Dikke man is ongezond bezig
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de redenen waarom mensen last van overgewicht hebben

Als je na het wakker worden in de spiegel kijkt, en je hebt te weinig spiegel, dan ben je misschien iets te fors. Als je vervolgens je riem met een boomerang om moet doen, dan weet je dat je last hebt van overgewicht. Hoe kan dat toch? Waarom zijn sommige mensen te dik, en anderen juist niet? De oorzaken zijn simpel en die gaan we uitleggen. Dus pak een zak chips en een fles cola, want na het lezen van dit artikel heb je daar waarschijnlijk geen zin meer in.

Oorzaken van overgewicht

De reden dat mensen overgewicht hebben is verkeerde voeding en te weinig beweging. Dat komt niet als een verrassing, toch? Als je elke dag een zak chips consumeert en dat lekker afblust met een liter cola, dan dansen de calorieën de polonaise met je vetcellen. Als je vervolgens op de bank blijft hangen dan zit het verbranden van die calorieën er ook niet in. Het resultaat is vetopslag. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt, dan kom je aan in gewicht, zo simpel is het.

Eigenlijk vertellen we je nu iets wat je al weet. Mensen verzinnen allemaal excuses om niet te hoeven sporten en vinden het vreemd als ze dan op een dag lichamelijke klachten krijgen. Gebrek aan motivatie, gebrek aan discipline en chronische luiheid liggen aan de basis van veel mensen met overgewicht. Laten we wel wezen: er zijn ook mensen die te dik zijn omdat ze medische klachten hebben, maar bij de meeste personen is dit niet zo.

Volgens een rapportage van VZinfo is de helft van de volwassenen in Nederland te zwaar. In 2022 had maar liefst 50,2% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder last van overgewicht. Gebrek aan beweging is een oorzaak, maar slechte voeding is ook een boosdoener. Veel vet en calorierijk eten en weinig tot geen beweging zijn de grootste oorzaken van overgewicht en obesitas. Dus stop met klagen, kom van de bank en loop een rondje naar de groenteboer voor een verse salade in plaats van een kapsalon.

oorzaken-overgewicht

Handige tips om gewicht te verliezen

Als je meer beweegt en wat vaker die vette hap en snacks laat staan, dan ben je al op de goede weg om overgewicht tegen te gaan.. Je hoeft echt niet helemaal all-out te gaan en dagelijks urenlang in de sportschool te zweten, want dat is ook weer teveel van het goede. Begin rustig aan. Balans is het toverwoord als het gaat om een evenwichtige levensstijl. Je kan echt wel een keer per week je gezicht begraven in een patatje oorlog en een glaasje frisdrank geeft je ook geen maatje 56, maar doe het niet dagelijks, want dat werkt overgewicht juist weer in de hand.

Neem wat vaker de fiets naar de supermarkt en maak een langere wandeling met de hond, die zal er echt niet over klagen. Als je aan het diner zit dan hou je het bij een enkel bord, en drink water om de boel weg te spoelen. Het kan aan het begin moeilijk zijn om deze levensstijl vol te houden, maar je zal jezelf dankbaar zijn als je voor het eerst in jaren je beste vriendje weer in levende lijve kunt zien als je tijdens het hardlopen tegen een boom gaat urineren.

Gebruik een kleiner bord als je gaat eten, zo hou je je brein voor de gek. Vervang suiker door zoetjes of honing, en nogmaals: drink de hele dag door water. Als je genoeg vezels en eiwitten eet, dan blijft je spijsvertering optimaal en ook je stofwisseling blijft niet achter. Dit alles bij elkaar in combinatie met voldoende beweging zal jou binnen een korte tijd een boost van zelfvertrouwen geven, want je voelt en ziet zichtbaar dat je aan het afvallen bent.

Bekijk ook:
Patatje vs. Pilates: wat denkt Nederland echt over overgewicht?

Dikke man is goed bezig en aan het hardlopen

15 tips om sneller af te vallen

Je kunt ervoor kiezen om jezelf beledigd of aangevallen te voelen na het lezen van dit artikel. Dan ben je waarschijnlijk een persoon die de waarheid niet onder ogen wil zien, hoewel je verdomd goed weet hoe het zit. Als je wel graag een gezondere levensstijl wil omarmen, dan zijn de onderstaande tips zeker op jouw gemotiveerde lijf geschreven. We zetten ze even op een rijtje.

 • Drink voldoende water
 • Eet natuurlijke voeding, zoals groente fruit, vis en noten.
 • Eet koolhydraatarm
 • Doe aan intermittent fasting
 • Vermijd verleidingen, haal geen ongezonde troep in huis.
 • Eet niet uit verveling
 • Wees bewust wat je eet. Lees de verpakkingen van de producten
 • Maak van lopen een gewoonte
 • Eet voldoende, een crashdieet helpt niet.
 • Ontspan regelmatig
 • Slaap voldoende
 • Eet meer eiwitten
Bekijk ook:
Afvallen: dit zijn de drie populairste methodes

Gun jezelf af en toe wat lekkers

Als je te hard voor jezelf bent dan gaat het verliezen van overgewicht zeker niet lukken. Gun jezelf een dag in de week iets lekkers, zoals een broodje kebab, een reep chocola of een zak borrelnootjes. Kies daar een vaste dag voor uit, zoals een zondag. Je zal zien dat dit gaat werken als een beloningssysteem. Afvallen is afzien, maar aan het einde van de week wacht er wel iets lekkers op je, dus even volhouden nog. Succes strijder!

PS. Zonder het thema ‘overgewicht' al te zwaar te maken, zijn we toch benieuwd naar jouw mening in deze poll gerelateerd aan overgewicht.

Poll Moet de overheid meer doen om overgewicht te bestrijden?🍔

Ja41.7%
Nee54.2%
Weet niet4.2%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.