uitkeringen koninklijk huis
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit bedrag aan uitkeringen krijgen de Oranjes bij elkaar opgeteld

Prinsjesdag zit er weer op. Koning Willem-Alexander heeft de troonrede gehouden, terwijl koningin Maxima met een ernstige blik aan zijn royale lippen hing. Er werd weer met miljarden gesmeten alsof het oranje confetti was. Dat geld komt niet uit de diepe zakken van de leden van het Koninklijk Huis. Zij ontvangen jaarlijks een belastingvrij bedrag van de belastingbetaler. Maar hoeveel is dat eigenlijk? Wij hebben de bedragen van deze uitkeringen opgezocht en bij elkaar opgeteld.

Jaarlijkse uitkering van het Rijk

In de Wet Statuut van het Koninklijk Huis is vastgelegd dat de koning jaarlijks een uitkering ontvangt. Daar hoeft hij niet eens voor te zwaaien. Sterker nog; hij hoeft er de slaapvertrekken niet eens voor uit. Daarnaast hebben zijn echtgenote en zijn moeder recht op een uitkering. En of dat niet royaal genoeg is krijgt de troonopvolger (in dit geval is dat Amalia) ook een jaarlijks bedrag op haar rekening bijgeschreven. Als Amalia verkering krijgt dan heeft haar vriendje ook recht op een smak pegels.

Er wordt dus niet alleen tijdens Prinsjesdag met geld gesmeten, maar ook binnen de muren van paleis Huis ten Bosch wordt er flink geharkt. Volgens het Parlementaire Documentatie Centrum bestaan de uitkeringen voor onze blauwbloedige landgenoten uit een A- en een B component. Het A-component is bedoeld als ‘inkomen’, zodat ze even naar de supermarkt kunnen voor een Oranje-tompouce of zo. Het B-component is bedoeld voor materiële zaken, zoals een nieuwe trui of een paar happy-socks.

uitkeringen

De hoogte van de uitkeringen bij elkaar

Het zal niemand verbazen dat alle leden van het Koninklijk Huis geen enkele vorm van belasting hoeven te betalen. We moeten er wel even bij vermelden dat prinses Amalia vooralsnog (volgens officiële berichten) geen uitkering ontvangt. Waar ze wel haar geld mee verdient is vooralsnog onduidelijk, want ze zit niet achter de kassa bij de Appie. Haar deel gaat terug de schatkist in. De rest van het gezin, inclusief oma Beatrix, zit overduidelijk op pluche.

We hebben de bedragen van de uitkeringen die de leden van het koninklijk gezin ontvangen hieronder in een tabel op een rijtje gezet. In tegenstelling tot veel huishoudboekjes staan in dit geval de nullen achter de komma in plaats van ervoor. Voor meer informatie over het opgebouwde bedrag kunt u zich verbijten op de website van de Rijksoverheid of op de website van Parlement.com.

uitkeringen koninklijk huis

Poll Wat vind jij van de jaarlijkse uitkering aan het Koninklijk Huis?

Helemaal terecht0%
Het is wel veel, maar oké40%
Kan flink omlaag20%
Afschaffen die handel40%
📊 Bekijk resultaten
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.