Statiegeld op lege flessen
Gooi jij 'm weg, of lever je 'm in?
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Plastic fles in de prullenbak? Hier gaat jouw niet-geclaimde statiegeld heen

Sinds de invoering van statiegeld op blikjes en flesjes staan er vrijwel dagelijks mensen met vuilniszakken vol met lege blikjes voor het inleverautomaat in de supermarkt. In sommige gevallen belanden lege flessen nog steeds bij het afval, maar waar blijft het statiegeld dan? Want dat is tenslotte betaald. Als je vier colaflessen weggooit, dan zweeft er ergens een euro rond, maar wie krijgt dat? Wij hebben het uitgezocht.

Niet geclaimd statiegeld

Die betaalde euro is namelijk niet weg als jij die vier lege flessen bij het afval gooit, want die heb je betaald bij het kopen. Die euro moet dus ergens terechtkomen. De supermarkt wordt er niet rijker van als jij je lege flessen weggooit, al zou je denken van wel want je hebt daar aan de kassa die extra euro aan statiegeld betaald. Maar de werkelijkheid zit toch even anders in elkaar. Het geld gaat namelijk eerst naar de producenten en de importeurs van de flessen.

Zij hoeven vervolgens alleen voor ingeleverde flessen het geld aan de Stichting Retourverpakking Nederland (SRN) geven. Deze stichting keert vervolgens het geld weer uit aan de supermarkt, van wie jij je geld terug zou hebben gekregen bij het inleveren van de flessen. Het geld voor niet-ingeleverde statiegeldflessen blijft dus plakken bij de producent. Alleen als jij je flessen hebt ingeleverd, en vervolgens het bonnetje van het inleverautomaat verliest, maakt je de supermarkt rijker.

statiegeld inleveren

Miljoenen euro’s aan statiegeld

Statiegeld op grote plastic flessen bestaat al jaren, maar sinds kort wordt er ook emballage op lege blikjes gezet. Deze maatregel is in het leven geroepen om zwerfvuil tegen te gaan en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Volgens onderzoekers is het zwerfafval op straat met maar liefst 80 procent verminderd. Toch belanden er nog steeds blikjes en flesjes in de prullenbak, die op straat soms door verzamelaars uit vuilnisbakken wordt gepakt.

We leveren jaarlijks miljoenen euro’s aan statiegeld in. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar als je bedenkt dat er miljarden blikjes bier en frisdrank per jaar in Nederland wordt gekocht, dan is de rekensom zo gemaakt. Als we kijken naar de website van Statiegeld Nederland dan lezen we dat er jaarlijks meer dan 700 miljoen grote plastic flessen worden verkocht en ruim 2,5 miljard blikjes.

Hoeveel blikjes moet je inleveren om een Tesla te kunnen kopen? Begin maar vast met sparen, want je leest het hier.

Poll Wat doe jij met je lege flessen en blikjes?

Ik lever ze altijd in bij het inleverautomaat voor statiegeld37%
Ik gooi ze soms weg bij het reguliere afval40.7%
Ik heb geen voorkeur en doe het een beetje van alles18.5%
Ik doneer ze3.7%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

One Comment

  1. Edsel Reply

    Net uit Duitsland en Frankrijk gekomen met statiegeldflessen. Pakt hier in Nederland niet.
    Tegenwoordig kun je ook bij de Plus en Jumbo etc. flessen van de Aldi en Lidl inleveren, maar het bonnetje kun je alleen inleveren bij de desbetreffende supermarkt. Wat is dit allemaal voor onzin.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.