boete en strafblad vuurwerk afsteken
Saved Read later
Deel dit bericht

Boete en strafblad voor afsteken vuurwerk

Wie dit jaar toch vuurwerk afsteekt krijgt een boete van minimaal 100 euro. Daarnaast krijgen zij ook nog een strafblad. Handelaren kunnen strengere straffen verwachten als zij toch hun waren proberen te verkopen. Het vuurwerkverbod is nu definitief.

Boete en strafblad afsteken vuurwerk

Niet alleen het gebruik van vuurwerk is strafbaar, het bezitten van vuurwerk zal ook gehandhaafd worden. Volgens minister Grapperhaus zal er dit jaar streng gehandhaafd worden met boetes. De handhaving is veel beter te doen nu er een totaalverbod is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het gebruiken en het verkopen van vuurwerk. Verkopers zullen harden worden aangepakt omdat dat nu als illegale handel wordt beschouwd. Langs de grens met Duitsland en België zal ook gecontroleerd worden op vuurwerksmokkel.

Totaal vuurwerkverbod

Het vuurwerkverbod zou alleen dit jaar geldig zijn en zou moeten voorkomen dat de zorg nog zwaarder wordt belast. Afgelopen jaarwisseling kwam er 1300 mensen in het ziekenhuis en bij de huisartsenpost door vuurwerkletsel. Door de overbelasting die de ziekenhuizen al ervaren met het coronavirus zou dit de druk iets moeten verminderen rond de jaarwisseling. Tevens zou het ook de politie ontlasten.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Compensatie vuurwerkbranche

Veel verkopers van vuurwerk hebben hun inkopen al gedaan en zitten nu zonder inkomsten. Gelukkig hoeft het vuurwerk niet vernietigd te worden. Dit kan volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) volgend jaar gewoon verkocht worden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er dit jaar flink wat inkomsten misgelopen worden. De vuurwerkbranche krijgt daarom 40 miljoen euro compensatie van het kabinet. Deze compensatie is niet alleen bedoeld om het verlies aan omzet te verminderen, maar ook voor de kosten, de veilige opslag en het transport van vuurwerk dat nu niet verkocht wordt.

Oplossing zoeken

Er zou voldoende opslagcapaciteit zijn voor het vuurwerk dat nu niet verkocht wordt. Afgelopen jaarwisseling draaide de sector een omzet van 77 miljoen euro. Volgende week zal de staatssecretaris het voorstel met de vuurwerkbranche bespreken. Lopende bestellingen zullen geannuleerd moeten worden en de branche moet zelf met oplossingen komen om de hoeveelheid vuurwerk dat in omloop komt te beperken.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Reactie vuurwerkbranche

De vuurwerkbranche zegt zelf zeer teleurgesteld en verdrietig te zijn over het verbod, maar ook over de voorgestelde compensatie van 40 miljoen euro. Zij zullen volgende week om de tafel gaan zitten met het kabinet om te bespreken wat het fonds nu precies betekent. De organisatie wil niet vertellen of het compensatiebedrag afdoende is.

 

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.