Zo herken je nepnieuws 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo herken je nepnieuws

Nepnieuws is wereldwijd een grote bron van zorgen. Het World Economic Forum noemt het zelfs de belangrijkste bedreiging voor de internationale samenleving van het jaar 2024. Daarmee beoordeelt het World Economic Forum nepnieuws als gevaarlijker dan klimaatverandering en oorlogen. Dat is ook niet zo gek, want nepnieuws polariseert, beïnvloedt verkiezingen en zorgt er zelfs voor dat mensen slechte herinneringen hebben. Hoe denkt de Nederlander hier eigenlijk over en wat kun je zelf doen om nepnieuws te herkennen en de invloed hiervan te beperken? Hieronder lees je er alles over.

Nederlanders maken zich zorgen over nepnieuws

]In Nederland hebben veel mensen grote zorgen over de invloed van fake news, fake videos en desinformatie op de landelijke democratische processen. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau maakt ongeveer de helft van de Nederlandse burgers zich zorgen over onjuiste informatie op sociale media. Daarbij maken zij zich vooral zorgen over hoe desinformatie en nepnieuws de verkiezingen kunnen beïnvloeden. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat ook veel Amerikaanse kiezers zich veel zorgen maken over nepnieuws en de invloed daarvan op de naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Mede daarom heeft ExpressVPN een gids ontwikkeld met tips die je als nieuwsconsument helpen nepnieuws te herkennen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Nepnieuws herkennen doe je zo

Wil je er zeker van zijn dat de informatie die je tot je neemt en voor waar aan neemt echt klopt? Maak dan gebruik van de onderstaande tips, afkomstig uit de gids ‘fake news herkennen' van ExpressVPN.

  • Stel je kritisch op: Consumeer het nieuws en de informatie die je online treft kritisch. Neem de informatie niet zomaar voor waar aan. Onderzoek de informatie, auteur en bron eerst verder aan de hand van de volgende tips, voordat je deze informatie voor waar aanneemt.
  • Controleer de bron(nen): Controleer wat de achtergrond en de reputatie van de nieuwsbron is die het nieuws deelt. Gaat het om een gerenommeerde nieuwsbron zoals de NOS? Dan kun je het nieuws vaak voor waar aannemen. Gaat het om andere, minder gerenommeerde nieuwsbronnen? Benader de informatie dan met een gezonde dosis wantrouwen.
  • Analyseer het taalgebruik: Bij gerenommeerde kranten en andere nieuwsmedia hanteert men zeer strenge normen rondom taalgebruik, spelling en grammatica. Staan er in het nieuwsbericht dat je leest veel grammaticale of spelfouten, of wordt er gebruikgemaakt van sensationeel taalgebruik? Dan bestaat er een grote kans dat het nepnieuws betreft.
  • Onderzoek de auteur: Controleer of de auteur van het nieuwsbericht een betrouwbare, onafhankelijke journalist is. Ga na of de auteur wellicht belangen heeft bij het verspreiden van bepaald nieuws of het vergroten van een bepaald sentiment. Controleer ook of de auteur is aangesloten bij een journalistiek platform of andere organisaties die zijn/haar betrouwbaarheid zouden kunnen beïnvloeden.
Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

ConclusieNepnieuws is zowel nationaal als internationaal een bron van grote zorgen voor burgers en democratische instituties. Het wordt steeds lastiger om nep- en echt nieuws van elkaar te onderscheiden. Daarom is het belangrijk om als nieuwsconsument kritisch te kijken naar de informatie die je leest. De bovenstaande tips kunnen je daarbij helpen. Wat doe jij om nepnieuws te herkennen?

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

129

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.