lintje
Saved Read later
Deel dit bericht

Lintjesregen 2023: dit royale bedrag is een lintje van de koning waard

Morgen is het Koningsdag 2023, en daar hoort ook de traditionele lintjesregen bij. Mensen die deze koninklijke onderscheiding krijgen, mogen deze niet zomaar verkopen op marktplaats of weggeven aan een ander persoon. Er zitten dus regels aan vast, maar hoe zit dat precies? En wat is een lintje van de koning waard? Wij hebben de antwoorden op deze vragen.

Koninklijke onderscheiding

Een koninklijke onderscheiding (een lintje in de volksmond) krijg je niet zomaar. Je moet bewonderenswaardig werk hebben uitgevoerd waarmee je de samenleving lange tijd een dienst hebt bewezen. Dat kan in alle categorieën zijn, zoals een stichting, topsport, of een soldaat die uitzonderlijke moed heeft getoond in een oorlogssituatie. Laatstgenoemde krijgt dan een Militaire Willems-Orde, anderen mogen een Orde van Oranje-Nassau in ontvangst nemen.

Om te voorkomen dat een koninklijke onderscheiding zomaar op de markt komt te liggen krijgt een ontvanger deze in bruikleen. Volgens Martine van Grieken, directeur van de Kanselarij der Nederlandse Orden, moet de onderscheiding na het overlijden van de ontvanger terug naar de kanselarij. Nabestaanden mogen het dus niet zomaar verkopen. Het komt echter vaker voor dat het lintje niet meer terug te vinden is. Dan moet de waarde worden vergoed.

Bekijk ook:
AI en Auteursrecht: efficiëntie en uitdagingen in het digitale tijdperk

Dit bedrag is een lintje van de koning waard

Als de onderscheiding niet kan worden teruggevonden, dan moeten de nabestaanden van de eigenaar de koninklijke onderscheiding vergoeden. Dan kan de Kanselarij een nieuw lintje aanvragen bij de Nederlandse Munt. Door het onderscheiding in bruikleen te geven wil de Nederlandse Staat de waardigheid van het decoratiestelsel beschermen. De waarde van de koninklijke onderscheiding verschilt per graad, maar het gaat veelal over het lintje van de Orde van Oranje-Nassau.

Als je een onderscheiding voor Lid in de Orde van Oranje-Nassau moet vergoeden, dan moet je 250 euro betalen. Dit bedrag is zo vastgesteld omdat een lintje met de hand wordt gemaakt, en er goud en zilver in zit verwerkt. Volgens Van der Grieken wordt er dus geen winst op gemaakt, maar moeten de maakkosten alleen worden vergoed. De koninklijke onderscheidingen worden vandaag, de dag voor Koningsdag, uitgedeeld.

lintje lintjesregen

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.