in die kaasdip maar weinig kaas zit en veel vette saus. Dat maakt de saus eerlijk gezegd wel lekker. Ons lichaam verlangt nu eenmaal meer naar vette dan naar gezonde zaken. Hoewel het er niet bij staat, kan je er van uitgaan dat je ook flink wat zout binnen krijgt met deze hap. Ook dat smaakt vaak lekker, maar te veel in je bloed is geen idee, zeker niet bij een te hoge bloeddruk.

Nachos met kaasdip

Bekijk ook:
Waarom millennials de meest ongezonde generatie ooit zijn

8. Een frappucinno met slagroom van Starbucks – 610 calorieën en 22 gram vet

Daar kijk je wellicht toch even van op. In die beker met zoet smakende koffie zitten even veel calorieën als in een volwaardige maaktijd overdag. Het is uiteraard de suiker en het vet in de slagroom die een belangrijke rol spelen in deze combinatie. Het is het beste voorbeeld van lege ‘calorieën’ dat je kan krijgen. Het stilt je honger niet en er zitten maar weinig goede voedingsstoffen in. Enig idee hoe lekker zwarte koffie zonder suiker kan zijn voor een tussendoortje?

Frappucchino

7. Een kippenbilletje uit de frituur bij KFC – 360 calorieën en 12 gram vet

Je leest het inderdaad goed, het is er naar ééntje. Toch even iets om over na te denken. Kip is inderdaad het meest veelzijdige stukje vlees. Mits goed klaargemaakt is het een echte traktatie en beter dan rood vlees. Wellicht kan je ook een stukje kipfilet van de grill kiezen. Met lekkere kruiden daarbij is het een snack die zeker niet te versmaden is. Gegrild is kippenvlees ook veel gezonder.

KFC

6. Friet 100 gram – 360 calorieën en 18 gram vet

Of je het nu frietjes noemt of patat, het is erg lekker, maar ook behoorlijk ongezond. Uiteraard zitten er in die aardappel ook goede stoffen en vult het ook naar behoren. Je kan echter bijna hetzelfde effect bereiken door dikke plakken van een aardappel te snijden, de schil mag blijven zitten. Besprenkel ze met olijfolie en bak ze in de oven. Met een juiste combinatie van een beetje zout en kruiden weet je niet wat je proeft.

Friet

5. Frikandel zonder saus – 200 calorieën en 32 gram vet

Indien jij je frikandel ook nog eens begraaft onder een grote hoeveelheid saus moet je de bovengenoemde cijfers nog aanpassen. Het vlees in de frikandel bevat proteïnen en die heb je beslist ook nodig. Maar deze favoriete snack is veel te vet om als gezonde hap te kunnen gelden. Ook hier zijn er genoeg alternatieven die minstens evengoed smaken. Het kost wat meer tijd om ze te bereiden, dat is beslist waar.

Frikandel

4. Een Big Mac – 600 calorieën en 33 gram vet

Deze had je natuurlijk wel verwacht in de top 10 en waarschijnlijk vroeg je je toen af wat deze gewilde hamburger voor cijfers zou scoren. Inmiddels heb je het al gezien. Deze lekkere hap biedt evenveel calorieën als een complete maaltijd. En wees nu even eerlijk tegen jezelf. Is voor jou een Big Mac een tussendoortje en eet je daarna gewoon nog je standaard maaltijd? Het is vooral de saus die aantikt in dit geval. Een hamburger op een broodje met wat sla, ui en tomaat scoort veel beter.

Big Mac

Bekijk ook:
Singapore keurt kweekvlees goed

3. Een portie peanutbutter ijs van Ben & Jerry’s – 380 calorieën en 26 gram vet

De oprichters van Ben & Jerry’s hebben het goed voor met de natuur en het milieu. Ze maken ook ijs waarbij je je vingers wilt aflikken. Wat is er nu fijner dan een portie smeuïg ijs met een bijzondere smaak op een warme zomerdag. Het is niet de schuld van de makers van het ijs dat suiker en vet niet goed voor je zijn. Er zit van beide overigens best veel in een portie. Weet je nog hoe lekker een waterijsje vroeger smaakte?

IJs

2. Chips, 100 gram – 536 calorieën en 35 gram vet

Wat hebben ze toch gedaan met die gezonde pieper? Laten we maar duidelijk zijn. Het is geen goed idee om aardappelschijfjes erg lang te bakken in frituurvet en ze daarna ook rijkelijk te bestrooien met zout. Heb je inmiddels al op de verpakking gekeken hoeveel gram chips jij vanavond bij de tv wou oppeuzelen. Misschien vind je kroepoek wel lekkerder, ook behoorlijk wat calorieën maar tevens gezonde voedingsstoffen.

Chips

1. Mars, Snickers en diverse andere repen – 200 calorieën en 12 gram vet.

Misschien valt het je nog mee, maar besef dan wel hoe eenvoudig deze chocolade c.q. suikerrepen worden gegeten. Even snel snoepen en je krijgt even een boost van de grote hoeveelheid suiker. Dat is na korte tijd weer verdwenen en dan begint de trek alweer te knagen. Diëtisten die patiënten deze repen willen tegenmaken, vergelijken ze wel eens met een staaf margarine van dezelfde grootte. Zou jij trek hebben om daar in te happen? Als alternatief is er uiteraard fruit of een andere gezonde snack die ook erg lekker kan zijn.

Snickers mars

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.