Top 10 complottheorieën over het coronavirus 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 complottheorieën over het coronavirus

Volgens onderzoek van het KiesKompas gelooft tien procent van de Nederlandse bevolking in een complottheorie over het coronavirus. Dat zijn bijna twee miljoen mensen! Maar welke theorieën zijn dat dan? In deze Top 10 geven we een overzicht van veel voorkomende complottheorieën over het virus. 

Wat vind jij van complottheorieën over het coronavirus? Klinken sommige wel overtuigend, of vind je het allemaal onzin? Laat het weten in de comments!

Top 10 complottheorieën over het coronavirus 13  1. Het coronavirus bestaat niet

Hoewel velen het bestaan van het coronavirus niet zullen ontkennen, zijn er ook mensen die denken dat het een hoax is. Het virus zou een verzinsel zijn van de elite en politici. Zij willen hierdoor hun macht vergroten, én de vrijheden van de burgers inperken. Daar valt ergens wel iets voor te zeggen. Want, zo hebben we in Nederland een nieuwe spoedwet, en zijn er momenteel meerdere maatregelen in stelling gebracht die wel degelijk onze vrijheden beperken. Maar het is verder wel de vraag of de elite en politici daar veel baat bij hebben.

Bekijk ook:
10 Populaire complottheorieën

2. Corona en 5G

5G wordt tegenwoordig ook vaak in verband gebracht met het coronavirus. Sommige complotdenkers vermoeden dat 5G het virus zelfs verspreid. Anderen denken dat mensen vatbaarder zijn voor corona door 5G-straling. Terwijl weer anderen stellen dat het coronavirus is bedacht om de symptomen van 5G-straling te verklaren.

Deze theorieën over 5G en corona zijn erg populair omdat mensen sowieso al geen van zijn van straling en zendmasten. En ergens is de angst voor straling wel degelijk terecht. Want sommige straling kan zeker (levens)gevaarlijk zijn voor mensen. Denk aan de Kernramp van Tsjernobyl. Maar of 5G-straling gevaarlijk is, dat valt te betwijfelen. Volgens de Gezondheidsraad is 5G namelijk ongevaarlijk voor mensen. Maar ja, wat doe je met die informatie als je ze niet geloofd. Lastig!

Overigens blijkt ook maar weer dat complottheorieën tot gevaarlijke situaties leiden. Zo zijn er in Nederland meerdere zendmasten in de brand gestoken. Waarschijnlijk omdat mensen deze als gevaarlijk beschouwden. Maar ja, iets in de brand steken is nooit een goed idee.

Bekijk ook:
Youtube gaat video’s die Corona linken aan 5G verbieden

3. Corona en een chip bij de vaccinatie

Er zijn ook mensen die geloven dat straks bij vaccins van het coronavirus een chip wordt toegevoegd. Die implantaten zouden dan iedereen in de gaten kunnen houden. Bill Gates wordt ook vaak bij deze theorie betrokken. Want hij zou deze chips ontwikkelen, en dan verspreiden met zijn vaccinatieprogramma's. Maar eerlijk gezegd, klinkt het een beetje als een script van een Batman-film.

Bekijk ook:
Hoe werkt het Pfizer corona vaccin?

4. Het coronavirus is net zo dodelijk als de griep

Een andere veelgehoorde statement is dat het coronavirus net zo dodelijk is als de griep. En omdat we ons leven niet overhoop gooien voor de griep, zouden we dat ook niet moeten doen voor het coronavirus.

Waarom die stelling echter (waarschijnlijk) niet klopt, wordt uitgelegd in dit artikel van Nu.nl.

Top 10 complottheorieën over het coronavirus 14

5. Vervalsing van coronastatistieken

Sommige mensen geloven dat de officiële statistieken over het virus niet kloppen. Zo zou het aantal besmettingen veel lager liggen, en zouden er veel minder mensen aan het virus gestorven zijn. Deze theorie werd gesteund door een Amerikaanse dokter, die verklaarde dat veel overlijdensaktes vervalst werden. Een verklaring van haar ging viral op YouTube. Of ze geloofwaardig is, is maar de vraag. Zo zou ze extreemrechtse opvattingen hebben en tevens anti-vaccinaties en anti-abortus zijn.

