Leuke weetjes over het menselijk lichaam 12
natalimis©/ 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Leuke weetjes over het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam is iets zeer bijzonders. Er spelen zich veel dingen af waar je geen weet van hebt of je niet bewust van bent. Er zijn dan ook duizenden leuke weetjes over het menselijk lichaam. Er vinden de dag van vandaag zeer veel onderzoeken plaats waar leuke, interessante, effectieve weetjes maar ook grappige weetjes uit naar voren komen. We hebben voor jou een aantal hele leuke, grappige, bizarre, maar vooral interessante weetjes op een rijtje gezet.

Niezen

Leuke weetjes over het menselijk lichaam 13

Antonio Guillem© / 123rf.com

Niezen is een natuurlijke reflex van het lichaam en wordt veroorzaakt doordat het neusslijmvlies wordt geprikkeld. Dit komt meestal door een kribbelend stofje in je neus of door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen die in de lucht hangen. Bijvoorbeeld mensen met hooikoorts. Zij zijn allergisch voor bepaalde stoffen die tijdens een bepaald jaargetij in de lucht zweven. Daardoor wordt hun neusslijmvlies constant geprikkeld. De nies is eigenlijk een explosieve samentrekking van de niesspieren. Als je niest, kan de lucht een snelheid bereiken van wel 165 kilometer per uur!

Bekijk ook:
Ben je verkouden of heb je de griep?

Waterhersenen

Dit is een enorm leuk weetje over de hersenen. Onze hersenen bestaan namelijk voor 80 procent uit water. Dat lijkt misschien veel, maar gemiddeld bestaat het menselijk lichaam voor 70 procent uit water. Het gewicht van de hersenen van een volwassene ligt gemiddeld rond de 1300 gram. Laat je echter niet in de maling nemen, het gewicht en de grootte van de hersenen zeggen helemaal niets over jou slimheid en intelligentie.

Je hersenen in slaapstand 

Leuke weetjes over het menselijk lichaam 14

puhhha© / 123rf.com

Het is bijna niet te geloven, maar het is volledig waar. Je hersenen zijn veel actiever als je slaapt dan wanneer je wakker bent. Tijdens je slaap, verwerken ze veel informatie en herstellen ze zich. Je hersenen starten zich dan als het ware opnieuw op.

Bekijk ook:
Hoe kan ik lucide dromen leren

Het menselijk skelet

Wist je dat je skelet blijft groeien tot dat je 35 jaar bent? Tot dan blijft je lichaam meer botweefsel aanmaken dan dat er afgebroken wordt. Na de puberteit worden je botten niet meer langer, maar ze kunnen wel dikker blijven worden.

Een babylijfje

Leuke weetjes over het menselijk lichaam 15

Irina Schmidt © / 123rf.com

Heb je ook al eens opgemerkt dat baby’s kunnen ademhalen en slikken tegelijkertijd? Wel, dit kan omdat het strottenhoofd van een baby, jonger dan 6 maanden, nog niet helemaal ontwikkeld is.

Er is natuurlijk nog iets dat we ons allemaal afvragen over deze kleine, schattige spruitjes. Hoe komt het dat baby’s zo lenig zijn? Hoe komt het dat ze met hun voeten zo gemakkelijk in hun mondje kunnen zitten? Dit is zo gemakkelijk omdat je als baby wordt geboren zonder knieschijven. Het kraakbeen dat zich op die plek bevind, ontwikkeld zich pas later tot een volwaardige knieschijf.

Elk jaar een nieuw jasje

Wist je dat je lichaam jaarlijks wordt vernieuwd? Het komt er op neer dat er ongeveer 1 miljard cellen per uur worden vervangen.

Het hart

Leuke weetjes over het menselijk lichaam 16

Sergey Nivens © / 123rf.com

Dit is een weetje dat je van je stoel doet vallen. Wist je dat je hart tussen de 8000 en 9000 liter bloed per dag rondpompt? Dat is ongeveer 6 liter per minuut.

De meest bacteriële plaats van je lichaam: de mond

Leuke weetjes over het menselijk lichaam 17

Er zitten meer bacteriën in je mond dan dat er mensen op onze aardbol rondlopen. Het betekend dat er dus meer dan 7 miljard bacteriën in je mond verblijven. Van al deze bacteriën worden er ongeveer 250 uitgewisseld tijdens een tongzoen.

Bekijk ook:
Dit zijn de vieste plekken in je huis

Wij zijn een soort superheld

Leuke weetjes over het menselijk lichaam 18

choreograph© / 123rf.com

Als je lichaam zich bedreigd voelt of zich in een gevaarlijke situatie bevindt, voelt je lichaam stress. Dan komt er adrenaline vrij. Deze adrenaline zorgt ervoor dat je eventjes heel hard kan lopen of beter kunt nadenken over hoe je op een bepaalde situatie moet reageren.

Iedereen weet dat zuurstof de benzine van het menselijk lichaam is. Een mens kan niet leven en functioneren zonder zuurstof. Zuurstof wordt via ons bloedvatensysteem door ons lichaam gepompt. Wanneer je de lengte van alle bloedvaten in een menselijk lichaam zou optellen, kom je uit op een totale lengte van zo’n 100.000 kilometer. Dat is gelijk aan de lengte van wel duizend voetbalvelden.

Vrouwen doen het vaker

Nee, het is niet wat je denkt. Het heeft niets met seks te maken, maar met het knipperen van de ogen. Vrouwen knipperen namelijk vaker met hun ogen dan mannen. Dit wordt vooral duidelijk bij een sterk geluid. Vrouwen knipperen dan meerdere keren, terwijl mannen maar één keer knipperen.

Zoals je ziet zit het menselijk lichaam vol met rare en bizarre zaken. Er is nog zoveel waar dokters en onderzoekers over in het duister tasten, maar één ding is zeker. Ons lichaam is het allerbelangrijkste attribuut in ons leven.

Bekijk ook:

2.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.