in

CoolCool NiceNice

Antioxidanten, wondermiddel of schadelijk?

Zijn antioxidanten gezond of juist niet?

In ieder artikel over een gezond voedingsmiddel lees je wel het product vol zit met antioxidanten en dat is geweldig voor je lichaam. Ter verduidelijking wordt er dan meestal bij vermeld dat antioxidanten als werking hebben dat ze vrije radicalen bestrijden.

Wat gebeurt er toch allemaal in dat lijf van me, zou je kunnen denken. Daarbij zegt de een dat antioxidanten zorgen dat je geen kanker krijgt en minder snel veroudert terwijl een ander beweert dat antioxidanten helemaal niks doen of je zelfs kunnen vergiftigen als je er te veel van binnen krijgt. Hoog tijd derhalve voor een korte uitleg.

Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen eigenlijk?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor een groot aantal stoffen waaronder bijvoorbeeld vitamine C en caroteen. Vrije radicalen zijn niet anders dan moleculen die ontstaan bij oxidatie in het lichaam. Bij alles wat we doen gebruiken we zuurstof en stoffen uit de voeding. Sommige van de stoffen die daarbij ontstaan worden vrije radicalen genoemd. Deze stoffen zorgen voor veroudering, wat nu eenmaal het lot van alle levende wezens is, maar ze kunnen ook cellen beschadigen. Vrije radicalen hebben een rol in het ontstaan van kanker al kan de wetenschap nog niet exact bepalen hoe de vork in de steel steekt.

Bekijk ook:
Top 10 complottheorieën over het coronavirus

Kunnen antioxidanten kanker voorkomen?

Het antwoord daarop is dat antioxidanten kanker niet kunnen voorkomen en ook niet kunnen genezen. Wat wel duidelijk lijkt is dat het gebruik van antioxidanten de gemiddelde kans op het ontstaan van kamer lijkt te verminderen. Gemiddeld is hierin het keyword. Door voldoende antioxidanten in je voeding te gebruiken kan het zijn dat de kans dat jij kanker krijgt minder wordt, maar het kan ook geen enkel effect hebben in een specifiek geval.

Vertragen antioxidanten het verouderingsproces?

Als mens kunnen we niet zonder zuurstof. Helaas is het ook die zuurstof die ons lichaam op den duur sloopt. Een andere naam voor oxidatie (verbinden met zuurstof) is roesten. Materiaal zoals ijzer roest door inwerking van zuurstof zeker in combinatie met water. Mensen ‘roesten’ als het ware ook. De vrije radicalen spelen een belangrijke rol in dat verouderingsproces. Antioxidanten beperken de werking van vrije radicalen maar er zijn ook andere oorzaken van veroudering en die zijn vastgelegd in ons DNA. Antioxidanten kunnen de effecten van veroudering beperken, het proces gaat echter gewoon door.

Bekijk ook:
Deze docu over de wereld is een echte eyeopener

Zijn er schadelijke bijwerkingen van antioxidanten?

Evenwicht is overal belangrijk en dat geldt ook hierbij. Vrije radicalen zorgen voor onplezierige zaken in ons lichaam, maar we hebben ze ook hard nodig. Vrije radicalen vormen een essentieel deel van ons immuunsysteem en zorgen voor bescherming tegen ziekteverwekkers en andere ongewenste indringers. Te veel antioxidanten is derhalve ook geen goed idee en levert weer andere problemen op.

Waar vind ik die antioxidanten?

Zoals gezegd zijn er vele verschillende antioxidanten en ze zitten in bijna ieder natuurlijk product. Groente en fruit zijn bekende bronnen van antioxidanten, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor cacao en thee. Bij een gevarieerde voeding krijg je iedere dag jouw portie antioxidanten wel binnen.

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.