10 Populaire complottheorieën

0 Shares

Iedereen heeft wel eens van een complottheorie gehoord. Hoewel de meeste theorieën niet geloofwaardig klinken zijn er toch redelijk wat mensen die erin geloven. Wat zijn nou de meest gehoorde complotten? In dit artikel bespreken we 10 van de populairste theorieën.

1. De aarde is plat

De meeste van ons geloven wel dat de aarde de vorm van een globe heeft, maar niet iedereen is het daar mee eens. Flat earthers denken namelijk dat de aarde plat is. Zij stellen dat we op een soort platte discus leven die omringt wordt door het ijs van Antarctica. Klinkt een beetje ongeloofwaardig zou André Kuipers zeggen, maar er zijn best wat mensen die in deze complottheorie geloven. Ongeveer één procent van onze landgenoten is namelijk aanhanger van deze theorie. In Amerika zijn er zelfs nog meer flath earthers, daar gelooft ongeveer twee procent van de bevolking in een platte aarde.

2. De maanlanding is in scène gezet

Op 21 juli 1969 wordt geschiedenis geschreven door de mensheid. Astronaut Neil Armstrong loopt als eerste mens over de maan en spreekt de beroemde woorden: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.” Maar niet iedereen gelooft dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd. Complotdenkers stellen namelijk dat de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden, en dat de bekende beelden in het geheim werden opgenomen in de woestijn van Nevada. De VS wilden op deze manier het aanzien van hun eigen land vergroten, de Amerikaanse bevolking weer samenbrengen en de Sovjet Unie aansporen tot het verspillen van geld aan hun maanprogramma’s.

Bekijk ook:
Top 10 complottheorieën over het coronavirus

3. Chemtrails

Chemtrails van vliegtuigen zien er niet heel spectaculair uit, maar deze zouden volgens sommige complottheorieën niet zo onschuldig zijn. Deze chemtrails zouden wel eens chemicaliën kunnen bevatten waarmee mensen worden vergiftigd. Het doel van deze chemtrails is alleen niet helemaal duidelijk. Op internet zijn er veel verschillende theorieën te vinden, maar het is in ieder geval niet iets positiefs. Sommige mensen geloven bijvoorbeeld dat de chemtrails mensen vergiftigen om zo de wereldpopulatie onder controle te houden, terwijl anderen denken dat mind-control een rol speelt bij de verspreiding. Toch maar minder vliegen?

4. Global warming is nep – of komt niet door mensen

De aarde wordt steeds warmer. Elk jaar worden er nieuwe hitterecords verbroken, maar nog steeds gelooft niet iedereen in global warming. Er zijn daarnaast ook steeds meer mensen die geloven dat global warming weliswaar bestaat, maar dat de mens daarbij geen rol speelt. Deze theorieën worden steeds populairder door bekende politici. Zo twitterde president Donald Trump eens dat klimaatverandering een hoax is, bedoeld om de Amerikaanse economie om zeep te brengen. In Nederland kennen we ook klimaatsceptici in de politiek, met Thierry Baudet en Geert Wilders als bekende critici.

Bekijk ook:
Waarom geloven mensen in complottheorieën?

5. 9/11 was een inside job

11 September is een dag die Amerikanen nooit meer zullen vergeten. Op die dag in 2001 vlogen twee vliegtuigen het World Trade Center binnen en kwamen duizenden Amerikanen om het leven. Het was een terroristische aanslag uitgevoerd door moslimextremisten, maar niet iedereen gelooft dat. Er zijn complottheorieën die stellen dat 9/11 een inside job was en dat de Amerikaanse overheid dus zelf achter de aanslag zat. Hiermee kon de overheid het volgende rechtvaardigen:

  • Meer oorlogen (in de toekomst)
  • Hoger militair budget
  • Meer inperking van vrijheden van eigen bevolking (zoals privacy)

Zouden ze daar echt toe in staat zijn geweest? Dat is wel moeilijk te geloven.

