IPCC rapport in de kattenbak
Saved Read later
Deel dit bericht

IPCC rapport in de kattenbak?

Er was uitgekeken naar het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change. Honderden topwetenschappers hebben jaren gewerkt om alle feiten te interpreteren met betrekking tot de opwarming van de aarde. Er staan geen nieuwe zaken in het IPCC rapport, en door het grote aantal deelnemers bij het opstellen van de hoofdpunten in een samenvatting zijn veel punten afgezwakt. Eigenlijk kon het ook geen verrassing zijn, omdat iedereen de gevolgen van de opwarming in het nieuws kan volgen.

De enorme branden en extreme temperaturen in Australië zijn dit jaar gevolgd door vergelijkbare omstandigheden op het noordelijk halfrond. Van Noord-Amerika tot Siberië en Zuid-Europa. De wateroverlast in Zuid Limburg en directe omgeving werd gevolgd door overstromingen in China die honderden slachtoffers hebben geëist.

Dat er een verband bestaat met de CO2 uitstoot door menselijk toedoen lijkt logisch, maar kan niet bewezen worden. Wat er nu gebeurt in het klimaat, is immers ongeëvenaard in de geschiedenis van de mens. De relatief voorzichtige conclusies van de wetenschappers zijn dat extreme weersomstandigheden zich steeds vaker en heftiger zullen voordoen. Ook zal de stijging van de zeespiegel sneller gaan dan eerder werd verwacht.

De eerste reacties op het IPCC rapport in het westen

Het rapport van het IPCC geeft ook duidelijk aan dat zelfs indien de uitstoot van CO2 onmiddellijk fors zou worden beperkt de huidige problemen niet meteen zijn opgelost. Ze geven ook aan dat er adaptieve aanpassingen nodig zijn om mensen te beschermen tegen de extremen die ons te wachten te gaan. Dat betreft zowel hitte als wateroverlast. Warmere lucht kan nu eenmaal meer vocht bevatten dan koele lucht.

Bekijk ook:
Zoveel geld heeft Hamas jaarlijks beschikbaar voor de strijd tegen Israël

Klimaatverandering

De meeste regeringsleiders in het westen waren onder de indruk van het rapport en de meest gehoorde reactie was dat er nu echt serieus werk moet worden gemaakt van maatregelen om de uitstoot van CO2 te beperken. Demissionair premier Rutte verwees zelfs naar de Olympische Spelen en wil Nederland een leidende rol laten spelen in dit proces. Tenslotte hebben ‘wij’ ook meer medailles gehaald in Japan dan welk ander land in de EU. Maar een rondje langs de grote industriële bedrijven van een grote krant in Nederland gaf een ander beeld.

Geen enkel bedrijf zal de plannen voor vermindering van CO2 uitstoot aanpassen. Alle bedrijven verwijzen naar hun huidige plannen die ervoor moeten zorgen dat ze in 2050 CO2-neutraal zullen zijn. Er zijn mogelijkheden om al eerder uitstoot te beperken, zoals bij de grootste vervuiler in ons land: Tata Steel. Maar dat kost geld en concurrentiekracht.

Hoe kijkt de rest van de wereld naar het IPCC rapport?

Er werd met name gewacht op de reactie van China op het IPCC rapport. Dat land reageerde vrijwel op dezelfde manier als de Nederlandse bedrijven. De bestaande plannen op dit punt worden uitgevoerd en niet aangepast. China wil in 2060 CO2-neutraal zijn. Tot 2030 zal de uitstoot nog flink toenemen. De industrie heeft energie nodig en die wordt in het land voornamelijk opgewekt met kolengestookte elektriciteitscentrales. De helft van deze soort centrales staat in China en er staan er nog tientallen gepland. Ook kolenmijnen die al gesloten waren, worden weer geopend en dat gaat nog door tot 2030. India zal binnenkort China overtreffen wat betreft het aantal inwoners en ook daar is het beperken van de CO2-uitstoot op de lange baan geschoven omdat economische ontwikkeling voor gaat.

Bekijk ook:
Icon of the Seas: een drijvend pretpark van 1 miljard dollar

De kans dat er in de nabije toekomst daadwerkelijk iets gebeurt om de in het IPCC genoemde problemen aan te pakken is derhalve vrijwel nihil. Vergis je daarbij niet in de rol van Nederland. Onze consumptiemaatschappij zorgt ook voor veel problemen in het milieu. Het is goed om je bewust te zijn van de klimaatverandering en je ervoor in te zetten, hoe klein de impact ook is. Maar net als alle nieuws van gisteren is ook het IPCC rapport weer in de kattenbak verdwenen en praten we weer over andere zaken.

Hoe denk jij over deze kwestie?

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.