Hoe privé is het leven van een prinses
Saved Read later
Deel dit bericht

Prinses Alexia op Instagram gespot

Sinds vorige zomer is prinses Alexia vertrokken naar een privé kostschool in Wales. En hoewel er daar ongetwijfeld ook flink gestudeerd zal worden, hoort feesten er op die leeftijd natuurlijk bij. Er is dan ook een foto opgedoken en gepubliceerd van de prinses, die samen met een aantal andere studentes poseert, voordat ze er op uit gaan naar een party. De kleding maakt duidelijk dat de jongedames er wel zin in hebben. Prinses Alexia is op Instagram gespot.

Waarschijnlijk komt deze foto oorspronkelijk van een Instagram-account van een van de feestgangers. Uiteraard zijn de accounts voor de studentes op de kostschool allemaal afgeschermd, maar af en toe zal er toch eentje worden gelekt. Dat lijkt ook in dat geval te zijn gebeurd. Hoe privé is het leven van een prinses eigenlijk?

Wat zijn de gevolgen voor de site die een dergelijke foto publiceert?

Er bestaat in Nederland een mediacode, waardoor privé-foto’s van leden van het Koninklijk huis zelden worden gepubliceerd.  Als tegenprestaties zijn er met enige regelmaat persmomenten zoals bij het vakantieverblijf in Lech en elders. Toch gaat het soms ook fout. Zo was er de fotograaf die een foto maakte toen de koning met zijn dochters Amalia en Alexia een hamburger at bij McDonalds. De gepubliceerde foto werd razendsnel weer van het net gehaald toen de fotograaf door de RVD op de vingers werd getikt. Maar op het net is het moeilijk om iets te verwijderen. Wie weet hoe te zoeken, zal deze foto nog wel kunnen opsporen. Dat gaat ook ongetwijfeld gelden voor deze foto van Alexia indien de site deze zou verwijderen.

Beperkte mogelijkheden voor het Koninklijk Huis

Een ander incident maakt duidelijk dat het voor het Koninklijk Huis niet eenvoudig is om op te treden indien de mediacode wordt gebroken. Dat bleek toen RTL Boulevard in 2019 een foto liet zien waarop de troonopvolgster Amalia optrad in een kerstmusical op haar school. RTL mocht als represaille de volgende persmomenten niet meer bijwonen. Dat werd daarna weer bijgelegd, ook omdat het voor het Koninklijk gezin een lastige situatie is. De mediacode is immers niet bindend en er zijn geen directe sancties aan verbonden wanneer deze worden overtreden.

Bekijk ook:
Ben jij een pessimist of optimist?

Deze foto van Alexia kan nog een staartje krijgen

De Nederlandse Vereniging van Journalisten vindt dat ook de leden van ons vorstenhuis een eigen verantwoordelijkheid hebben. Volgens de RVD hebben ook leden van het koningshuis het recht zich onbespied te wanen in privéomstandigheden. Het publiceren of tonen van beeldmateriaal kan daarmee een inbreuk zijn op de persoonlijke levenssfeer van de koning en zijn gezin. De NVJ vindt dit relatief krom in dit specifieke geval. Er is immers geen kwestie geweest van een fotograaf die op de loer heeft gelegen om deze foto te kunnen maken. Het ‘lekken’ van de foto heeft waarschijnlijk plaatsgevonden in de kennissenkring van de prinses. Prinses Alexia heeft duidelijk ook vrijwillig geposeerd voor die betreffende opname.

Heeft een gang naar de rechter zin?

De koninklijke familie kan zich uiteraard tot de rechter wenden om een uitspraak te doen over het publiceren van deze foto. Prinses Alexia is 16 en de foto is op zijn minst uitdagend te noemen. Weinig ouders zullen het kunnen waarderen dat een minderjarig kind op deze manier in de publiciteit terecht komt. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de RVD de keuze zal maken om het op een rechtszaak te laten aankomen. De betreffende foto is inmiddels ongetwijfeld ontelbare malen gekopieerd en op geen enkele wijze meer compleet te verwijderen. Het is echter wel de vraag hoeveel fatsoen een site heeft om een foto van een schaars geklede 16-jarige te publiceren. Het zal immers jouw dochter maar zijn.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Wat denk jij van deze kwestie? Laat het ons hieronder weten.

https://twitter.com/cnntplgr/status/1450203274800517121

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.