Het hebben van een hartklepprothese is niet iets waar iedereen ooit mee in aanraking zal komen. Toch gebeurt het nog regelmatig dat er een prothese nodig is voor een hartklep. Bij volwassenen is dat natuurlijk al ingrijpend genoeg. Voor het aanbrengen van een dergelijke prothese is namelijk een open-hartoperatie nodig. Maar voor kinderen is het nog ingrijpender. Doordat een kind, en dus ook het hart van dat kind, blijft groeien, zijn er meerdere operaties nodig om continuïteit en de kwaliteit van leven te waarborgen. Ontzettend ingrijpend en vervelend dus.
Open-hartoperatie
Jaarlijks worden er in de hele wereld zo'n 330.000 kinderen geboren met een afwijking aan één of meerdere hartkleppen. Deze kinderen hebben allemaal een open-hartoperatie nodig om het probleem met de defecte hartklep op te lossen. Echter wordt er vandaag de dag een donorklep of een protheseklep geplaatst. Met alle gevolgen van dien. Deze kleppen groeien namelijk niet mee met het kind, en in sommige gevallen kunnen de hartkleppen zelfs afgestoten worden door het lichaam.
Ballonkatheter
Onnodig opereren omdat het ook op een andere manier zou moeten kunnen. Onderzoekers zijn er inmiddels in geslaagd om een speciaal implantaat te ontwikkelen voor de hartklep. Deze implantaat kan worden opgerekt met een ballonkatheter. Het ballontje wordt, via de halsslagader op de juiste positie gebracht, waarna deze opgepompt wordt. Dit zorgt voor een stuk minder stress en een stuk minder gevaar dan een open-hartoperatie.
Gebaseerd op bovenbeenklep
De onderzoekers hebben de nieuwe vorm van hartklepprotheses gebaseerd op de bovenbeenklep. Deze kleppen zijn namelijk de grootste kleppen in het menselijk lichaam welke te maken krijgen met een wisselende hoeveelheid bloed dat ze rondpompen. Het is daarbij van belang dat de functie niet verloren gaat en ze goed hun werk blijven doen. Toen de prothese was ontwikkeld werden er tal van tests gedaan. Zowel in labaratoria als op levende wezens. Voor het onderzoek werden lammetjes gebruikt. Al snel bleek dat dit een goede keuze was. Ook bij de lammetjes kon de hartklep namelijk worden opgerekt dankzij deze oplossing.
Nog meer positieve effecten
Maar naast het feit dat er in de toekomst veel minder operaties nodig lijken te zijn voor kinderen, is er nog meer goed nieuws. Tijdens het onderzoek kwam men er achter dat de kans op bloedproppen veel kleiner is dan bij de reguliere hartkleppen die vandaag de dag worden gebruikt. Sterker nog, er werd geen enkele bloedprop gevonden bij de lammetjes die onderdeel uitmaakten van het onderzoek.
Testen op mensen
Natuurlijk, alles klinkt veelbelovend. Maar er zijn nog wel een aantal stappen te nemen voordat deze manier van werken de nieuwe standaard wordt. Er zijn nog verschillende onderzoeken bezig, maar alles lijkt voorspoedig te verlopen. De onderzoekers en artsen hopen binnen twee jaar de eerste hartklepprothese te mogen zetten.
Plaats een reactie