Bekijk ook:
Waarom complotdenkers Bill Gates schuldig achten aan corona

6. Mark Zuckerenberg is een hagedis (die vermomd is als mens)

De meeste complottheorieën zijn best serieus van aard, maar sommige zijn ook iets minder serieus te noemen. Zo vragen sommige mensen zich af of Facebook CEO Mark Zuckerberg een vermomde hagedis is. Hij zou deel uitmaken van een complot waarin hagedissen stiekem over onze wereld heersen. Klinkt een beetje als het plot van de serie V? Mark Zuckerberg stelde tijdens een Facebook-live sessie zijn fans echter gerust; hij claimde geen hagedis te zijn. Maar zou een vermomde hagedis de waarheid vertellen, lastig…

7. Bermudadriehoek

De Bermudadriehoek zou een plaats zijn waar alles en iedereen verdwijnt. Mensen, schepen, vliegtuigen, niets is er veilig. Ga je de Bermudadriehoek in dan zien we je misschien nooit meer terug. Overeenstemming over waarom er zoveel verdwijningen plaatsvinden op die locatie is er echter niet. Er gaan heel veel gekke verklaringen rond over de Bermudadriehoek, waarbij onder meer een geheimzinnige overheid, Atlantis, of aliens een hoofdrol spelen. Ook wetenschappers hebben de Bermudadriehoek onderzocht, maar ook zij kwamen niet tot een eenduidige conclusie.

Bekijk ook:
4 bizarre Complottheorieën

8. De Bilderberggroep heerst over de wereld

Sommige mensen geloven dat een geheime elitegroep de baas is over de wereld. Deze elite – genaamd de Bilderberggroep, zou sinds de vorige eeuw over de wereld heersen. Belangrijke mensen uit de wereld komen eens in de zoveel tijd achter gesloten deuren bijeen om te vergaderen over de stand van de wereld. De inhoud van deze bijeenkomsten is geheim, waardoor veel mensen vermoeden dat er wel eens duistere dingen worden besproken. Wordt er hier in het geheim het lot van de wereld bepaald? Het klinkt in ieder geval wel mysterieus.

9. Area 51

Van de Amerikaanse staat Nevada heeft waarschijnlijk niet iedereen gehoord, maar Area 51 zal menigeen wel kennen. Area 51 is officieel een militaire basis van de Amerikaanse luchtmacht, maar is dat wel echt zo? Veel complottheorieën stellen dat de Amerikanen in Area 51 onderzoek doen naar ufo’s en aliens. Ligt hier dan het bewijs voor buitenaards leven? Niemand die het weet, want kom je te dichtbij, dan word je opgepakt. Daar kwamen twee Nederlandse YouTubers vorig jaar ook achter, toen ze Area 51 wilden betreden.

10. Jezus heeft afstammelingen

Jezus heeft een kind – of kinderen – gekregen met Maria Magdalena, en zijn afstammelingen zouden vandaag de dag nog op aarde rond lopen. Deze theorie gaat al jaren rond, maar werd pas echt populair toen het boek – en de film – De Da Vinci Code van Dan Brown uitkwam. Het verhaal is natuurlijk een mooi werkje fictie, maar sommige mensen stellen dat het verhaal dichterbij de werkelijkheid ligt dan de meeste van ons vermoeden. Maar ja, probeer dat maar eens te bewijzen.

Bekijk ook:
Jehova's Rusland worden gezien als extremistische organisatie

Meer over complottheorieën

Wil je meer lezen over complottheorieën? Dan hebben we de volgende aanraders voor je:

2 Comments

  1. Mariska de J Reply

    Ik mis nog de vele complottheorieën over de dood van Princes Diana! Wat een prachtige vrouw was dat.. het is triest dat zo’n jonge vrouw zo’n noodlottig einde heeft moeten meemaken, en dat we nooit echt zullen weten wat er precies gebeurt is.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1.5k
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.