Vitaminepillen zin of onzin? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Vitaminepillen zin of onzin?

Heel veel mensen slikken vitaminepillen in de winter om hun weerstand te verhogen, maar heeft dat eigenlijk wel zin? Is het wel zo slim om vitaminepillen te slikken? Kan een vitaminepil je voeding vervangen? Je wordt in winkels dood gegooid met allerlei soorten vitaminepillen, maar hoe weet je nou zeker waar je goed aan doet? wel of niet slikken?

Voedingssupplementen zijn er in veel verschillende vormen van pillen, druppels, poeders, capsules tot aan drankjes en ze zijn bedoeld als aanvulling op je dagelijkse voeding. Je kan vitamines los krijgen maar ook in combinaties (multivitamine).

Baat het niet dan schaadt het niet of toch wel?

Misschien denk je dat het slim is om een multivitamine te slikken, want tja baat het niet dan schaadt het niet. Toch kan het bij sommige vitamines schadelijk zijn als je lange tijd er teveel van binnenkrijgt. Dit geldt met name voor vitamine D, A, B6 en ook voor mineralen en spoorelementen zoals calcium, magnesium, zink, koper, jodium en selium. Een overdosis aan vitamine B6 kan leiden tot gevoelloosheid in handen en voeten en een teveel aan magnesium kan leiden tot maag- en darmklachten.

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom kipnuggets bij McDonalds 4 verschillende vormen hebben

Veel mensen slikken vitamine C, omdat ze bang zijn niet voldoende binnen te krijgen. Terwijl een vitamine C tekort ontwikkelen bijna onmogelijk is! Het zit namelijk niet alleen in fruit, maar ook in groente en aardappelen. Nou is het ook nog eens zo dat je het overschot uit plast. Zonde dus van je geld.

Speciale groepen

De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig, omdat ze al voldoende binnen krijgen vanuit hun voeding. In de zomer maak je vitamine d aan door zonlicht. Daarom is het aan te raden om in de winter 10 mcg vitamine D bij te slikken. Ook zijn speciale groepen die extra voedingsstoffen nodig hebben, zoals zwangere vrouwen (vitamine d en foliumzuur), vitamine K voor baby's die borstvoeding krijgen, jonge kinderen (vitamine D) en ouderen (20 mcg vitamine D).

Ga dus nooit zomaar vitaminepillen slikken zonder overleg met een diëtist, voedingscoach of arts. Wil je alsnog zelf vitaminepillen aanschaffen haal ze dan bij een drogist, apotheek of supermarkt. In Nederland geldt er namelijk een strenge wetgeving rondom de productie van vitaminepillen. Kijk wel uit als je ze op internet gaat bestellen, omdat ze vaak hoge dosis bevatten en ver van de natuur afstaan!

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.