Extreem weer, wat is de oorzaak en waarom het noordelijk halfrond
Saved Read later
Deel dit bericht

Extreem weer, wat is de oorzaak en waarom het noordelijk halfrond?

We hebben de beelden van de wateroverlast in Limburg nog voor ogen. Dat zag er onthutsend in een groot gebied in Nederland, België en Duitsland. Maar het kan nog veel erger, bewees de situatie in de miljoenenstad Zhengzhou in China. Daar viel gisteren in een etmaal meer dan 600 millimeter regen. Dat is ongeveer 2/3 van wat er in ons land per jaar gemiddeld valt. Auto’s dreven dan ook door de straten, talloze kelders liepen onder en er is nog geen goed zicht op slachtoffers en schade.

Volgens het Chinese KNMI viel er in een uur ongeveer 200 millimeter regen en dat is een record voor China. Het is de moessontijd in het zuiden van het enorme land, maar Zhengzhou ligt vele honderden kilometers ten noorden van deze lijn. Wat is de oorzaak van deze extreme omstandigheden en is het toeval dat het noordelijk halfrond momenteel wordt geteisterd?

Diverse problemen op meerdere plaatsen

De overvloedige regenval in korte tijd is niet het enige probleem dat momenteel voor overlast zorgt. De extreme temperaturen in het westen van de VS en Canada hebben ervoor gezorgd dat de bossen daar kurkdroog zijn en derhalve was het wachten op de bosbranden die gingen uitbreken. In Oregon zijn de branden heviger dan in de geschiedenis van de staat ooit is voorgekomen. De branden zorgen voor vuurorkanen en bepalen momenteel het weer in een groot gebied waardoor de branden zich nog verder verspreiden.

Bekijk ook:
Koala uit bosbrand gered door dappere vrouw

Enig voordeel is dat de streek nauwelijks bewoond is. Tot dusverre hoefden slechts 75 woningen te worden ontruimd en zijn er geen slachtoffers gevallen, voor zover bekend. In Siberië is het voor het tweede opeenvolgende jaar ook weer helemaal mis. De temperaturen zijn ongekend hoog en enorme oppervlakten bos staan in brand. De hitte-ontwikkeling is zo enorm dat experts vermoeden dat de neerslag in Zhengzhou verband houden met deze branden. De moesson zou door de aanzuigende kracht veel verder noordwaarts zijn gekomen dan normaal gesproken het gevolg is.

Extreem weer op Cyprus

Maar de extreme weersomstandigheden blijven niet beperkt tot onbewoonde gebieden. Op het vakantie-eiland Cyprus zijn ze in de zomer wel hoge temperaturen gewend. Maar omdat het mooie vakantiegebied geheel omringd is door de zee blijft het meestal beperkt tot temperaturen in de 30°C. Dit jaar gingen de temperaturen verder omhoog en kwamen boven de 40°C. De spaarzame bossen vlogen in brand. Als je dan weet dat zoet water op Cyprus schaars is en voor een groot deel moet worden geïmporteerd, besef je dat er hulp werd gevraagd. Wat is een overeenkomst bij al deze extremen? Experts denken dat een ‘gebrek’ aan westenwind een belangrijke oorzaak is.

Extreem weer

Wat is de oorzaak van het extreme weer?

Op de bodem merk je het nauwelijks, maar de experts hebben berekend dat in de laatste jaren de westenwind op het noordelijk halfrond met 15 tot 20% is afgenomen. Dat gaat dan vooral om de straalstromen op grote hoogte waar alleen de vliegtuigen komen. Deze sterke winden hebben ook een grote invloed op ons weer. Uiteraard wordt vermoed dat ook hierbij de klimaatverandering de belangrijkste reden is van deze opvallende verandering. Het verband is echter niet direct aantoonbaar, zoals nog veel van het klimaat niet duidelijk is.

Bekijk ook:
Oude weerrecords sneuvelen bij bosjes: van extreme hitte tot stormen

De oorzaak van de afnemende westenwind is derhalve nog niet echt duidelijk en ook niet of dit een tijdelijk zaak is. De gevolgen zijn echter overduidelijk. Regenfronten blijven steeds vaker boven een bepaald gebied hangen omdat deze niet worden vervoerd door de straalstroom. Het zelfde geldt voor warmtefronten waardoor op diverse plaatsen oude records zijn verpulverd. Daarbij hoort nog een verdere onplezierige gedachte. Een dergelijke situatie kan zich in principe overal op het noordelijk halfrond voordoen. De gebieden in Canada waar temperaturen werden gemeten in de buurt van de 50° C liggen noordelijker dan Nederland.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.