Andere gezondheidsexperts geloven zelfs dat de officiële cijfers veel lager zijn dan de statistieken nu aangeven. Zo zouden veel sterfgevallen door corona veroorzaakt zijn, maar niet zo worden gemeld. Die opvatting wordt onder meer ondersteund door het feit dat er dit jaar gemiddeld meer mensen zijn gestorven. Maar ja, dan moet je die cijfers wel geloven.

6. Het coronavirus is ontwikkeld door China

Volgens de officiële lezing is het coronavirus waarschijnlijk (per ongeluk) door een dier overgedragen op een mens. De vleermuis is hierbij hoofdverdachte nummer 1. Alleen denken andere mensen dat dit veel te toevallig is. Zij vermoeden dat het virus is ontwikkeld in een lab. En dat – al dan niet per ongeluk – mensen in het lab de oorzaak zijn van de eerste besmettingen.

De Chinese stad Wuhan was de eerste grote brandhaard. En in die stad staat ook een wetenschappelijk centrum dat virussen onderzoekt. Hierdoor denken veel mensen dat het virus in China is gemaakt. Op zich een niet zo vergezochte redenering.

Dit beeld wordt verder versterkt door berichtgeving uit Amerika. Zo zei de Amerikaanse president Donald Trump eerder stellig dat hij kon bewijzen dat het virus uit een Chinees lab komt. En ook sommige Amerikaanse kranten schreven dat het virus was gemaakt in China. Dus het is dan niet raar dat mensen deze theorie geloven.

Bekijk ook:
Waarom geloven mensen in complottheorieën?

8. Het coronavirus is ontwikkeld door Amerika

Niet alleen China wordt als boosdoener gezien, ook Amerika zou wel eens verantwoordelijk kunnen zijn voor het virus. Zo stelde een woordvoerder van de Chinese overheid dat het virus van Amerikaanse hand was. Hij beschuldigde de Amerikanen ervan dat zij het virus in Wuhan hadden verspreid. Op Twitter deelde hij bewijs voor die bewering. Wie weet zou het mogelijk zijn, maar het lijkt ook een beetje op een wraakactie na de beschuldigingen van Donald Trump.

9. Coronavirus is ontwikkeld om de wereldpopulatie te verminderen

Een andere complottheorie is dat het coronavirus is ontwikkeld om zo de wereldpopulatie te verminderen. Sommige wetenschappers stellen namelijk dat onze planeet de enorme bevolkingsgroei niet aankan. Om dit probleem te tackelen, moet er iets gedaan worden aan die groei. Het coronavirus zou hierop het antwoord zijn. Maar eerlijk gezegd klinkt dat wel als een erg drastische maatregel, toch?

10. Het coronavirus is ontwikkeld door de farmaceutische industrie

Andere complotdenkers vermoeden dat het virus niet is ontwikkeld door de overheid, maar juist door de farmaceutische industrie. Zij willen daar namelijk geld aan verdienen door veel medicijnen te verkopen. En ja, dat klinkt op zich niet eens zo gek.

Veel grote farmaceutische bedrijven werken nu met man en macht aan een vaccin. En daar krijgen ze flinke bedragen voor. Zo betaalden Nederland, Italië, Duitsland en Frankrijk alvast 750 miljoen euro voor 300 miljoen doses van een coronavaccin van AstraZeneca. Dat vaccin is nog niet eens af, maar het geld is al binnen. En dan is niet eens zeker of ze een werkend vaccin kunnen maken.

Dat er veel geld omgaat in de farmaceutische industrie zal niemand ontkennen. Het is dus niet moeilijk om voor te stellen dat sommige mensen hier een mogelijk verband zien.

Bekijk ook:
Waarom complotdenkers Bill Gates schuldig achten aan corona

Top 10 complottheorieën over het coronavirus 15

Hoe denk jij over corona?

Hoe denk jij over het coronavirus? Geloof jij de officiële verklaringen, of vind je een van deze complottheorieën waarschijnlijker klinken? Laat het weten in de comments!

Meer over het coronavirus

En wat is jouw mening over het coronavirus? Bij deze polls kan je laten weten hoe je erover denkt:

Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

4 Comments

  1. hans van de mortel Reply

    Als nummer 7 is weggehaald, wijzig dan alle nummers dat wel zo logisch is. Dit voorkomt dat deze site een kinderachtige indruk achterlaat.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.