Hoe weet je of je een hartaanval hebt
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe weet je of je een hartaanval hebt?

In een film komt het altijd dramatisch over, iemand kijkt stomverbaasd en grijpt naar zijn borst en zakt ineen. Het volgende beeld is dan vaak een begrafenis. Is dat de realiteit of gaat het in de praktijk heel anders? Hieronder staan de symptomen van een hartaanval en wat je moet doen als jou of een ander dat overkomt.

Wat is een hartaanval precies?

Een hartaanval of hartinfarct ontstaat wanneer een belangrijke ader in het hart ineens wordt afgesloten. De oorzaak is vaak een bloedprop of een andere verontreiniging die zich in de aders heeft opgehoopt en plotseling losschiet. Door de afsluiting kan een deel van het hart niet meer pompen en komt er geen zuurstof meer bij de cellen van de hartspier. Als dit te lang duurt stopt het hart met pompen en krijgen ook de hersens geen zuurstof meer. Na een relatief korte periode treedt dan de dood in.

Hoeveel mensen krijgen per dag een hartinfarct?

Momenteel zijn er ongeveer 93 mensen in ons land per dag die een hartaanval krijgen. Daarvan overlijden er 14 meteen, 8 mannen en 6 vrouwen. De kans om een hartaanval te overleven is klein als je alleen thuis bent of je ergens buiten wordt getroffen waar hulp je maar moeilijk kan bereiken. Op het moment dat jij je in een ambulance bevindt of in het ziekenhuis bent aangekomen, zijn je levensverwachtingen ineens een stuk groter geworden. Na een eerste hartaanval is kans op een verder ‘normaal’ leven (met medicijnen) behoorlijk groot. Een tweede aanval levert vaak veel meer complicaties op.

Bekijk ook:
Het begrijpen van letselschade: van ongevallen tot vergoedingen

Hartaanval

Hoe herken je een hartaanval?

De symptomen voor een hartaanval bij mannen en vrouwen zijn niet volledig gelijk. Bij mannen is er vrijwel altijd sprake van aanhoudende drukkende pijn op de borst. Het lijkt alsof er een band om je borst wordt gekneld en die pijn houdt niet op. Meestal is er uitstraling naar de armen, schouderbladen, hals, kaak en maag. Bij een aanval gaat de patiënt zweten en volgt er vaak een gevoel van misselijkheid en duizeligheid.

De pijn op de borst kan echter ook ontbreken. Dat komt vooral voor bij vrouwen en diabetespatiënten. De signalen zijn dan minder duidelijk. De pijn in de armen, hals en bovenbuik is altijd wel aanwezig. Bij een infarct treedt vaak ook kortademigheid op, vermoeidheid en gevoel van onrust en angst zijn ook vaak voorkomende verschijnselen.

Wat te doen bij een hartaanval?

Als je denkt dat jij of iemand in je directe omgeving een hartaanval heeft, is tijd erg belangrijk. Het eerste wat moet gebeuren is het bellen van 112. Laat de telefoon op de luidspreker staan voor aanvullende instructie. Als er een AED in de omgeving is, laat deze dan halen. Als de ademhaling stokt en er geen hartslag meer te voelen is, volg dan de aanwijzingen van de centralist van 112 of de van de AED op. Probeer kalm te blijven in afwachting van de ambulance en let goed op de patiënt.

Bekijk ook:
7 redenen waarom je (vaker) zou moeten zwemmen

Hoe weet je of je een hartaanval hebt? 14

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.