Varen door de grachtengordel 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Varen door de grachtengordel

Veel bootliefhebbers bezoeken Amsterdam met hun eigen boot, meestal een sloep, cruiser of een snelle consoleboot. Het lijkt aantrekkelijk in deze schitterende stad, maar pas op, ook in de grachten wordt het druk. De gemeente Amsterdam heeft daarom maatregelen getroffen om een en ander in goede banen te leiden. Vanaf 2019 geldt er in de Amsterdamse grachtengordel een vaarverbod tussen elf uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends.

Nacht
Deze nachtsluiting vormt een onderdeel van de maatregelen om overlast en drukte op het water tegen te gaan. De explosieve groei van het toerisme in Amsterdam heeft ook gevolgen voor de grachten en vaarten: in 2018 is het aantal meldingen van overlast op en om het water verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Naast een nachtsluiting komt er een verbod op varen met meer dan 12 personen in boten zonder vergunning

Labyrint
Amsterdam is gebouwd op een moeras en is voorzien van een netwerk van waterwegen als een labyrint. Varen door de grachten van Amsterdam is een fascinerende manier om de historische stad te voelen en te zien. Amsterdam laat zich het beste bezichtigen vanaf het water. Een rondvaart op de Amsterdamse grachten geeft je een fantastisch blik op de 17e-eeuwse gebouwen die langs de grachten staan en laat ook de groeiende 21e-eeuwse stad zien die Amsterdam is geworden. Van de Gouden Bocht tot Overhoeks, de nieuwste wijk van de stad, en van het Muziekgebouw in de haven tot het VOC-schip ‘de Amsterdam’.

Regels
De regels die gelden op het water zijn de genoemde 12 plus regeling en de nachtsluiting, maar er zijn meer regels. Binnen Amsterdam mag meestal niet harder dan 6 kilometer per uur gevaren worden. In het algemeen mag niet meer met oudere tweetakt motoren gevaren worden en alle boten dienen voorzien te zijn van adequate verlichting. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen boten van meer of minder dan zeven meter lengte. Boten zijn verplicht om stuurboord te varen. Verder dien je en de bemanning zich als een goed stuurman te gedragen. Dit betekent geen alcohol en geen harde muziek.

Bekijk ook:
Zo creëer je thuis de ultieme luisterervaring

Met een consoleboot wordt een vaardagje Amsterdam een ontdekkingsreis. Met de uiterst flexibele boot vaar je gemakkelijk door de kleine onbekende grachten. Je komt in het historische centrum langs de Wallen met zijn smalle grachten. Je beleeft de schitterende Middeleeuwse sfeer en je beseft waarom de grachten opgenomen zijn op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.