Als een verdachte van een ernstig misdrijf – zoals moord of verkrachting – een TBS-maatregel bovenop zijn straf krijgt opgelegd, dan wordt de behandeling van de veroordeelde uitgevoerd in een Forensisch Psychiatrisch Centrum, in de volksmond een TBS-kliniek genoemd. De begeleider van zo’n patiënt moet flink wat expertise in huis hebben en daar staat een goed salaris tegenover. Wij hebben het salaris van een begeleider in een TBS-kliniek opgezocht.
Werkzaamheden begeleider TBS
In een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) worden patiënten opgenomen die een strafrechtelijke maatregel in combinatie met verpleging opgelegd hebben gekregen. Deze TBS-maatregel (terbeschikkingstelling) heeft als doel om de TBS-gestelde terug te laten keren in de maatschappij. Het is de taak van de begeleiders in de kliniek om dit te bewerkstelligen. Een moeilijke taak waar veel expertise en geduld voor nodig is.
De taken van een begeleider in een TBS-kliniek lopen uiteen, maar liggen altijd in het verlengde met de expertise van de medewerker. De ene begeleider is een psycholoog, de andere is bekwaam in een andere tak van GGZ. Het gezamenlijke doel is het behandelen van de stoornis van de patiënt met als einddoel het terugkeren in de maatschappij. Een begeleider in een dergelijke kliniek heeft vaak een achtergrond als verpleegkundige in de forensische psychiatrie.
Opleiding begeleider forensische psychiatrisch centrum
Je werkt met TBS-patiënten met een complexe psychiatrische aandoening dus het is logisch dat je niet zomaar als begeleider in een TBS-kliniek aan de slag kan. Als we kijken op website werkzoeken.nl dan zijn er een aantal functie eisen waar een dergelijke begeleider aan moet voldoen. Dit omvat in eerste instantie de juiste opleidingen, ervaring is over het algemeen een pré. Aan deze eisen moet je minstens voldoen:
- MBO Diploma Specifieke doelgroepen niveau 4
- HBO Diploma Social Work / SPH
- MBO Verpleegkundige niveau 4
- HBO Verpleegkundige niveau 5/6
Daarnaast moet je uiteraard zeer stevig in je schoenen staan, oplossingsgericht kunnen denken en assertief zijn. Je hebt nu eenmaal te maken met patiënten die gevaarlijk zijn en over het vastzitten voor extreme geweldsdelicten. Je kunt vaak intern doorgroeien, dus een begeleider in deze branche is nooit uitgeleerd.
Het salaris van een begeleider in een TBS-kliniek
Voor al deze expertise mag best een goed salaris worden geboden. In de vacatures die wij hebben gevonden krijgt een begeleider in een TBS-kliniek hetzelfde salaris als een sociotherapeut in dezelfde branche. Dat is niet vreemd, want in dit geval is een therapeut vaak ook de begeleider van een patiënt. We gaan in dit geval uit van een fulltime-baan.
Als je als begeleider in een TBS-kliniek gaat werken dan verdien je maandelijks tussen de € 3.606 en € 3.981 bruto per maand. Er zijn vaak ook aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden van toepassing, maar dat verschilt per werkgever. Normaliter is dat 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van ongeveer 8,3% en onregelmatigheidstoeslag. Een begeleider in een dergelijke kliniek verdient dus zeker niet slecht.
Plaats een reactie