in

AngryAngry

Waarom zijn er zoveel mensen die denken dat corona een hoax is?

Geloven zij in een complot theorie, of zit er meer achter?

corona is een hoax

Het begint steeds gekker te worden in de samenleving. Hulpverleners worden uitgescholden, aangevallen en zelfs bespuugd. En dat allemaal omdat zij proberen te helpen tijdens de coronacrisis. Maar waarom zijn deze mensen er heilig van overtuigd dat corona niet bestaat? Zit daar een logische redenering achter, of zijn het ‘complotgekkies’?

Corona is een hoax

Bij een coronateststraat in Breda zijn deze week meerdere vernielingen aangericht en zijn medewerkers uitgescholden. Borden waren beklad met graffiti en de woorden ‘Covid = een hoax’. Verkeersregelaars en medewerkers van de teststraat werden ook uitgescholden. Wat voor de medewerkers en de mensen in de teststraat een veilig gebied had moeten zijn, is hierdoor veranderd in een hele onprettige sfeer. Het lijkt alsof steeds meer mensen zich tegen het kabinet en de coronamaatregelen beginnen te keren. Maar waarom eigenlijk?

Het duurt te lang

Een van de meest logische redenen is dat het allemaal te lang begint te duren. Natuurlijk waren er ook al mensen die vanaf het begin niet in corona geloofde, maar des te langer het duurt, des te meer aanhangers het anti-corona kamp heeft. Mensen willen gewoon weer terug naar hun dagelijkse leven. Ze willen niet constant beperkt worden in hun doen en laten. De kerst komt er ook weer aan. Dit wilt iedereen natuurlijk gewoon met vrienden en familie kunnen vieren op de manier die zij gewend zijn. Zonder allerlei regeltjes.

Bekijk ook:
Brabanthallen krijgt uitzondering voor coronamaatregelen

Je moet het in principe een beetje zien als huisarrest. In het begin aanvaard je de consequenties, omdat je weet wat er fout is gegaan. Maar na een paar weken of zelfs maanden begint het toch te lang te duren. Je bent de regels beu. Het liefst wil je gewoon weer terug naar hoe het was. Dus je begint je ongenoegen te uiten, en soms op een manier die niet altijd even goed uitpakt.

Te veel vragen

Het coronavirus brengt veel vragen met zich mee, waar we eigenlijk nog altijd geen antwoord op hebben gehad. Hoe is het virus bijvoorbeeld ontstaan? De ene expert zegt dat het door vleermuizen is gekomen, en de ander vertelt weer een verhaal over een mislukt experiment in een laboratorium. Waarom kan een besmetting zo extreem anders verlopen bij twee verschillende mensen? Hoe kan er nu ineens wel even gauw een vaccin gemaakt worden terwijl dit normaal gesproken jaren duurt? Het is begrijpelijk dat er dan vragen komen met al die verschillende vragen en verhalen. We missen de duidelijkheid. We willen graag weten waar we aan toe zijn, en daarvan hebben we nog eigenlijk geen flauw benul. Steeds meer mensen weigeren om de regeltjes te volgen tot zij antwoord hebben op hun vragen.

Bekijk ook:
Petitie voor kleinere klassen heeft 40.000 handtekeningen

Ver-van-mijn-bed show

Soms moet je gewoon iets meegemaakt hebben om het te geloven. Voor een groot gedeelte van de mensen is dit ook het geval met corona. Je hoort allerlei akelige verhalen, maar je hoort ook over mensen die nergens last van hadden. Maar zo lang het niemand in jouw omgeving is, maakt het niet uit ook. Het is allemaal te ver weg om te realiseren wat er nu precies gebeurt tijdens een besmetting. Misschien is dit ook wel een beetje angst. Vaak willen mensen niet toegeven dat ze bang zijn, en projecteren ze dit op anderen door te zeggen dat anderen juist zichzelf gek maken met angst. Een beetje reverse-psychology dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.