koning charles
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit royale bedrag kost de kroon van koning Charles

Aankomende zaterdag is het feest in Groot Brittannië, want dan wordt Koning Charles III officieel gekroond tot koning. De Britse vorst erft niet alleen de inkomsten van zijn moeder, wijlen koningin Elizabeth II, maar ook haar privé bezittingen. Hij krijgt ook de Imperial State Crown, het symbool van het Britse koningschap. Maar wat kost deze met edelstenen belegde kroon? We hebben de waarde opgezocht.

Historische en emotionele waarde

De Imperial State Crown heeft niet alleen een geldelijke waarde, maar ook een historische en emotionele waarde voor zowel het Britse koningshuis als voor het Britse volk. Maar laten we eerst beginnen bij de kroon die in 2002 op de kist van Queen Mother (Elizabeth Bowles-Lyon) lag, want deze gaat naar Camilla Parker Bowles. Zij mag zich koningin noemen na de kroning van koning Charles, en krijgt dus de kroon van ‘Queen Mother’. Dit heeft wijlen koningin Elizabeth II eerder dit jaar beslist.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 leukste bordspellen aller tijden

Deze kroon beschikt over maar liefst 2.800 diamanten, waar een extreem dure Koh-i-noor-diamant van 105 karaat tussen zit. Deze kroon vertegenwoordigt een waarde van een slordige 10 miljard euro. Het hoofddeksel zal uiteraard alleen gebruikt worden voor ceremoniële doeleinden, Camilla Parker Bowles zal er niet elke dag mee rondlopen. De kroon van koning Charles III, de Imperial State Crown, heeft ook een exorbitante waarde.

De waarde van de kroon van koning Charles

De Imperial State Crown is omstreden en geliefd. Het verhaal gaat dat een groot aantal van de diamanten op dit hoofddeksel op een dubieuze manier zijn verkregen, zo zou er een diamant met een waarde van 400 miljoen dollar in verwerkt zijn die door de Britten in 1905 in Zuid-Afrika is gestolen. Ook de robijn van de Zwarte Prins is verwerkt in de kroon, en is een van de oudste onderdelen van het peperdure hoofddeksel. Het juweel is sinds 1367 in het bezit van de koninklijke familie.

Bekijk ook:
Dit kostte een toegangskaartje voor de Efteling in 1952

De kroon beschikt over 2.868 diamanten, 269 parels, 17 saffieren, 11 smaragden, en 4 robijnen. Het fluweel en de hermelijnenvacht zijn elementen die later aan de kroon zijn toegevoegd. De kroon is uiteraard gemaakt van edelmetaal, maar naar schatting is de kroon op basis van alle edelstenen tussen de 3 en 6 miljard euro waard. Daar kun je een hoop porties fish and chips voor kopen. De kroning zal zaterdag in Londen plaatsvinden, en is te zien op zenders van de publieke omroep.

2.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.