Oude weerrecords sneuvelen bij bosjes van extreme hitte tot stormen
Saved Read later
Deel dit bericht

Oude weerrecords sneuvelen bij bosjes: van extreme hitte tot stormen

In Maastricht viel op de avond van 29 juni meer dan 87 millimeter regen, hierdoor verdween een stokoud record van 1966 uit de boeken. De regen was zo heftig dat er gedurende 10 minuten ongeveer 10 millimeter viel. Een ‘normale’ bui zorgt gemiddeld voor 4 tot 5 mm. De reden voor deze overvloed aan water was een onweer-complex dat maar nauwelijks van de plaats kwam. Volgens niet officiële metingen viel er in Zuid-Limburg op sommige plaatsen nog meer regen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor hoewel de alarmdiensten regelmatig moesten uitrukken. Ook was het alarmnummer 112 alleen nog bereikbaar ingeval van levensbedreigende situaties.

Het westen van Canada: extreme hitte

Vancouver is de grootste stad in het westen van Canada en daar komt in de zomer wellicht 1 keer in de 5 jaar een tropische dag voor met een temperatuur boven de 30° C. De afgelopen 3 dagen wordt het westen van Canada (en de VS) geteisterd door extreme hitte. Inmiddels zijn alle records op dat gebied uit het verleden verpulverd en opnieuw gebroken. In een gebied waar de zomers in het algemeen koel zijn, komen nu temperaturen voor boven de 45° C. De meteorologen spreken over een hittekoepel boven het gebied. De warme lucht die daarbij hoort, zorgt ervoor dat ook in de nacht de hitte niet echt kan ontsnappen. Daardoor koelt het in de nacht niet echt af en zijn de kansen op nog hogere temperaturen de volgende dag groter.

Bekijk ook:
10 tips om beter te slapen in de hitte

Het leven is volkomen ontregeld

Het is niet bekend hoeveel slachtoffers de extreme hitte aan de westzijde van het Amerikaanse continent heeft gemaakt. Dat is vaak pas achteraf te beoordelen als de sterftecijfers worden vergeleken met een ‘normale’ periode. Het is bekend dat een hittegolf ook in Nederland tot extra sterfte leidt. Zo berekende het CBS dat tijdens de hittegolf van 10 tot 16 augustus 2020 er in ons land 500 extra doden vielen. Dit zijn in het algemeen ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Extreme temperaturen zoals nu in Canada voorkomen, heeft ons land nog niet gekend. In het westen van Canada is het leven nu volkomen ontregeld. De hitte is zo groot dat vrijwel alle normale dagelijkse activiteiten stil zijn gelegd. Er zijn koelte-centra aangelegd waar mensen kunnen verblijven die thuis geen voorzieningen hebben om de temperatuur omlaag te brengen. Vandaag lijkt het erop dat er enige afkoeling zal optreden door oceaanlucht. Daarbij zal het nog boven de 30° blijven en is een einde van de hitte nog niet voorspelbaar.

Extreem weer

Meer stormen dan ooit tevoren in 2020

Er moesten Griekse letters aan de pas komen om alle stormen die op de Atlantische Oceaan ontstonden een naam te geven. Nog niet eerder kwamen er zoveel stormen op ons af: in 2020 waren het er 30.  Dat had te maken met de temperatuur van de water van de oceaan, dat was hoger dan eerder werd gerapporteerd. De stormen waren niet zo extreem dat ze erg veel aandacht kregen in de pers. De experts maakten zich echter wel zorgen over het aantal en de snelle opeenvolging van de stormen met orkaankracht. Als dit de trend is, staat ons ook nog het een en ander te wachten.

Bekijk ook:
De ergste stormen ooit gefilmd

Klimaatverandering of toeval?

Klimatologen zijn voorzichtig om de hierboven genoemde verschijnselen direct toe te wijzen aan de verandering van het klimaat. Dat extreem weer kan worden veroorzaakt door een opwarming van de aarde achten ze waarschijnlijk. Dat deze opwarming steeds vaker tot problemen zal leiden, valt ook te verwachten. Toch is de belangstelling voor het milieu in veel landen nog ondergeschikt aan andere problemen. Daardoor blijft een wereldwijde aanpak een moeilijke zaak en zullen de records ons blijven verbazen.

Bekijk ook:
Zó kunnen we het klimaatakkoord toch op tijd halen

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.