Singapore keurt kweekvlees goed
Saved Read later
Deel dit bericht

Singapore keurt kweekvlees goed

Singapore is het eerste land ter wereld dat kweekvlees geschikt heeft verklaard voor consumptie. Het goedgekeurde vlees wordt gemaakt door het Amerikaanse bedrijf EatJust en betreft kippenvlees. Hoewel veel nog onduidelijk is, zullen de inwoners van Singapore binnenkort hun tanden kunnen zetten in nuggets van gekweekt vlees.

Dat lijkt een grote stap vooruit voor de ontwikkelaars van dit soort vlees. Er zijn tientallen bedrijven die kweekvlees kunnen maken, maar tot dusverre durfde geen ander land het aan om kweekvlees vrij te geven voor consumptie voor burgers. Het heeft er even op geleken dat Nederland de primeur zou hebben maar op het laatste moment werd de goedkeuring onthouden. De Nederlandse burger van kweekvlees wordt in de diepvries bewaard totdat er meer duidelijk is.

Bekijk ook:
Is kweekvlees het vlees van de toekomst?

Milieu en dierenleed

Ondanks het feit dat met name in de westerse wereld de vleesconsumptie enigszins lijkt af te nemen, geldt dat nog niet wereldwijd. De toename van het gemiddeld inkomen in China heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat vlees daar steeds meer bereikbaar wordt voor de gemiddelde Chinees. Meer welvaart betekent ook in het algemeen meer vleesconsumptie.

Vlees ‘produceren’ gaat ten koste van het milieu en zorgt voor dierenleed. Ondanks het feit dat producenten vooral in het westen hun best doen met ‘beter leven’ producten, blijven de ongewenste effecten bestaan. Inmiddels zijn er vele vleesvervangers en is dit een gewoon verschijnsel geworden in de schappen. Maar kweekvlees is niet te vergelijken met vleesvervangers die zijn gebaseerd op plantaardige ingrediënten. Kweekvlees is ‘echt’ vlees dat voor de liefhebber een alternatief moet worden voor het huidige vlees.

Bekijk ook:
9 miljoen voor kweekvlees: varkensvlees zonder...varken!

Wat is kweekvlees?

Kweekvlees is een product dat in het laboratorium wordt gemaakt op basis van cellen van de dieren die wij graag op ons bord zien. Het kippenvlees van EatJust is derhalve niet te onderscheiden van het vlees van kippen zoals we die tot dusverre consumeren. In het laboratorium worden cellen van kip gevoed. Zo kunnen deze groeien en zich delen zonder dat een levend dier ontstaat. Het kippenvlees dat op die manier ontstaat, bevat ook geen groeihormonen. Ook microbiologisch is het veel minder belast dan het vlees van een dier zelf. In de toekomst zou deze vorm van vlees dierenleed tegen moeten gaan.

Een enorme markt en de risico’s

Geschat wordt dat de markt voor vlees momenteel rond de € 1,5 biljoen per jaar ligt. Dat enorme bedrag maakt wel duidelijk hoe interessant deze markt is voor een alternatief product als dat voor een lagere kostprijs kan worden gemaakt en dezelfde eigenschappen heeft.

Toch zijn er ook twijfels over deze soort vlees. Om voldoende hoeveelheden te produceren moeten er immers laboratoria worden opgezet. De gedachte aan vleesfabrieken waar enorme vleesmassa’s groeien, is iets waar veel mensen minder positief over zullen zijn. Tenslotte is het een groot verschil met de huidige situatie hoewel de gemiddelde stedeling ver is verwijderd van het boerenleven. Een tweede risico zou kunnen ontstaan als er iets misgaat bij de productie. De wijze van vleeskeuring zal immers ook compleet moeten veranderen. Tenslotte is er nog het punt dat te veel rood vlees niet gezond lijkt te zijn, maar wat gebeurt er als vlees veel goedkoper kan worden.

Zou jij vandaag kweekvlees willen eten?

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

One Comment

  1. SaskiaO Reply

    Ik zou geen kweekvlees eten omdat ik veganist ben, maar als ze voor kweekvlees geen dieren meer gebruiken (er worden nu nog wel dieren voor gedood), vind ik dit naast plantaardige alternatieven een goed alternatief voor dat immense dierenleed dat gepaard gaat met de huidige vleesproductie. Miljarden dieren worden nu uitgebuit, mishandeld en op een gruwelijke wijze gehouden en gedood. Dit moet Nú stoppen. Ook beter tegen klimaatverandering en natuurvernietiging.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.