Hier komt de naam ‘Prinsjesdag’ vandaan 12
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Hier komt de naam ‘Prinsjesdag’ vandaan

Het is vandaag weer Prinsjesdag. De dag waarop de Miljoenennota en de Rijksbegroting door de Minister van Financiën aan de koning worden gepresenteerd, de troonrede wordt uitgesproken en uitbundige ministers maatpakken en hoedjes in alle kleuren en maten dragen. Deze belangrijke dag gaat eeuwen terug, evenals de naam. Waar komt de naam ‘Prinsjesdag’ eigenlijk vandaan? Wij hebben de stukken uit de geschiedenis erop nageslagen.

Prins Willem V

Het begon allemaal toen stadhouder Prins Willem V (1748-1806) in Nederland rondzwalkte. In deze periode hield iedereen nog van Nederland, deze periode is de geschiedenisboeken ingegaan als de Patriottistische tijd. De naam Willem loopt als een oranje draad door de geschiedenis van Nederland. De verjaardag van Prins Willem V werd destijds op 8 maart gevierd. Deze dag werd toen Prinsjesdag genoemd. Toen was Prinsjesdag dus nog een vrolijke dag waarop iedereen uitbundig feest vierde.

Er is in de eeuwen erna veel veranderd. De feestelijke verjaardagen van Nederlandse vorsten werden na verloop van tijd op andere dagen gevierd, maar de naam Prinsjesdag is nooit helemaal verdwenen. De naam werd in de eeuwen vaak gebruikt voor feestdagen die te maken hadden met leden van het Koninklijk Huis. Dit bleef zo tot 1930, toen besloot men om de naam Prinsjesdag te gebruiken voor de jaarlijkse openingsdag van de Staten-Generaal.

De troon op Prinsjesdag

We blijven nog even in het verleden hangen, want het verhaal van de troon waarop de troonrede wordt gehouden is ook de moeite waard. Ieder zelfrespecterend Koningshuis heeft een hofarchitect. In dit geval was dat Pierre Cuypers (1827-1921). Deze getalenteerde architect heeft ook het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam ontworpen. Cuypers haalde zijn inspiratie voor het ontwerpen van de troon uit het ontwerp van de troon van Filips de Goede, een Nederlandse graaf uit de vijftiende eeuw.

De drie meter hoge troon werd in 1904 voor het eerst voor de troonrede gebruikt door koningin Wilhelmina. Op het baldakijn staan nu de letters WA (Willem-Alexander), toen prinses Beatrix nog koningin was stond er een B en tijdens de regeringsperiode van Wilhelmina een W. Naast de troon staan een aantal neventronen. Op deze zetels zitten de vrouw van het staatshoofd (in dit geval Koningin Maxima) en de meerderjarige kinderen van de koning.

Bekijk ook:
Quiz: Wat weet je van Prinsjesdag?

Poll Wat vind jij van Prinsjesdag?

Een belangrijke dag, ik kijk altijd naar de troonrede20%
Leuk voor de hoedjes10%
Ouderwets40%
Maakt me niks uit30%
📊 Bekijk resultaten
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.