in

Welke vitamines moet ik slikken?

Het menselijk lichaam heeft vitamines hard nodig, maar gek genoeg kan het lichaam deze vitamines niet allemaal zelf aanmaken. Alleen de vitamines D en K zijn hierop een uitzondering, maar ook dan is die eigen aanmaak meestal niet genoeg. Vitamines komen van nature voor in voeding dus een uitgebalanceerde voeding met de juiste vitamines is van belang om het groeien, het herstellen en het functioneren van ons lichaam goed te laten verlopen. Toch is zelfs dat niet altijd genoeg.

Het nut van supplementen

Door verschillende veranderingen zijn de voedingswaarden in ons voedsel enigszins veranderd. Bijvoorbeeld door het gebruik van kunstmest, omstandigheden van mens en dier of verwerkingsprocessen. Daarbij moet je soms wel veel van een bepaalde voeding eten om aan de dagelijks benodigde hoeveelheid te komen. Daarom kunnen bepaalde voedingssupplementen soms uitkomst bieden.

Hoeveel vitamines zijn er?

Er zijn 13 verschillende soorten en deze kunnen we opdelen in twee groepen, namelijk de in vet oplosbare vitamines en de vitamines die in water oplossen. De vitamine A, C en E worden gerekend tot de antioxidanten. ‘Antioxidanten’ is eigenlijk een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, maar ook voor spoorelementen. Deze antioxidanten kunnen op een positieve manier bijdragen aan het bestrijden van vrije radicalen, dit zijn agressieve stoffen die cellen en weefsels kunnen beschadigen.

Bekijk ook:
Mobiliteit in de toekomst: hoe ziet de wereld er over 10 jaar uit?

In vet oplosbaar:

Vitamine A
Vitamine D
Vitamine E
Vitamine K

Functies:

Deze vier vitamines haal je voornamelijk uit producten die vet bevatten. Dit zijn producten zoals vis, vlees, smeer- en bereidingsvetten, melk en melkproducten en noten. Vitamine A draagt bij aan goede ogen en een gezond afweersysteem, maar ook aan een gezonde huid. Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden, stevige spieren en een goed afweersysteem. Ook neemt het calcium op uit de voeding. Het type K zorgt voor een goede bloedstolling en sterke botten.

In water oplosbaar:

Vitamine C
Vitamine B1 (Thiamine)
Vitamine B2 (Riboflavine)
Vitamine B3 (Niacine)
Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
Vitamine B6
Vitamine B8 (Biotine)
Vitamine B11 (Foliumzuur)
Vitamine B12

Functies vitamine B:

Vitamine B haal je voornamelijk uit brood en volkorenproducten haalt, maar ook uit groente en fruit, noten en peulvruchten, melk en melkproducten. B1 is goed voor de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen. Het maakt ook energie vrij uit de voeding, net zoals B2, B3 en B5. Vitamine B2 en B3 houden ook de huid gezond. B3 draagt ook nog eens bij aan een goede werking van de hersenen en het zenuwstelsel.

Bekijk ook:
Zelf je nagels verzorgen: 5 handige tips!

B6 zorgt voor de opbouw en afbraak van de aminozuren en het regelt de werking van bepaalde hormonen. B6 heb je ook nodig voor de groei. Ook je afweersysteem en je zenuwstelsel werkt beter met B6. De soorten B8 en B12 zijn ook uitstekend voor het zenuwstelsel. Vitamine B8 draagt bij aan een normale huid en haar. B11 draagt daarentegen weer bij aan de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Het foliumzuur verkleint ook de kans op geboorteafwijkingen. B12 is ook weer goed voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Vitamine of multivitaminen

Het is duidelijk dat de verschillende vitamines veel positieve eigenschappen hebben voor het lichaam. Daarom is het belangrijk dat we alle benodigde vitamines binnenkrijgen. Een vitaminetekort kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Tekorten kunnen ontstaan bij bijvoorbeeld ziekten of in hectische periodes waarin niet een uitgebalanceerd voedingspatroon wordt gevolgd. Supplementen kunnen dan zeker uitkomst bieden. De vitamines zijn per type vitamine verkrijgbaar, maar ook als multivitaminen. Multivitamines bevatten een uitgebalanceerde mix van vitamines en mineralen. Hou je altijd aan de voorgeschreven dosis, te veel vitamines is namelijk ook niet goed.

Bekijk ook:
Wat je moet weten over intelligentie: 10 leuke weetjes over je IQ

Bekijk ook:

Geschreven door Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Varen door de grachtengordel

Geen 1 april grappen door diverse bedrijven