Verboden snacks en drankjes 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Verboden snacks en drankjes

Heb jij dat ook: dat je ondanks je gezonde 3 maaltijden per dag soms toch even trek krijgt? Dan denk je al gauw aan een snack. Of heb jij dat jezelf verboden? Wist je dat er veel snacks en drankjes ook echt verboden zijn of waren? 10 verboden snacks en drankjes waarvan jij dat nooit zou hebben verwacht.

1. Popcorn

Rond 1900 waren er stomme films te zien in de bioscopen. Het was vermaak voor de ‘betere’ klasse. De zalen waren ruim en voorzien van comfortabele zetels, veel fluweel en andere luxe materialen. Een bezoek aan een dergelijke film was vergelijkbaar met een avondje theater. Etenswaren zoals popcorn waren verboden in die tijd. Het publiek had immers de aandacht nodig voor het spektakel dat werd geboden. Pas toen de sprekende film kwam en de bioscoop ook een uitje werd voor het gewone volk, beseften de exploitanten dat ze flink zouden kunnen verdienen aan de verkoop van popcorn.

2. Pizza

Niet zo maar ergens, maar in Italië werd in 2015 het bakken van pizza’s verboden. Dat was in het kleine dorpje San Vitaliano. De luchtkwaliteit werd zo slecht in het dorp dat het vergelijkbaar was met het centrum van een drukke wereldstad. De gemeenteraad verbood het bakken van pizza’s in het dorp, omdat de houtovens waarin de pizza’s traditioneel werden gebakken verantwoordelijk werden geacht voor de verontreiniging. Alleen met een speciaal filter werd een vergunning verleend om pizza’s te maken.

Pizza

3. Limonade

Rond de eeuwwisseling naar de 20e eeuw werden er in de VS een groot aantal wetten uitgevaardigd die later als blue laws werden betiteld. De wetten waren gericht op zondig gedrag dat in de bijbel werd afgekeurd. Het werd de tijd van de drooglegging waarbij alcoholische dranken werden verboden. Echter werd ook limonade met ‘prik’ op de lijst van verboden drankjes gezet. Het was niet helemaal duidelijk waarom ook deze drankjes werden uitgebannen. Waarschijnlijk was er de associatie van groepen jongeren die gezamenlijk genoten van deze lekkere drank. En daar kon niets goeds van komen.

4. Milkshakes

In Schotland werd een specifiek McDonald’s  gedurende een dag verboden om milkshakes te verkopen. Dat had overigens niets te doen met het consumeren van het zoete drankje. Op die bepaalde dag zou Nigel Farage naar het dorp komen om een toespraak te houden over Brexit. Farage was een hardliner die Brexit onder iedere voorwaarde noodzakelijk achtte. De Schotten waren minder enthousiast. Het was het gemeentebestuur niet ontgaan dat Farage regelmatig werd bekogeld met milkshakes door toeschouwers die het niet met hem eens waren.

Bekijk ook:
Honger, waar komt dat gevoel vandaan?

5. Cupcakes

Alle ouders van de Northshore Elementary School in Knox County, Tennessee kregen een brief dat hun kinderen bij verjaardagen en andere festiviteiten niet meer mochten trakteren op cupcakes. De directeur van de school ging nog veel verder en voerde een strikte controle in op alle voedingsmiddelen en drankjes die scholieren meebrachten. Wat te veel suiker, zout of vet bevatte werd niet meet toegestaan. De directeur verdedigde zich tegen kritiek met het argument dat uitsluitend de gezondheid van de kinderen hem aan het hart gang ging. Korte tijd nadat hij directeur was geworden, raakte een scholier in een anafylactische shock na het eten van een stukje cupcake.

Cupcakes

6. Engelse Cadbury chocolade

Als je houdt van deze extra zoete Engelse chocolade, zal je meteen merken dat Cadbury in de VS wel wordt verkocht, maar een heel andere smaak heeft. De Amerikaanse chocoladefabrikant Hershey heeft het alleenrecht verworven om Cadbury in de VS te maken en te verkopen. Deze chocolade bevat veel minder melk en vet dan de Engelse versie. Het is uiteraard een kwestie van smaak wat jij het lekkerste vindt. Dat kan je in de VS echter niet vergelijken. Hershey heeft de verkoop van de Engelse variant op het hele continent verboden.

7. French Fries

Je leest het goed, ook een van de meest bekende producten is verboden geweest en niet eens zo lang geleden. In 2003 had de Amerikaanse staat Ohio een juridisch conflict met Frankrijk. De gouverneur van de staat had het helemaal gehad met die lastige Fransen. French fries en French toast mochten niet meer zo genoemd worden in Ohio. In plaats daarvan werden dezelfde frietjes Freedom fries genoemd. McDonalds paste de naam aan. In 2006 waren de problemen opgelost en werd de naam terug veranderd zonder enige ophef.

Frietjes

8.  Chocolademelk

In 2019 werd deze op zich onschuldig ogende drank verbannen uit de kantines bij een groot aantal Amerikaanse basisscholen. Dat was onderdeel van een campagne tegen obesitas op jongere leeftijd. Chocolademelk werd gezien als een product met een te hoog suikergehalte en te veel vet. Hoewel er in het Congres veel leden waren die dit als een bedreiging zagen voor melkveehouders, is de regeling tot op de dag van vandaag in stand gebleven. Wellicht dat chocolademelk met minder vet en suikervervanger wel wordt toegestaan.

Bekijk ook:
Wat is biefstuk en hoe bereid je die perfect?

9. Kinder Surprise

Wie kent ze niet? De melkchocolade eieren waar een kleine verrassing in is verborgen. Kinderen zijn gek op die combinatie van wat lekkers en een speelgoedje, al is het ook maar zo klein. In het buitenland worden deze snacks vaak met Kinder Eggs aangeduid. Je kunt ze in Canada en Mexico overal kopen. In de VS zijn ze echter verboden. Dat heeft overigens maar weinig met de snack te maken. Er is in de VS een wet die het verbiedt om etenswaren te combineren met niet eetbare zaken zoals in de Kinder Surprise is gebeurd. Niet meenemen in je bagage dus.

10. Rode Cheetos

Misschien is de kaassnack Cheetos wel een van je favorieten. Maar rode exemplaren heb je beslist niet gezien. Deze werden in 1990 het eerst geïntroduceerd in de VS met als vermelding flaming hot. De zoutjes waren dan ook voorzien van een rode Mexicaans kruidenmix. Als snel werden de rode Cheetos op diverse plaatsen in de VS verboden. De officiële reden was dat de zoutjes geen enkele voedingswaarde boden. Er was echter ook een niet officiële reden. De rode kleurstof zorgde voor bijwerkingen, die weliswaar volkomen onschuldig waren, maar ook ouders in paniek naar de Eerste Hulp deden gaan met hun kinderen als diens plas een rode kleur aannam.

Bekijk ook:
De top 10 meest ongezonde snacks

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.