Waarom kleine fluctuaties grote gevolgen kunnen hebben voor jouw investeringen 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom kleine fluctuaties grote gevolgen kunnen hebben voor jouw investeringen

Wanneer je investeert kunnen zelfs kleine bewegingen grote gevolgen hebben. Dit geldt vooral voor de cryptomarkt, waar prijzen soms in minuten kunnen veranderen. Het is belangrijk om te begrijpen waarom zelfs de kleine koersfluctuaties je winst of verlies sterk kunnen beïnvloeden.

Volatiliteit

De prijzen van cryptocurrencies kunnen snel en vaak veranderen. Een schommeling van een paar procent lijkt bij traditionele aandelen misschien niet groot, maar in de cryptomarkt kan dit enorme gevolgen hebben. Een stijging van 2% kan zorgen voor aanzienlijke winsten, maar een daling van dezelfde omvang kan je belegging juist flink onder druk zetten.

Kijk bijvoorbeeld naar de recente stijging van de Pepe koers. Deze memecoin steeg snel, vooral door de grote aankopen van zogenoemde ‘whales’, ofwel grote investeerders. Wat begon als een kleine stijging, leidde uiteindelijk tot een sterke piek. Beleggers die op tijd zijn ingestapt, kunnen flink profiteren van deze groei. Maar net zo snel als de prijs omhoog ging, kan deze ook weer dalen. Kleine fluctuaties kunnen daarom direct een grote impact hebben.

Bekijk ook:
Hoe AI en machine learning SEO-strategieën veranderen

De psychologie achter investeerders

Kleine schommelingen kunnen emoties zoals paniek of juist euforie opwekken. Dit noemen we marktsentiment. Als de koers van een cryptocurrency stijgt, willen mensen vaak instappen uit angst om winst mis te lopen. Dit kan een kleine stijging snel omzetten in een grote prijsbeweging.

Andersom geldt hetzelfde: een kleine daling kan leiden tot angst, waardoor beleggers hun crypto snel verkopen. Dit versterkt de daling alleen maar meer. Kleine fluctuaties kunnen hierdoor makkelijk uitgroeien tot grotere bewegingen.

Het sneeuwbaleffect

Een kleine verandering in de koers kan een kettingreactie veroorzaken. Dit noemen we het sneeuwbaleffect. Stel je voor dat de Shiba Inu koers met 3% daalt. Deze daling kan ervoor zorgen dat een aantal beleggers hun bezit verkoopt. Door deze extra verkopen daalt de koers nog verder, wat meer beleggers kan aanzetten om ook te verkopen. Dit resulteert uiteindelijk in een veel grotere daling dan in eerste instantie werd verwacht.

Bekijk ook:
Factoring inzetten voor je bedrijf handige tips!

Het omgekeerde kan natuurlijk ook gebeuren. Een kleine stijging kan de aandacht trekken van nieuwe beleggers. Zodra zij beginnen in te kopen, stijgt de koers verder, wat nog meer mensen aantrekt. Dit kan leiden tot een aanzienlijke stijging, ook al was de oorspronkelijke beweging maar klein. Klik hier om dat effect terug te zien in de Shiba Inu koers.

Timing

Kleine fluctuaties kunnen een groot verschil maken in je kansen op winst of verlies. Als je op het juiste moment instapt kan zelfs een kleine verandering in de koers al voor flinke winsten zorgen. Aan de andere kant kan een kleine daling je investering flink raken, als je op het verkeerde moment koopt. Dit is vooral belangrijk voor beleggers die op korte termijn handelen. Ze kunnen snel winst maken, maar ook snel verliezen, afhankelijk van hoe ze reageren op kleine veranderingen in de markt.

62

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.