Wat als prinses Amalia met een vrouw trouwt
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat als prinses Amalia met een vrouw trouwt?

Ieder jong meisje zal er wel eens van dromen om een prinses te zijn. Wellicht in afwachting van die knappe prins op het witte paard die om haar hand komt vragen of een modernere versie die als koningin allerlei vernieuwingen en verbeteringen voor haar volk gaat invoeren. Maar slechts een handvol jongedames kan zich echt op de titel prinses beroepen en dat lijkt toch niet altijd een pretje te zijn. Prinses Amalia heeft dat al meerdere keren moeten ondervinden.

Hoe is het om prinses te zijn?

Het is natuurlijk ook een vreemd verschijnsel in een moderne wereld: een vorstenhuis. De Oranjes worden niet alleen op de voet gevolgd in Nederland, maar ook elders. Sinds de Duitsers hun keizer hebben weggejaagd hebben ze duidelijk interesse in ons koningshuis. Dat zal te maken hebben met de weemoed van vervlogen tijden. Daarnaast was er via de huwelijken van de twee vorige koninginnen ook nog eens extra band ontstaan met de oosterbuur. Hoe belangrijk de nationaliteit van de partner is, blijkt wel uit het feit dat momenteel ook in Argentinië er regelmatig wordt geschreven over prinses Amalia. Tenslotte is de aanstaande koningin ook de dochter van een Argentijns meisje dat een droom realiseerde door te trouwen met een koning uit een ver en onbekend land. Als je prinses bent, leef je dus voortdurend met de wetenschap dat er vele ogen op je gericht zijn.

Speculaties over vriendjes

Gelet op de leeftijd van prinses Amalia wordt er het een en ander gespeculeerd over vriendjes. Daarbij wordt in eerste instantie uiteraard gekeken naar koninklijk bloed van de juiste leeftijd. Dat loopt vandaag de dag blijkbaar vooral in België rond. Het aantal koningshuizen is nu eenmaal dun gezaaid in de omgeving. Maar moet onze Amalia met een Belg trouwen? De landen zullen er niet door verenigd worden, maar het zal wel even slikken worden aan beide zijden van de grens. En daar kwam de VVD met een boeiende vraag.

Bekijk ook:
Een week lang verjaardag voor prinses Amalia

Wat als prinses Amalia met een vrouw wil trouwen?

Net toen we als ‘onderdanen’ aan dat idee probeerde te wennen, kwam de VVD met een prangende vraag aan onze al zo geplaagde demissionaire minister-president. Wat als prinses Amalia met een vrouw wil trouwen? Daar zal Mark die de Nederlanden al een eeuw lijkt te besturen toch even van geschrokken zijn. Tenslotte weet nog steeds niemand in het land waar Rutte zelf de voorkeur aan geeft, man of vrouw. Wellicht speelt hij liever gewoon de baas en zijn relaties niet aan hem besteedt. Het was even zoeken, maar toen kwam een eerder besluit over een voorbehoud boven water.

Voor prinsen en prinsessen gelden andere regels

Het is in principe een formaliteit, maar het parlement moet nog steeds instemmen met het huwelijk van de troonopvolger/ster. Dat houdt uiteraard verband met het feit dat een conflict zou kunnen ontstaan hieromtrent tussen parlement en koningshuis. Dat gebeurde immers al bijna bij het huwelijk van de huidige koning met de dochter van een niet onbesproken lid van de Argentijnse junta.

Toen in 2001 de mogelijkheid ontstond voor een huwelijk van twee personen van hetzelfde geslacht werd hierbij een voorbehoud gemaakt voor de troonopvolger/ster. Het leek wellicht de VVD de hoogste tijd om eens te vragen hoe de huidige regering op dit punt dacht. Mark Rutte zei duidelijk dat prinses Amalia geen afstand van de troon zou hoeven doen indien ze een huwelijk zou overwegen met een vrouw.

Hoe zit het dan met erfopvolging?

Daarnaast is er echter nog een probleem waar Rutte geen pasklaar antwoord op had. Erfopvolging is tenslotte volgens de wet afhankelijk van kinderen die binnen een huwelijk worden geboren. Komen kinderen die binnen een dergelijke relatie verwekt zouden worden door bijvoorbeeld reageerbuisbevruchting of andere methodes ook in aanmerking voor het koningschap? Zou het de 18-jarige prinses Amalia momenteel een zorg zijn? Wellicht droomt zij nog steeds van die prins die desnoods ook een witte Ferrari van haar kan krijgen.

Bekijk ook:
Dit zijn de koningen en koninginnen van Europa

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.